親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Mowawa 發表於 23-5-25 08:10
多謝分享,內容好歡樂。

多謝賞面!睇得開心就好嘞

公爵府

cheukyingmama 發表於 23-5-25 16:44
收到!Thx

Central World 入面有間 (如果冇記錯)
Big C 側邊新商場 (Market),地下有間橙色 Superich

公爵府

little_kid 發表於 23-5-25 19:04
謝謝開心分享
吃太多美食,回港食清啲,保重!

多謝你
返黎香港病咗幾日...
呢排唔敢亂黎,因為下星期去台灣

公爵府

回覆樓主:

7/5 (Day 1 晚餐)

忿然離開東家,揸車去The Sky Gallery...

中天方向,初時以為喺Rimpa Lapin嗰頭.... (兩間都係懸崖餐廳)。Rimpa十年前聖誕食過... 放心~ 今集唔講舊史!

去到冇晒近海邊靚檯... 唔駛失望~ 有打卡位影相。趕得切睇日落,好幸福!

呢餐好貴?不~ 只係2697bhat,抵!

職員服務唔錯,剩係送錯野飲,同埋遞錯生日餅~~

係~ 幾個伙記捧住蛋糕去隔離檯,點晒蠟燭,正想唱生日歌... Cut~ 人地話唔係喎?!

尷尬到一陣風吹過... 吹熄埋蠟燭,成班友仔雞咁腳走人,再重整陣營。Happy birthday to you... 今次送啱嘞!

悠悠閒閒,睇蝦碌事件,兩老enjoy成晚!

P.S. 離開專用停車場,有人查收據,記得攞!

(待續)
attach0/tmp/phpsf7FYS
attach1/tmp/phpr4xIv8
attach2/tmp/php23kP2n
attach3/tmp/phpHb8WzD
attach4/tmp/phpczIb7S
attach5/tmp/phplUmvE8
attach6/tmp/phpiEOUbo
attach7/tmp/phpHBNrJD
attach8/tmp/php0S24gT

男爵府

buklaylay 發表於 23-5-25 22:10
多謝你
返黎香港病咗幾日...
呢排唔敢亂黎,因為下星期去台灣

Wow...咁今個星期要休養好,唞足精神再出發,等睇分享

公爵府

little_kid 發表於 23-5-26 06:40
Wow...咁今個星期要休養好,唞足精神再出發,等睇分享

好呀!你有心
啱啱做晒台灣功課,準備出發

男爵府

buklaylay 發表於 23-5-27 13:09
好呀!你有心
啱啱做晒台灣功課,準備出發

又飛,玩得開心啲喇

公爵府

little_kid 發表於 23-5-27 19:01
又飛,玩得開心啲喇

腥橋
好期待,幾年冇去見朋友

公爵府

回覆樓主:

8/5 (Day 2真理寺)

唔好怪我榕樹頭阿伯上身... 講舊史話當年!

相隔19年,重遊舊地!廿年後的終極... 真理寺,變成點?

以前見到「嘩」,而家「嘩嘩」!我不才,形容唔到... 不如,你地親身感受吓!

兩老自駕,泊空地停車場。klook買飛,掃code,戴手帶就得!

入口有人等,我地又等... 等咩?導賞!

記得入寺廟,著短褲要遮。主動問,職員望吓,笑笑口ok!

自己諗多咗... 見到d女,bra top,6吋事業線,肚兜... 我都昅到笑騎騎!

呢d look遮下露上,得?入場,職員叫佢地遮胸!

過咗海係神仙,入去又渾身解衣,袒胸露腰... 打卡呀!

兩條老野都有露... 面,太熱,冇戴頭盔!罪過... 罪過...

(待續)
attach0/tmp/phpzkkAgy
attach1/tmp/phpWcIInR
attach2/tmp/phpv5SWua
attach3/tmp/php6r4jCt
attach4/tmp/php5YaPJM
attach5/tmp/phpUoHrR5
attach6/tmp/phpDgsaZo
attach7/tmp/phpoII36H
attach8/tmp/phpVMB7e1

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

男爵府

buklaylay 發表於 23-5-27 21:24
8/5 (Day 2真理寺)

唔好怪我榕樹頭阿伯上身... 講舊史話當年!

旁白好精彩。相都影得好靚,專業相機影?其待D3….D4…..

公爵府

他人 發表於 23-5-27 22:19
多謝分享

多謝你繼續支持

公爵府

cheukyingmama 發表於 23-5-28 07:23
旁白好精彩。相都影得好靚,專業相機影?其待D3….D4…..

多謝你冇嫌棄多廢話
有帶相機... 不過由於時間嘅關係,相係用返手機影嗰d咋

公爵府

回覆樓主:

8/5 (Day 2 午餐 Slow Ride Cafe)

上集,探求完真理,係咪覺得holy咗,頭上有光環!

想keep住不吃人間煙火feel?冇問題~ 置身叢林,洗滌心靈,喜歡冇?

Slow Ride Cafe~~ 大玩綠色元素,清新脫俗到思覺失調,以為返回大自然,感受「熱」帶風情...

怕焗?坐玻璃房涼冷氣,唔怕蚊咬... 啜埋杯凍咖啡,係咪好chill?!

咁詩情畫意嘅moment,唔揀放飯時間去,幻想吓:一pair俊男美女,獨霸一間落地玻璃房,郎有情妾有意... 有人拎隻戒指出黎求婚... 掂呀!(如有雷同,恭喜先)

森林系餐廳,傳黎陣陣咖啡香,公車腩霸同蝦Pad Thai,都好味。

有時間去奢侈,不防慢hea返幾個鐘。話明slow,幾大都慢慢爽!

(待續)
attach0/tmp/phpRixPpa
attach1/tmp/phpQhqtzH
attach2/tmp/phpz5htJe
attach3/tmp/phpMMLFTL
attach4/tmp/php5o733i
attach5/tmp/phpMJOzeQ
attach6/tmp/phpBjCfpn
attach7/tmp/phpGsl0zU

子爵府

回覆 buklaylay 的帖子

想問吓當地呢排衛生同治安如何, 前排好多人講空氣指數超差, 當地多人戴口罩嗎? 另外你哋有冇按摩? 啲姐姐有冇戴口罩?謝謝
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

公爵府

哈利媽 發表於 23-6-8 13:58
回覆 buklaylay 的帖子

想問吓當地呢排衛生同治安如何, 前排好多人講空氣指數超差, 當地多人戴口罩嗎? 另 ...

治安同衛生冇問題,覺得街道比以前乾淨。去嗰陣,一切正常!
好多當地人有戴口罩(室外/內)!
我地喺飛機度戴,搭BTS冇(雖然建議要,不過遊客通常唔戴)

Sorry!我地冇按摩,答唔到... 但路經,見到有戴

公爵府

回覆樓主:

8/5 (Day 2 沙灘路徘徊)

嘆完慢咖啡,鏡頭一轉,到咗Royal Garden Plaza!

係~ 餓鬼上身,去Swensen's!期間限定,芒果+班蘭,正!

小插曲:
話說俾少少$,就被踢入會,有優惠!

Yes yes~ Ok ok~ 搞好耐,仲未掂!同一入座嗰pair,食完?仲拍埋蘿柚走人!

我地同職員,糾結喺入會手續。問到電話,話冇泰冧巴... 惡夢開始:換第2個埋黎,重新解釋?到問電話,又停叫等等?喂喂~ 我唔入會嘞!

成功落柯打,第3個想埋身,再介紹... 其他客仔,會耍手擰頭,似乎得我地傻仔!

食完甜品,行飛機撞商場... 靜英英,頂樓鬼屋鬼聲鬼氣,全部冷場!

背脊一陣涼意... 唔驚~ 冷氣太勁啫。出沙灘路行,失陪!

(待續)
attach0/tmp/phpPMTqSv
attach1/tmp/phpZm1Wlq
attach2/tmp/phpnfJDPk
attach3/tmp/phpz2xsjf
attach4/tmp/php165tN9
attach5/tmp/phpzVPEh4

公爵府

回覆樓主:

8/5 (Day 2 張龍記+蓮姐)

容許我今集,賣少少惨...

張龍記,呢三隻字... 大家唔會陌生!對C6黎講,滿載父愛~

04年第1次踢拖到芭堤雅,帶埋老爺奶奶去。出發前,老爺聲稱熟悉泰國... 我地大安旨意,冇搵料!

去到,三隻字... 中咗伏!餘下行程,呢咁hea,混亂中完成!

周圍遊蕩去醫肚,老爺符碌見返張龍記~ 潮州菜,佢至愛。自此,第2、3、4... 次次去芭堤雅,都幫襯!(可惜老爺不在人世)

今餐唔太餓,嗌少少野 (冇咗好飲嘅苦瓜排骨湯)!

對面蓮姐芒果糯米飯,又係遠近馳名... 唔駛我加把嘴,介紹!

附近有檔,阿婆賣白果燕窩... 今次,真食白果,搵唔返?莫非,阿婆已經轉賣... 鹹鴨蛋?

(待續)
attach0/tmp/php4EokAd
attach1/tmp/php9sPywe
attach2/tmp/phpkCvQsf
attach3/tmp/phpxRaapg
attach4/tmp/phpSq5ulh
attach5/tmp/phpLnrRhi
attach6/tmp/phpOoQeej
attach7/tmp/phpjvHFak
attach8/tmp/phpUzP76k

大宅

好精彩嘅分享,正呀,我2月先去完,懷念中

公爵府

mickykennis 發表於 23-6-12 00:19
好精彩嘅分享,正呀,我2月先去完,懷念中

多謝支持
有得去反,心情輕鬆,食乜野都開心!
諗返又想去多轉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊