自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

whyyou 發表於 23-8-18 13:00
Amy, 你個女唔係喺英國大學畢咗業咩? 做乜去讀返小學?

她女兒的數目及年齡是“浮動不定”的

一陣得一個女, 一陣有兩個女.

當佢話有兩個女時,
一時話大女在英國牛津/劍橋畢業,
一時話大女教呈一( 小五)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

whyyou 發表於 23-8-18 13:00
Amy, 你個女唔係喺英國大學畢咗業咩? 做乜去讀返小學?

她女兒的數目及年齡是“浮動不定”的

一陣得一個女, 一陣有兩個女.

當佢話有兩個女時,
一時話大女在英國牛津/劍橋畢業,
一時話大女教呈一( 小五)

大宅

大家對教育及退休觀點不同,不會有結論的

小朋友係要找合適的方法及學校去教育,不用與人比較

你同事津校出身扮嘢問津校師資,間間唔同,當然直資師資同學家庭背景亦都係良好一啲,佢暗諷你唔比仔女一個好的教育環境。學校間間唔同,你清楚仔女朋友背景人品讀書氣氛就ok la

退休方面,你立志唔加負擔比仔女,自己計劃。佢立志子女成材,第日簡簡單單。就係咁,無謂同同事單單打打扮討論,偽裝向人取經仲有竭傾,輕輕帶過無謂認真

水晶宮

Lopopo 發表於 23-8-18 12:51
你哋同事間月入相近
另一半月入唔相近嘛
可能人哋另一半係你老公收入十倍

重點。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

月入相近,但另一半搵幾多已經可以好唔同
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

唔可以只睇正職收入,月入5萬唔需要供樓唔需要比租,比起月入7萬但要供樓或者比租,可能仲好使

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

你哋同事間月入相近
另一半月入唔相近嘛

是,應該計家庭總收入。

珍珠宮

你哋同事間月入相近
另一半月入唔相近嘛

是,應該計家庭總收入。

伯爵府

牛年勳章

有人食一餐飯幾千蚊覺得抵,有人一個月先食幾千蚊。睇吓你想點分配自己洗費。
培養小朋友的道理也差不多,每人願意付出多少% 的收入去支付教育費用。當然付出唔一定有收穫

大宅

meko~ 發表於 23-8-18 12:32
好難評論,見有同學屋企算係中產,家庭月入,應該八九萬以上,使喺小朋友身上唔捨得,連社區中心嘅興趣班都 ...

我有個朋友都係咁,但佢唔係唔捨得洗
係佢已經安排曬所有仔女嘅嘢玩完之講句一畢業其實可以直接跳去退休,鍾意返份乜嘢工,都唔需要再擔心,冇乜錢嘅人,咁梗係想啲仔女搵到錢啦,順便照顧埋自己, 好有錢嘅就算做敗家仔女根本都唔在乎,想乜九興趣班,佢鍾意去就去

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Celine524 發表於 23-8-18 12:43
分析完,佢明明係資助中學出身,佢好奇問卷校,资小d 同學和師資係咪好差,又問係咪好多公屋仔 ,佢自己 ...

咩叫卷校,资小?

伯爵府

我40歲時,子女差不多高中準備諗讀大學

所以而家儲緊錢,因為身邊好多人都送小朋友去外國讀書,但每月位位兩萬,好刺激

公爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-8-18 12:32
其實有乜好討論

人地本身有幾多儲蓄同資產,你都唔會知啦….

咪就係,點知人哋有冇四大長老剩低好多資產身家,留低比佢哋慢慢洗呢?
點可以純粹睇而家人哋現時的工作,估計人哋的財產及消費能力

水晶宮

Celine524 發表於 23-8-18 12:14
同事間基本上月入和年纪|相近,近年大家熱烈討論 子女教育费
1.本人女兒:幼及小 一直是卷校及準小,未来ta ...

係「學券」,不是「學卷」
係「津校」,不是「準校」。

hinhin_ma    發表於 23-8-18 18:46

珍珠宮

好難講, 重來都是睇送食飯

珍珠宮

Celine524 發表於 23-8-18 12:45
我問财政支持足15年,如果年纪大有事,佢話有人壽保險同買重d 醫保

你呢兩日都好活躍喎,做咩呀?想洗底呀?你喺bk 咁多黑材料唔驚被人挖返晒出嚟咩?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Celine524 發表於 23-8-18 12:14
同事間基本上月入和年纪|相近,近年大家熱烈討論 子女教育费
1.本人女兒:幼及小 一直是卷校及準小,未来ta ...

什麼準小中?係津小中吧?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

發覺而家啲人語文水準大大下降,一係就懶check? 好多post topic內容錯字百出,隨時樓主自己都唔知講緊乜

珍珠宮

YuYuMother 發表於 23-8-18 15:18
發覺而家啲人語文水準大大下降,一係就懶check? 好多post topic內容錯字百出,隨時樓主自己都唔知講緊乜:i ...

其實我都睇到一舊雲,啲字錯曬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊