自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆樓主:

香港政府根本無把好關,專才至少學歷及係行業有一定既年資,亂咁放人入黎,引起民憤。

星加坡真係把關,公司有個大陸人去新加坡申請專才,就比新加坡政府拒絕。佢而家用專才黎左香港,其實最終目的地係外國,最神奇係英文程度小學生都無,唔知佢點係外國生活。

男爵府

sogreen 發表於 23-11-14 11:53
尼啲睇清楚先好講,咪吹得就吹。
申請保證人有能力為受養人提供在香港特區遠高於基本水平的生活和合適的居所。
審批後無寫 唔俾申請福利 。 申請時寫有能力,亦都唔要求保證到 。

男爵府

2024年龍年勳章

No113113 發表於 23-11-14 09:56
仲未計補充勞工計劃人數。
香港越來越熱鬧了。

唉,又通街講普通話
點算呀!遲吓係咪變成普通話世界

複式洋房

加速加速

侯爵府

Goldfat 發表於 23-11-14 12:09
香港政府根本無把好關,專才至少學歷及係行業有一定既年資,亂咁放人入黎,引起民憤。

星加坡真係把關,公 ...

我朋友做嗰間公司,舊年香港office 關門搬去新加坡,整間公司得佢一個可以跟埋去,其他職員全部唔要!

伯爵府

有d公司一路換走香港人, 變了大陸人管理,就是呢斑高才通

子爵府

2024年龍年勳章

係真正高才通就話啫
吸引埋班食福利嘅人嚟就麻煩
香港資源已經僧多粥少

侯爵府

esmehouse 發表於 23-11-14 10:03
現在香港大把地起公屋呀 香港好快突破 1000 萬人口 交稅個班請繼續努力工作幫助窮人改 ...

2佰萬都未走晒,香港咁差又dying呢班豉油人一定走硬㗎

子爵府

2024年龍年勳章

貝_貝 發表於 23-11-14 12:20
唉,又通街講普通話
點算呀!遲吓係咪變成普通話世界

喺街見學生,同學與同學之間都係用普通話已成日常

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Goldfat 發表於 23-11-14 12:09

星加坡真係把關,公 ...

志不在咩真專才同佢地資產/收入
有冇無所謂 始終都會有政治因素
香港本來就移民城市 本地人多數都係新移民及其下1/2/3/4代
住耐左唔中意咪換 你第一代黎要福利咪比
下1/2/3/4代生咁多個總有幾個出息既 買樓交稅就回到本
新移第一代主要都改善生活為錢為福利
唔會對政府有意見 無反對聲音社會更顯得和諧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lilyforest 發表於 23-11-14 12:34
2佰萬都未走晒,香港咁差又dying呢班豉油人一定走硬㗎
最怕依 2 佰幻回流返來
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

littlefunpig 發表於 23-11-14 12:35
香港本來就移民城市 本地人多數都係新移民 ...
移民政策亦都可代入 ...南亞第一代是來改善生活,唔好期望咁高, 第三/四/五代可能生到有個出息.....終於明白啦

侯爵府

2024年龍年勳章

syyysc 發表於 23-11-14 11:37
六十幾歲做得專才,佢嘅下一代又係咩料子, 廿幾、三十歲已經唔使香港培養, 香港需要新血!
...

那位60歲大叔畢業於華中工學院,後來學院升格為華中科技大學所以都當佢係大學畢業生,係B類申請無任何入息要求,佢從事電力工作,唔係你想像中年薪過百萬既工作,想黎香港搵金融工(可能係考個經紀牌)

水晶宮

sogreen 發表於 23-11-14 11:58
你R著數專家BK通天啦。

淨係你一家三口,可以R到兩間公屋已經出類拔萃。

冇啦,再作多啲啦,還掂你比我更清楚

原來合資格申請公屋就係R著數,其實你都得罪緊呢到好多住公屋jm,不過要正常人先知

大宅

而家係中央全面行使管治權,由愛國者治港。香港嘅客觀形勢就係咁,去或留就係個人選擇啦。放幾多人落嚟香港、邊啲人落嚟香港,大家覺得真係特區政府話事?

大宅

littlefunpig 發表於 23-11-14 12:35
香港本來就移民城市 本地人多數都係新移民 ...

好明顯,叫青年去大灣,中老年專才黎香港。全世界得香港政府做得出。

賣地流標,黎緊幾年建造業只會人才過剩。食肆零售比深圳搶客,結業潮好快開始。香港容納都咁多專才?!
真心希望大陸叫深圳澳門幫手管埋香港。香港最缺乏管治政府人才。

男爵府

高才通是否要有不錯專才/財資格來?
如是,他們會帶旺本地樓市及消費市場。

男爵府

ddkaka 發表於 23-11-14 13:22
冇啦,再作多啲啦,還掂你比我更清楚

原來合資格申請公屋就係R著數,其實你都得罪緊呢到好多住公 ...

你一家三口,仲要個女先二十幾歲就R到多一間公屋喎,仲厚顏話合資格,你尼啲R著數專家就真係得罪緊住公屋同苦苦排緊隊嘅Jm啦。

呢啲R著數嘢都係呢度睇到返嚟嘅,你仲要串嘴咁回其他人無你咁有本事添,唔係我邊知咁多先得啊㗎。

侯爵府

2024年龍年勳章

irisf 發表於 23-11-14 13:29
高才通是否要有不錯專才/財資格來?
如是,他們會帶旺本地樓市及消費市場。 ...

你了解下個資格就唔會咁講

水晶宮

sogreen 發表於 23-11-14 13:39
你一家三口,仲要個女先二十幾歲就R到多一間公屋喎,仲厚顏話合資格,你尼啲R著數專家就真係得罪緊住公屋 ...

事但啦,總之合資格申請都叫做R著數,咁就你講晒啦,打橫嚟講點會夠你講

當然係我講出嚟你先知啦,證明你信我講嘅嘢信我個囡係申請到公屋,但我講我合資格申請到公屋,你又誓死唔信嗰下先得意,選擇嚟信都又嘅

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊