自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Junjuncheung 發表於 23-7-10 10:38
其實係咪淨係我覺得有問題
一開始打從你老公唔比零用你已經有問題啦我覺得
我覺得男人比錢女人係一個責任問 ...

我都接受唔到。
我有正職時都係C 6俾曬家用,供樓就大家share
我自己不能接受兩公婆所有野A A
不過可能人人睇法唔同

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tobeee 發表於 23-7-10 10:37
回覆 Fishqqma 的帖子

你未食過我99煮既送你點會明呢?你估我想出去食?貪佢味精多?

你自己煮完可以清潔返個廚房,
係咪你自己之前冇手尾.

公爵府

如果你先生有能力一養4,你先可以考慮唔返工。老實講,10歲已經小學,返全日,搵份輕鬆d 嘅工增加家庭收入好重要。一開始你無收入兩公婆就要傾點處理,你無辦法幫手家庭開支雙方都要減其他開支。除非係你自己堅持做全職主婦而用私己貼落家用,否則一開始係唔應該動用私己的。

象牙宮

tobeee 發表於 23-7-10 09:36
結婚10年 小朋友10歲由結婚開始一直有同老公每人一半比家用99
因為我地有正職 所以老公沒給我零用
所有小朋 ...

一定會。
事实就是真实, 大家庭都要知道。
99 = 長者。
A. 長者60+ 車資2 蚊
B. 長者可以申請生活津貼。
C. 長者開支降低。
D. 長者錢過多, 不理財, 供奉.... 沒有必要的事。
長者腦退化, 更加差。
錢己沒有意義, 有和冇 分別不大了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

如果兩公婆的數分得清清楚楚要一人一半,失業老公都唔俾減家用,樓主都係要去搵工,唔係為俾幾多家用奶奶,係為自己生活有個保障。

公爵府

kakakwok716 發表於 23-7-10 10:05
你冇工作而且自己湊,洗咩俾家用99
你老公有俾就得啦
一開始就錯,唔應該你俾

同意,我一開始都豬左,我老公冇俾家用99,但我番工所以我俾錢99湊小朋友,人大左同同事講下又上bk學下,根本唔應該我俾,老公搵唔多係99當年冇投資落老公度,老公又唔係冇番工,叫佢自己俾番,我唔收家用je,屋租水電煤小朋友學野書簿屋企所有開支都係我俾,我自己父母都冇叫我俾家用,我仲俾99的話,不如離婚自己生活好過
冇番工自己湊,係樓主老公俾錢樓主養仔,自己搞點自己阿媽收幾多,家下好似搵個老婆番黎養自己阿媽咁 ,仲要入得廚房出得廳堂又上埋大床,真係火都黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Junjuncheung 發表於 23-7-10 10:38
其實係咪淨係我覺得有問題
一開始打從你老公唔比零用你已經有問題啦我覺得
我覺得男人比錢女人係一個責任問 ...

我都覺有問題
我接受唔到俾錢一個唔係自己呀媽既人
呀奶奶既家用唔該老公自己俾
屋企開支我唔介意俾多啲
睇返老公同自己情況

複式洋房

回覆 Junjuncheung 的帖子

其實我都有朋友話我係有問題,佢地話老公多小都要比老婆家用,但以前一直都以為結婚後係乜都每人出一半,aa制左10年,好難改變,我媽咪都話我其實做新袍係唔使比添,因為呢2年小朋友基本上唔需要99理,我只不過幫老公手同當比租錢囉,公屋水電都唔貴。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tobeee 發表於 23-7-10 10:50

其實我都有朋友話我係有問題,佢地話老公多小都要比老婆家用,但以前一直都以為 ...

其實住公屋俾好少家用咋麻
你一個月俾2千?

複式洋房

回覆 littlefunpig 的帖子

我都係近呢年同屋企人講先話好有問題,不過無得講啦,老公自己揀,都咁多年,如果同老公講佢都未必接受到,本來老公家庭都是aa,所有野計得好清楚!

珍珠宮

tobeee 發表於 23-7-10 10:44
回覆 小mama 的帖子

係呀,申請緊啦!我呢個99好睇錢同計數計得好清楚,無辦法,暑假後搵工。 ...

搬走左之後,你99份家用叫你c6自己比
叫佢唔好將自己做仔女既責任推比你

大宅

tobeee 發表於 23-7-10 10:37
回覆 Fishqqma 的帖子

你未食過我99煮既送你點會明呢?你估我想出去食?貪佢味精多?

絕對明 其實我都係同老爺住
不過樓住要學識保護自己
我會教你反抗 唔反只會比人恰你
我老爺d人就係 講真 我真係會串拒話拒
之後拒就知道我唔係好恰就開始唔呀支呀draw
慢慢搵到點樣相處就好的
我地堅秋互x,x到我老公都無我地禁好氣
不過嘈完格一排就無事發生

珍珠宮

其實我都有朋友話我係有問題,佢地話老公多小都要比老婆家用,但以前一直都以為 ...

明顯你老公當你啲錢係佢啲錢
唔比家用都算,aa 應該唔包99家用
你媽啲家用佢有冇a先!

大宅

禁你而家難聽的講同離左婚有咩分別?
你番工都自己可以搵錢請工人同你湊你去番工
仲好啦 唔使睇你奶奶面色

複式洋房

住緊公屋,為左唔想成日開冷氣用咁多電我通常帶小朋友去圖書館,不想人地應為我無做野就用多屋企電,老爺奶奶是老人一輩,用多少少會比說話你聽。而嫁每個月8K,生日節日再多1k(小朋友自己溱,基本咩99都唔使理,不過平日1-5煮晚飯比我仔,近呢半年99經常旅行,煮飯都無,所以先提議減 ) 不過大家咁講,都係搵工唔使煩!!

珍珠宮

tobeee 發表於 23-7-10 10:53

我都係近呢年同屋企人講先話好有問題,不過無得講啦,老公自己揀,都咁多年,如 ...

我以前ex, 又係當我啲錢係佢啲錢,食飯已經aa, 仲要我幫佢出車錢送我返屋企,我話唔洗,佢話一定要,懶細心咁。
冇成本呀嘛,係細心啲既。。次次坐車話自己冇散錢要我比,真吹脹!

冇錢唔好學人拍拖啦,講真!

大宅

tobeee 發表於 23-7-10 10:59

住緊公屋,為左唔想成日開冷氣用咁多電我通常帶小朋友去圖書館,不想人地應為我 ...

但係你都要諗吓,你99依家成日去旅行,如果你返咗工,邊個湊你個小朋友?

複式洋房

結婚頭一年因為一齊住好多不滿已經流左好多眼淚,我唔係嘈個種人,我收埋自己,試過搞到老公唔開心同無心機做野,我揀左忍,同埋之前有做野,塞錢佢地就收聲!我唔同長輩嘈。

子爵府

kakakwok716 發表於 23-7-10 10:05
你冇工作而且自己湊,洗咩俾家用99
你老公有俾就得啦
一開始就錯,唔應該你俾
同意一開始就應係你老公比,你可比阿仔使费。
以前你有做嘢最多比少少飲茶錢99。
现在你應儘快找工作,一同住好麻煩,賺多個錢傍身。

複式洋房

回覆 littleflowers 的帖子

到時會同翻99講叫佢溱 不過佢應該唔慣😅因為呢年都無溱🤔🤔仲要翻學 放學 學野。

首頁
12345...35

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊