自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

HLDMaMa 發表於 23-7-31 08:50
即做完兩年第一個合約就要俾14日假,做完第二個合約就放17日是這樣嗎?假設第一個合約完成,第二個合約完 ...

最多一年14
另加星期日勞工假
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf
attach1/tmp/php2ewOcL

大宅

alicewtw 發表於 23-7-31 08:46
佢本身份約有幾多日?你放唔到咁多比佢,就用錢代替。如果佢唔接受錢,就只可以直接炒。
...

佢假大約一個月,佢話第二個月要放無薪假,我2個要返工跟本比唔到佢放,我諗緊我同佢講只可以放一個月,仲要七八月先比放,如果佢唔制,麻煩你辭職,長服亦無, 其實之前已經比左一半佢,仲要被迫加到六千.

伯爵府

alicewtw 發表於 23-7-31 08:46
佢本身份約有幾多日?你放唔到咁多比佢,就用錢代替。如果佢唔接受錢,就只可以直接炒。
...

佢唔滿意可以自己辭職,唔會藉此比長服佢。總之勞工法例係咁多假就咁多。出封信同佢講清楚法例只係得咁多日假,叫佢簽名acknowledge receipt,留返個底第日佢告你都有證據。

伯爵府

Yeta 發表於 23-7-31 09:07
佢假大約一個月,佢話第二個月要放無薪假,我2個要返工跟本比唔到佢放,我諗緊我同佢講只可以放一個月,仲 ...

你唔好開口叫佢自己辭職.費事佢有把柄話你想唔比長服云云。白紙黑字解釋清楚(呢類信我英文加印尼文出,係agent 面前叫佢簽收。Agent有翻譯,唔好話唔明)。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-7-31 08:53
最多一年14
另加星期日勞工假
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf

原來如果佢連續咁放成個月假,星期日同紅假係唔洗補錢比佢的。我果時唔知,補返假期錢佢,蠢咗!

複式洋房

疫情冇返去咁耐 我就同屋企人一齊同意咗俾姐姐放一個月 大家屋企人自己搵方法夾下

子爵府

ilovebb2019 發表於 23-7-31 09:32
佢唔滿意可以自己辭職,唔會藉此比長服佢。總之勞工法例係咁多假就咁多。出封信同佢講清楚法例只係得咁多日 ...

我聽過有個講法, 長服- 無論邊個炒邊個只要年期夠都係要比, 唔存在話佢自己請辭就唔駛比... 唔知邊個先啱

我自己個工人就做左十年, 年紀開始大, 所以即使係佢自己辭職我哋都會照比長期服務金,不過想知勞工法係點, 大家唔駛誤會.

伯爵府

Jameskey 發表於 23-7-31 09:52
我聽過有個講法, 長服- 無論邊個炒邊個只要年期夠都係要比, 唔存在話佢自己請辭就唔駛比... 唔知邊個先啱 ...

唔該睇勞工法例啦!再唔係問吓你公司HR或叫你老公問吓HR。大家按法例做先。如果你有錢想獎勵佢地無問題,但唔好mislead佢地以為係法例要比。香港好多外傭僱主只係打工仔,家庭原因逼住請工人照顧老弱。幾萬蚊對佢地唔係少數目。

子爵府

ilovebb2019 發表於 23-7-31 09:59
唔該睇勞工法例啦!再唔係問吓你公司HR或叫你老公問吓HR。大家按法例做先。如果你有錢想獎勵佢地無問題,但 ...

問問題啫, 唔想答都唔駛咁大反應丫....

我幾時有MISLEAD 佢哋話法例要比, 我咪話自己唔知邊個啱, 想搞清楚先問囉...

多謝你寶貴意見, 我會去問勞工處...

大宅

HLDMaMa 發表於 23-7-31 08:50
即做完兩年第一個合約就要俾14日假,做完第二個合約就放17日是這樣嗎?假設第一個合約完成,第二個合約完 ...

是呀,如果疫情無返去,4年就儲左31日

侯爵府

2024年龍年勳章

我地每次續約會將假期兌錢
就係唔想累積咁多假期

侯爵府

2024年龍年勳章

佢假大約一個月,佢話第二個月要放無薪假,我2個要返工跟本比唔到佢放,我諗緊我同佢講只可以放一個月,仲 ...

即係依家要求放兩個月?
你開心見誠同佢傾最多放到一個月俾佢
記住唔好再預支長服俾佢

水晶宮

回覆樓主:

如果第一個合約已經放假了,第二個合約完就要俾19日假期嗎?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-7-31 08:40
星期日、勞工假另計

Thanks

大宅

HLDMaMa 發表於 23-7-31 11:15
如果第一個合約已經放假了,第二個合約完就要俾19日假期嗎?

應該協議邊日放

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ilovebb2019 發表於 23-7-31 09:38
原來如果佢連續咁放成個月假,星期日同紅假係唔洗補錢比佢的。我果時唔知,補返假期錢佢,蠢咗!
...

係嘅咩,我照俾佢放(即兩年28日另加星期日同勞工假)
我見香港打工仔都係咁計

王國長老

Jameskey 發表於 23-7-31 10:31
問問題啫, 唔想答都唔駛咁大反應丫....

我幾時有MISLEAD 佢哋話法例要比, 我咪話自己唔知邊個啱, 想搞清 ...

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf

網上有,可以睇睇

王國長老

佢大假一個月,應該要放
但再無薪一個月,真係雙方協議㗎wor,僱主有權唔接受
一個月真空好金(我明,好明),兩個月真係好耐呀

水晶宮

回覆樓主:

即工人第二個合約完後,放假除了8+9日=17日外再加勞工假期和星期日假期嗎?

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-7-31 13:55
係嘅咩,我照俾佢放(即兩年28日另加星期日同勞工假)
我見香港打工仔都係咁計
...

係照放,但放咗我另外比返錢佢呀。應該係NO PAY 咖。我地HR都係咁計,所以上次攞大假橫跨Easter我攞咗前後共十一日,如果攞十二日咁紅假佢要扣我自己大假或人工。政府工以前都係咁計,不過最近好似話改咗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊