自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

princesssarah 發表於 23-12-5 10:29
到屋企真係有樓梯,佢就後悔日日要行樓梯上落

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

gilgilgilgil 發表於 23-12-5 10:26
其實都要靠平時灌輸正確價值觀

冇錯,真系要靠一點一滴累積

侯爵府

Carmen8080 發表於 23-12-5 10:13
我仔去完同學屋企玩 都問我地點解間屋咁細

佢地啲同學屋企 閒閒地二千呎….

呢種問題我媽會第一時間答, 點解人哋有個考第一的仔女我冇

我細個又問過阿媽, 點解人哋有爺爺嫲嫲我冇童言無忌

公爵府

小余 發表於 23-12-4 23:50
係去到妒忌的情度,同埋知道佢係因此有啲自卑,應該點樣輔導好?
個同學仔係比較曳會上堂舉中指果種,我囝 ...

我會引導小朋友去欣賞自己擁有嘅嘢。
你有好愛錫你嘅爸爸媽媽,你有善良嘅心,你有交心嘅朋友,你有舒適溫馨的小家,你有某方面嘅才能⋯⋯
但的確呢啲唔會講一次佢就接受。所以越早引導佢有正確嘅價值觀越好。因為大個定咗型就好難搞⋯⋯

珍珠宮

Mikor 發表於 23-12-5 00:31
我之前做遊戲行嘅, 我成日同個仔講免費最貴, 而家d廣告好多同埋好多呃人俾錢方法, 我寧願正正式式買Switch ...

係中國,如果小朋友唔知自己比左錢課金好似可以退的

唔知有冇記錯

琥珀宮

係去到妒忌的情度,同埋知道佢係因此有啲自卑,應該點樣輔導好?

坦白講,去到妒忌嘅情度,家庭教育好重要,會唔會跟本佢覺得家比唔到足夠嘅關心同重視佢

以前有個同事又係憎人富貴嫌人貧
其後先知原來佢屋企重男輕女,佢仲要養埋佢阿哥,攪到有d心理唔平衡

子爵府

人比人比死人

男爵府

回覆樓主:

羡慕別人係正常人性。我自己大人都會羡慕別人有錢。
消化完 繼續做番自己,係自己能力範圍內做好自己,自己去改變自己命運。

象牙宮

回覆樓主:

大人都會羨慕人地有錢啦!趁呢個時候教佢點管理錢,讀好書搵份好工第時咪有錢,想點享受都得!比錢打機同賭錢無分別,一陣就無左!

子爵府

小朋友似乎要學識放下妒忌心,如果唔係大左出到黎社會咩人都有可以妒忌得幾多次?

唔知有無宗教信仰,學佛開悟會較無咁睇重得失。

水晶宮

回覆樓主:

睇你講,佢唔係羨慕人地屋企有錢,係羨慕課金。小朋友係容易受朋友影響,人有佢無,有不忿唔出奇。借位教佢。

男爵府

小朋友羨慕同學有錢,其實都好正常,睇下家長點樣引導。我會同小朋友講,有錢慨系佢屋企者,並吾系同學仔自己本事賺返黎既,所以冇咩值得羨慕。

對於打遊戲課金,呢樣野要小心。呢個同屋企有錢冇錢未必有關,而係睇點同小朋友解釋同訂立規矩。阿仔以前成日哀我要課金買裝備,我同阿仔講得好清楚,屋企系吾會比錢佢去課金的。後來阿仔見我地立場堅定,就冇再提出要求了。

男爵府

妒忌不會令人有錢,妒忌令自己難受,好蝕!
發奮圖強才能令人有錢。

水晶宮

回覆樓主:

如果去到好怨憤,覺得自卑的程度,我可能會少少地定一個金額,例如每個月150元,比佢試吓。就當係睇戲,去主題公園咁。

公爵府

回覆樓主:

你0滿足佢?如果人哋乜都有,自己乜都冇,又真係好慘喎,唔100%滿足,都少少滿足佢慾望啦。

侯爵府

有時同小朋友傾下新聞,
俾佢睇下、知道事實:
-知道世界本來就唔公平
-父母嘅愛亦非必然
-大多數人都想偷懶,但冇人可以不勞而獲

珍惜擁有、
對你好嘅人,一定要對返佢好好

大宅

我囡幼稚園時候,我就講咗個雞仔學馬仔要著鞋的故事比佢聽。

雞仔見到馬仔打了馬蹄,洛洛洛聲好好聽就學人地買對鞋著。著完先知自己跟本行唔到路仲成日跌倒。先自到自己攞黎衰,所以好多野唔係人有你就要有。

你有既優勢,有錢人又未必有。所以自己要量力而為。

男爵府

2024年龍年勳章

課金打機,係屋企人唔理佢既補償,咁有錢就幫同學課埋金啦

男爵府

很好的學習課題,反思自己情況,引導一下他的價值觀,管理及控制物慾,你見有些人淘寶淘到一箱二箱咁,他們的生活空虛嗎?而現實真的需要這麼多這些雜物?

男爵府

我的意思是他眼中的課金武器與大人雙11買下的寶物一樣,每個人的價值觀不同,要了解尊重及引導,不是一味禁禁禁,避而不談

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊