自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

硬撐架咋!希望時間過快d

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

深信低谷後一定會反彈,慢慢就捱過了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要D時間冲淡! 唔好迫自己去樂觀扮無嘢,it's OK to be not ok ! 慢慢行出黎!試下去運動,去活動下!低潮個個人都會有,今晚如果係最低潮咁日後就係回升啦 ,可以down 一陣但要復原得快

瑪瑙宮

catlover1026 發表於 23-12-8 18:47
時間係咪治癒到?
呢排事事不順

咁高潮试过了吗?

子爵府

兵來將擋,水來土掩。留得青山在,哪怕無柴燒。一定捱得過嘅!

大宅

我會盡量遠離啲負能力或者令我心情唔好嘅人,生活如常,去運動,學下嘢,搵下朋友,甚至煲劇聽音樂,忙下好快過。

珍珠宮

睇書

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Sweetsis 發表於 23-12-8 20:49
回覆 RAA 的帖子

你講得依句, 都真係有經歷嘅人

見笑啦 。其實我嘅經歷好普通,只不過我係亦舒迷

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Mikor 發表於 23-12-8 21:08
我都係亦舒迷, 佢嘅道理都幫左我好多難關, 基本上D書睇到好熟, 但晚晚臨訓都習慣開黎睇下
...

我都係亦舒迷

20出頭時,就開始睇佢嘅書,初初睇小說,玫瑰的故事,之後仲去睇埋套戲。

年紀大D,鍾意睇佢啲散文 。而家一把年紀,都仲有買佢啲散文睇。

我嘅性格、思想及人生,以至處事態度,多唔少受佢影響。好唔好?真係見仁見智,but I like it

子爵府

Gorgor0612 發表於 23-12-8 21:49
要D時間冲淡! 唔好迫自己去樂觀扮無嘢,it's OK to be not ok ! 慢慢行出黎!試下去運動,去活動下!低潮 ...

多謝建議

男爵府

RAA 發表於 23-12-8 22:07
我都係亦舒迷

20出頭時,就開始睇佢嘅書,初初睇小說,玫瑰的故事,之後仲去睇埋套戲。
短文好正, 每晚睇幾個, 累就訓, 唔駛係咁諗無聊野。
樓主, 搵下個人興趣有個寄托都會好過D

伯爵府

2024年龍年勳章

catlover1026 發表於 23-12-8 18:47
時間係咪治癒到?
呢排事事不順

等時間過,慢慢會發覺,其實那些事比起自己的心情,原來都微不足道。

伯爵府

回覆樓主:

吾好困屋企,揾朋友傾訴,做吓運動, 個人覺得好work

子爵府

回覆樓主:

做運動、揾朋友傾、做自己有興趣嘅野(如果仲有的話)、睇下心靈嘅書,再唔得就要睇醫生食藥

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

捱吓捱吓就過
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

公爵府

想問吓大家嘅低潮期係面對緊啲乜嘢問題?

我最低潮係呢下半年,同一個我好重視嘅好朋友反咗面,而家佢仲係唔原諒我,見到面都面阻阻,但以前明明係好friend好好傾,佢好錫我,然之後接住嘅就係其他人一沉手踩,杯葛我,甚至我一路對佢好付出好關心嘅朋友都係咁對我,突然之間block晒我啲嘢,嬲左手,一齊杯葛我, 一沉百踩。

大宅

我淨係做最低限度既野. 即係淨係返工, 其他時間就好頹咁灘喺床到碌手機.

我主張唔逼自己振作. 俾啲時間自己沉澱下.

男爵府

時間係咪治癒到?
呢排事事不順

我正在面對緊,求主帶領,媽中風、女大病緊Covid重症(emoji)(emoji),有好多不明朗嘅因素,再加上2025年要供樓(買了居屋樓花),身心疲累、超大壓力。

opclk99    發表於 23-12-9 05:23

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一樣咁過,有工照返,有嘢照做,有飯照食,有得玩照玩,有朋友約照應約,我反而控制自己唔好成日呻,其實都係想有人安慰,咁家人陪伴就夠,唔太打搞朋友,佢地都有自己嘅低潮逆景,適量取暖就夠,叫自己要向前看要move on, 很多人好多事十年八年後回頭睇,自己都差d唔記得遇見過經歷過。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

時間係咪治癒到?
呢排事事不順

點低潮法?如果係錢問題,自己想方法賺錢儲錢。我人生低潮多數是為錢。

到年紀漸大,就知咩野會令自己安心,盡力比自己安全感。

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊