自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Pa123 發表於 23-12-26 22:14
上面大家樂有人或機械人送餐,但我睇價錢比香港平喎,同等價,香港係頹飯。
...

我叫做咗海南雞飯加杯檸茶,阿仔叫咗個牛扒餐加個可樂,差唔多百二人仔,按租金人工黎計一d都唔平,不過質素好好多,牛扒係冇骨嘅幾大塊,海南雞都幾好食,我去嗰間冇機械人,係人手送餐,不過d位坐得幾舒服。

象牙宮

回覆樓主:

食野多數套餐餵飽3人$400,如果食粉麵$25碗!只不過係花車費同時間,酒店睇住邊度,我揀連鎖店既普通貨,$400晚

男爵府

因為仔女要考試,只可短遊,不能外遊

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

如果你識得用大眾點評/美團/抖音
你就知可以去到邊度食到更抵嘅嘢

好開心45大元食到四菜一湯,又好開心可以39元食到片皮鴨半隻兼可打包

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

子爵府

回覆樓主:

其實北上消費睇下食咩玩咩住邊? 我早兩日係珠海食日式串燒, 高檔店, 食到飽住走, 每人都係$350 港幣。 如果香港, 一個人感應該要$600-$700, 但我有可以係兩個人食一碗牛丸牛腩棵條土粉+小吃,$90 兩個人又得。 但香港食茶記, 一個人都要$70。 所以,每人上到去消費模式不同呀。

男爵府

newc9 發表於 23-12-26 21:12
好在你都有同樣感受,北上真係好睇食咩,有時吾一定平

不過而家d人個個都話北上平,我講貴d人覺得老吹

我明

深圳普通食午餐40-50蚊一位,餐廳有服務的中菜,包房150-300蚊位

象牙宮

newc9 發表於 23-12-26 21:14
真係好睇去深圳食咩和份量

你朋友一定係平住平玩平食遊,北上好多選擇,平貴都可以
住無問,
上去食片皮鴨, 酸菜魚,燒鱔,
客家菜,睇相唔差,大商場食肆,
佢係咁話抵。
另一個去米芝蓮食店價錢都唔算貴。
我未去過唔知呀!

珍珠宮

newc9 發表於 23-12-26 21:08
我不是同日本的拉麵和北上的拉麵比

只同我平時食開的食物比較,我個人睇法姐,人人吾同,不用深究

日本通縮左都廿年!佢根本價錢加唔起,我廿年前去最出名果間又係1000yen,廿年後去又係1000yen!仲要依家兌日圓咁抵!

唔好講大陸,依家香港食拉面都貴過日本啦! 又怎能同通縮國家日本比較!如果日本經濟好,佢一碗至少過百港元了,唔再係50-60港元一碗

珍珠宮

newc9 發表於 23-12-26 21:08
我不是同日本的拉麵和北上的拉麵比

只同我平時食開的食物比較,我個人睇法姐,人人吾同,不用深究

而且如在日本食烤羊,那怕日本通縮或日圓貶值,都一定貴過北上!

子爵府

去深圳食飯真係豐儉由人,我地平均每人$100多啲就食得好好,坐得舒服,服務好。若果在香港就差不多多一倍價錢,服務一般,但要加一,限時。
不過坐車去都要1小時多,所以都會有假期先去

侯爵府

Pa123 發表於 23-12-26 21:51
唔應該日本拉麵同深圳價錢直接比教,等於日本食北京填鴨同深圳食一定深圳平,因外地菜在當地有加持!等於大 ...

正想講
去日本食拉面韓國食kimbap中國食番本土菜係常識吧。
唔通要去大陸食法國料理,嫌貴之餘仲要話唔夠法國食咁正宗,然後comment大陸食嘢一啲都唔平又普通

子爵府

MerryMe 發表於 23-12-26 20:45
其實北上要食精緻嘢唔平喎!我每次兩個人消費都四百幾一餐,有次食爐端燒要八百幾!
依家日元跌,其實去日 ...

我完全同意。北上食嘢只是平hk 少少,8-9折左右。而且精緻野,HK 同日本都好食好多。
北上的吸引點係新鮮感,本地連鎖餐廳好多類型而HK冇。

珍珠宮

好媽媽勳章

前日北上,一家四口即日來回駛左$1100,未計搭去深圳車費,$1100在香港一家四口食好小小只能食個晚飯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

boaangel 發表於 23-12-27 10:19
去深圳食飯真係豐儉由人,我地平均每人$100多啲就食得好好,坐得舒服,服務好。若果在香港就差不多多一倍價 ...

我地食中菜多,都係差唔多 budget,平均一個月應該無一次。
坐飛機點都玩得無咁密,比較願意使多 d 食地道嘢 ~ 雖然香港好多嘢都有得食,不過當地食份外鮮 ~

象牙宮

Pa123 發表於 23-12-25 19:21
去外地旅遊,以日計消費額,是北上旅遊行街幾多倍?

北上旅遊行街 (輕奢)
想慳 都可以
住選擇 輕奢酒店 250-300 清潔+簡單該好多。
食選擇 當地人飲食。
交通選擇 公共交通

想豪更易。

珠海酒店推介11間人均$78起!近澳門/親子主題/海景房私人露 …
廣州特色酒店5間推介!超美懸崖泳池、鄰近國家公園 人均¥109起

外地旅遊 東南亞。
街市內飲食。唔貴。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

我一家三口返咗去玩三次,都係即日來回,一般二千內,交通午晚餐下午茶買野同遊玩(playhouse ifly 動物園各一次)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

j2j2 發表於 23-12-27 10:29
我完全同意。北上食嘢只是平hk 少少,8-9折左右。而且精緻野,HK 同日本都好食好多。
北上的吸引點係新鮮 ...

北上除咗新鮮感,中菜以同等價位/檔次比較,北上中菜出色 d,味道、環境同服務都係。

伯爵府

mercurycc 發表於 23-12-26 21:11
深圳咁貴?
朋友話岩岩一家人5大一小,
兩日一日夜一食4-5餐連住都係2千幾,

深圳大商場的連鎖餐廳100-200/人頭
日本旅行通常玩到邊食到邊跟Google maps 上的食評搵小店,通常10000-3000 yen/head,總之快靚正就最啱我地

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

前幾日三日去咗四日三夜, 不計住宿/購物 , 只計食 : 有酒店自助餐(晚)/飲茶/野生動物園/1日二餐 (瞓到十一點先起身), 三人約Hk$3000

子爵府

mercurycc 發表於 23-12-26 23:18
住無問,
上去食片皮鴨, 酸菜魚,燒鱔,
客家菜,睇相唔差,大商場食肆,

好多燒鱔餐250-300/2人就有,伴碟小菜任食,如果細食家庭其實叫多碟飯真係夠2+2食

但加肉就可貴好多,所以人人吾同,小朋友食的食物和大人吾同

我識人d小朋友發肉中,2個男仔,跟團玩同佢地食飯人人怕左佢地,覺得佢地狂風掃落葉,亦有小朋友食好小野的,所以真係不能一概而論

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊