親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wingchu 發表於 23-6-3 01:17
第一站去了當地市場(Lan Pho Nakluea market) 買海鮮,其實地方唔大,環境Ok,現場即買即煮。海鮮幾新鮮價 ...

睇左咁多個(包括YouTuber), 你係講得最詳細,跟住你已足夠,真心讚
但想問下你,你講那市場,你是否意思你兩日都去這個?
另外,你是直接響餐廳order 或是自己買再去餐廳加工?因為加工都她多費用,你覺得邊個會好一點?
因為又要講價,又咁多費用再計,都好似幾煩下

男爵府

醒目開學勳章

哈比族 發表於 23-7-23 17:08
睇左咁多個(包括YouTuber), 你係講得最詳細,跟住你已足夠,真心讚!
但想問下你,你講那市場,你 ...

多謝你欣賞,其實我寫低都係留個記錄日後睇番。
我係去咗兩次 芭堤雅個街市,上網睇咗主要都係去街市買餸然後再去餐廳加工 。如果 直接喺餐廳order海鮮嘅話我就唔會喺嗰度食, 反而去一啲網紅嘅沙灘 餐廳會更加好。
先喺嗰度行咗個圈睇下 海鮮 同周圍嘅環境, 睇啱咗心水嘅餐廳 再去街市買海鮮。
餐廳另外加冷氣費人頭大約係泰幣50銖。每款海鮮按Kg同煮法計錢, 印像中清蒸係50銖, 牛油蒜蓉焗龍蝦好似係二百幾銖。
佢地有價錢牌,同埋講得清楚。
味道當然就冇香港咁好味,但係都唔錯。
喺餐廳我哋就叫了啤酒汽水,炒飯同埋菜。

子爵府

wingchu 發表於 23-7-23 20:20
多謝你欣賞,其實我寫低都係留個記錄日後睇番。
我係去咗兩次 芭堤雅個街市,上網睇咗主要都係去街市買餸 ...

謝謝你,真心多謝你分享,清楚哂

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

wingchu 發表於 23-6-2 08:36
唔知點解2程都係上車時要影相...

無問佢點解?司機用手機影你們相 ? 的士 ? 為咩事要影乘客照片? 令我諗起kk完,

別墅

回覆 wingchu 的帖子

請問你用grab call 車, 可以用咩方法俾錢? 是否需要先入定 credit card 資料?

男爵府

醒目開學勳章

yeung_ma 發表於 23-7-24 22:30
無問佢點解?司機用手機影你們相 ? 的士 ? 為咩事要影乘客照片? 令我諗起kk完,

...

我問左,佢地都喺答我要回覆公司已接載乘客

男爵府

醒目開學勳章

jennybill 發表於 23-7-28 13:29

請問你用grab call 車, 可以用咩方法俾錢? 是否需要先入定 credit card 資料? ...

幾年前已裝呢個apps, 我每次都比現金,無比過 credit card 資料。

別墅

thank you!

大宅

wingchu 發表於 23-6-1 10:28
人在芭堤雅係香港睇天氣预告曰曰雷暴,好彩呢幾日都算唔錯

想問下芭堤亞大概幾多點日落架?Thanks!!

男爵府

牛年勳章

TTTT2018 發表於 23-7-31 22:11
想問下芭堤亞大概幾多點日落架?Thanks!!

近十天都是6:00-6:30

男爵府

牛年勳章

jennybill 發表於 23-7-28 13:29

請問你用grab call 車, 可以用咩方法俾錢? 是否需要先入定 credit card 資料? ...

我用bolt call車,超方便,可以用現金。

大宅

babycei 發表於 23-8-1 22:39
近十天都是6:00-6:30

Thanks!! 咁我去到芭堤亞都天黑

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

wingchu 發表於 23-7-28 15:16
我問左,佢地都喺答我要回覆公司已接載乘客

我訂kkday,佢都有影
我又無諗到kk樂園

子爵府

sasa0208 發表於 23-8-2 12:51
我訂kkday,佢都有影
我又無諗到kk樂園

我也是訂K K day 機場出發去芭提雅,Same有影,司機話要交差,比公司知道佢接左乘客,
我諗KK day咁大間公司無野的,暫時ok woo,已返返去曼谷。
我見好多人都有影,帶住口罩左遮右遮見到人頭咁囉,唔洗咁擔心嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

哈比族 發表於 23-8-5 01:13
我也是訂K K day 機場出發去芭提雅,Same有影,司機話要交差,比公司知道佢接左乘客,
我諗KK day咁大間公 ...

認同呀
我都無擔心,人地工作要做啫

男爵府

wingchu 發表於 23-6-5 14:46
第二曰,天氣好
照原訂計劃call grab 去碼頭坐船去格蘭島(珊瑚島)嘅海灘游水。
食完早餐同行人問我導遊喺邊 ...

請問Tawaen beach係咪一上船碼頭附近就到?要唔要再坐車去呢?

男爵府

醒目開學勳章

taifat 發表於 23-8-13 12:22
請問Tawaen beach係咪一上船碼頭附近就到?要唔要再坐車去呢?

是碼頭附近,不過要留意班船時間,唔係每一班船都到呢個沙灘。

男爵府

wingchu 發表於 23-8-13 13:24
是碼頭附近,不過要留意班船時間,唔係每一班船都到呢個沙灘。

明白,thanks

男爵府

wingchu 發表於 23-6-1 10:41
資料小分享
始終唔係旺季,半夜機抵達曼谷機場,過關好快連取行李、電話卡,去到芭堤雅酒店check in ,上 ...

問係咪係接機位舉名牌搵你?? thx

男爵府

醒目開學勳章

sunny.moon 發表於 23-8-14 15:30
問係咪係接機位舉名牌搵你?? thx

唔算舉牌接機, 佢哋企過少少,不過好易見到,因好多接機 名牌掛埋一齊。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊