自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BGCOME08 發表於 23-6-20 10:54
有時BK都有人出Post講電費,我就係唔明點解人哋一家幾口,開2部冷氣電費都平過我咁多?而家我估問題應該係 ...

變頻係慳電好多,如果長開電費差好遠

我兩部都用緊呢個款,廳係冷暖,房係淨冷。不過呢部最好睇下佢原本匹數與呎數比例先決定買幾匹, 因為我個廳一般買1.5匹就ok, 但係我用呢部覺得開25度唔夠涼要開23度先ok, 後來睇番個呎數應該要買2匹。房嗰部原本師父話3/4夠但我買左1匹,一樣要開23or24先夠涼。

至於靜我就覺得一般,比其他窗口機係靜小小,但佢有sleep mode開左真係靜好多同時風亦細左,如果好怕熱未必岩。

另外,聽其他街坊講格力亦唔錯,價錢比樂聲平,性價比都高。

公爵府

BGCOME08 發表於 23-6-20 10:07
冷暖唔會買了,用過唔好用,唔夠凍,又試壞…

都係P牌? 99就係岩岩買左,因爲得佢同另一個牌子先有窗口式冷暖
我屋企就分體冷暖,ok ga,我超怕凍,冇暖氣係唔得

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

yuyueng 發表於 23-6-20 11:12
變頻夠節電,所以買變頻好。
用過P牌普通窗口機,2019年9月買,今年4月一開機,個風扇唔轉,打上P牌客戶維 ...

一過三年保養期就壞
一壞機維修加零件費過2000,真係焗住買新機,而家大陸格力同美的變頻機真係平靚正, 反正有三年全機保用,不過耐唔耐用都要時間有待考驗

珍珠宮

BGCOME08 發表於 23-6-20 08:18
房部日立小涼拌成日自己停機…想換新冷氣,窗口式,1.5匹,呢部P牌好用嗎?

貴係變頻,平係定頻。係咪變頻 ...

大趨勢都係買變頻,細匹數喺睡房靜啲,大匹數係咪好似細匹數咁靜就唔清楚,不過大匹數比例上比起細匹數更加慳電。

至於耐唔耐用有待時間考驗

另外大陸機性價比高。

男爵府

BGCOME08 發表於 23-6-20 10:07
冷暖唔會買了,用過唔好用,唔夠凍,又試壞…

呢隻唔同
又靜又凍
屋企就係用p仔冷暖變頻

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Anka 發表於 23-6-20 11:54
一過三年保養期就壞
一壞機維修加零件費過2000,真係焗住買新機,而家大陸格力同美的變頻機真 ...

換個零件(風扇)要1500我覺得我壞機你仲要掠我一筆,另加520維修費佢地都無成本啦,還定佢地D機都唔見得好,甘我不如買部平D

伯爵府

B.BB 發表於 23-6-20 11:07
樂信就唔建議...

樂信同樂聲有咩分別

象牙宮

回覆樓主:

變頻,真係慳3分之1電費,一期單每日開10個鐘計!易唔易壞就難講,而家d電器5年貨咁上下

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-6-20 12:06
換個零件(風扇)要1500我覺得我壞機你仲要掠我一筆,另加520維修費佢地都無成本啦,還定佢地D機都唔見得 ...

好難講,風扇係咪唔係風扇葉片咁簡單,冷氣機散熱風扇摩打,成本可能都要過千。

而家電器一過保養期維修零件都好貴

大宅

2024年龍年勳章

mlcbb 發表於 23-6-20 12:10
樂信同樂聲有咩分別

樂信係同集團的次級版

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Anka 發表於 23-6-20 12:23
好難講,風扇係咪唔係風扇葉片咁簡單,冷氣機散熱風扇摩打,成本可能都要過千。

而家電器一過保養期維修 ...

出面買把風扇都系500,風扇當然要有摩打,淨系得葉點轉,不過算啦,只可以講P牌再做唔到我生意。

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-6-20 12:32
出面買把風扇都系500,風扇當然要有摩打,淨系得葉點轉,不過算啦,只可以講P牌再做唔到我生意。

...

冷氣機散熱風扇摩打唔係普通風扇摩打, 成本係貴㗎.
https://shop.price.com.hk/aircon/category/36352

之前用過p牌3/4匹定頻搖控冷氣機, 房仔都唔係好夠凍, 要開21度先夠, 5年就壞機.

不過我都領教過p牌電視機5年壞兩次, 第一次第三年壞panel入廠免費維修, 第二次一過保養期即壞,所以我都冇買返p牌電視機.

伯爵府

https://www.emsd.gov.hk/energylabel/tc/cal/cal.php

機電署數據, 兩部機每年都係相差167度電, 電費每年相差大約200蚊

但又有人話變頻, 電費可以平到每月2xx 蚊, 究竟其實電費可以慳到幾多

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

B.BB 發表於 23-6-20 12:26
樂信係同集團的次級版

咁人哋係擺明做上下2係line!!!

伯爵府

B.BB 發表於 23-6-20 12:26
樂信係同集團的次級版

部機其實一樣.. 都係代工

分別只係保養唔同

子爵府

白毛毛 發表於 23-6-20 09:34
有間房用p記窗口變頻,本身有冷氣石屎台,靜到唔覺開咗,夠哂凍。
唔知点解,我部開左5,6個鐘就聽到水聲,你有冇咁情況?

珍珠宮

mlcbb 發表於 23-6-20 12:10
樂信同樂聲有咩分別

以我所知,樂信變頻窗口式冷氣機有三條生產線

第一條係菲律賓製造
第二條係台灣製造
第三條係格力代工

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-6-20 12:50
唔知点解,我部開左5,6個鐘就聽到水聲,你有冇咁情況?

無呀

大宅

Anka 發表於 23-6-20 12:52
以我所知,樂信變頻窗口式冷氣機有三條生產線

第一條係菲律賓製造

我自己剛剛買了一部樂信牌變頻R32分體冷氣機,佢個樣跟Panasonic完全一模一樣,無論尺寸大小設計除了個logo之外. 包括製冷能力制暖能力完全一模一樣. 不過P牌會多了一些function包括Wi-Fi控制等等但核心用途是一樣,後來我查閱過原來根本上就是同一個工廠同一倏生產缐,除了牌子不同及專登撇除一些支線用途,另外大家都是同一樣代理商保養。

珍珠宮

travelman 發表於 23-6-20 13:19
我自己剛剛買了一部樂信牌變頻R32分體冷氣機,佢個樣跟Panasonic完全一模一樣,無論尺寸大小設計除了個logo ...

都係㗎,唔好人云亦云。

兩個牌子都有自己型號
最好自己上網查證一下
規格同生產地

好似樂聲同KDK的抽氣扇/風扇,
規格上一樣,樂聲貴少少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊