自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

andyman 發表於 24-1-28 19:08
其實我細個都冇濕紙巾的,一直都冇帶濕紙巾出街的習慣,污糟左就去洗手。如果你每樣都去計去駁,到3030年 ...

咁一啲啲人啦,有啲人做原始人住山窿都可以生存嘅,有啲人係唔習慣唔方便再返原始嗰套,最終都係要用嘅點都係要用,香港禁又要網購,垃圾一樣冇少到,係冇替代品嘅情況下,政府唔應該一刀切全禁啫
要發展好好難,要破壞其實好容易,要環保但係咁樣打擊經濟,再禁乜禁物好快香港就會變成經濟廢墟,做返小漁村,到時就係最環保

子爵府

goo_littlebb 發表於 24-1-28 20:01
不如禁埋安全套、M巾同尿片啦

安全套有得諗啊,政府鼓勵生育可能邊日黐咗條筋,突然要禁都唔定

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 24-1-28 19:44
全新定係全塞

全新冇用過 !

珊瑚宮

mercurycc 發表於 24-1-28 19:38
佢係咪開post 專員,
日日都可以諗到問題既?

雖然生仔/移民問題都係不斷問
都進步過當人傻的中文街道, 直頭照搬當新post, 起碼改左dd內容

大宅

2024年龍年勳章

brother4 發表於 24-1-28 19:46
用耳可北上採耳/洗耳可

採耳唔建議

https://health.gvm.com.tw/article/92625

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mercurycc 發表於 24-1-28 14:44
有紙做棉花棒。
呢兩日去買野見人勁掃棉花棒,
萬寧籃全滿。

政府帶頭做成恐慌,搞到萬寧冇晒棉花棒賣,我啱啱諗住去買,唔係囤,係平時日用品,竟然清晒冇得賣,同店員傾開,佢話佢噚日放假喺港島(佢做緊間店喺九龍),佢本來諗住要買屋企用,點知喺港島萬寧都買唔到棉花棒,有冇搞錯呀,水軍唔好再同我講咩有木做,有紙做哩啲廢話,而家係真真實實為香港巿民做成恐慌,真係聽你哋講有木做紙做棉花棒的話,根本唔會出現萬寧全港棉花棒被搶啦!

唔該李家超政府團隊真係做實事,惠民生,而唔係擾民生囉剩係得個口號,講就天下無敵,我冇諗過今時今日連買棉花棒,丟垃圾,都咁困擾,喺香港做香港人真係好艱難。

伯爵府

牛年勳章

膠棉花棒發明了多少年? 以前未有膠棉花棒時,人們都有採耳的辦法。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果講以前,咁香港應該倒退變返漁村,發展漁業。我估唔到李家超政府今日帶我哋香港倒退返漁村

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 24-1-28 21:00
政府帶頭做成恐慌,搞到萬寧冇晒棉花棒賣,我啱啱諗住去買,唔係囤,係平時日用品,竟然清晒冇得賣,同店 ...

尋日萬寧有折,
可能因為咁所以好多人買定,9折而家唔係成日做,
屈臣氏有好多貨喎!

象牙宮

mercurycc 發表於 24-1-28 21:22
尋日萬寧有折,
可能因為咁又所以好多人買,
屈臣氏有好多貨喎!

其實我唔太知萬寧幾時有折,只係就自己方便行開就買,亦冇諗住囤,但作為香港小巿民,好唔習慣乜都要恐慌,哩樣唔得,嗰樣唔俾,講環保,我唔覺其他國家有好似香港咁乜都一刀切,我行萬寧咁多年,真係未試過見棉花棒清倉,仲要個收銀咁同我講,佢完全冇講打折哩回事,只話我聽好多地方都清晒棉花棒,香港真係咩事呀??

就算以前萬寧打折,都未至於清晒倉,今日政府嘅政策驅動巿民去咁做,唔恐慌根本唔會清倉。

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 24-1-28 21:26
其實我唔太知萬寧幾時有折,只係就自己方便行開就買,亦冇諗住囤,但作為香港小巿民,好唔習慣乜都要恐慌 ...
咪話比你知好大原因有折,
又羊群心理,
記得4年前呢個時候咪又係搶口罩,
漂白水,酒精,厠紙?
香港人就係咁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-1-28 21:26
其實我唔太知萬寧幾時有折,只係就自己方便行開就買,亦冇諗住囤,但作為香港小巿民,好唔習慣乜都要恐慌 ...

香港一有乜事就盲搶, 廁紙, 漂白水, 鹽, 必利痛。。。。
等多陣d 人搶完, 人地返咗貨至去買

象牙宮

mercurycc 發表於 24-1-28 21:31
咪話比你知好大原因有折,
又羊群心理,
記得4年前呢個時候咪又係搶口罩,

有折剩係今日?定每星期都會有一,兩日有折?如個個星期都會有一,兩日有折,點解唯獨而家清晒倉?以往有折唔見清晒倉? 我係見事實,唔係聽人講我又講,點樣羊群心理?

象牙宮

一罐可樂 發表於 24-1-28 21:34
香港一有乜事就盲搶, 廁紙, 漂白水, 鹽, 必利痛。。。。
等多陣d 人搶完, 人地返咗貨至去買

咪就係恐慌囉,點解佢哋會恐慌?政府真係冇責任?

我一直都係支持政府,但環保哩次真係做得好差。

男爵府

唔好再製造混亂

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 24-1-28 21:35
有折剩係今日?定每星期都會有一,兩日有折?如個個星期都會有一,兩日有折,點解唯獨而家清晒倉?以往有 ...
我都係咁分析比你聽,
尋日全店9折又星期六,
點解佢地要搶問佢地啦!
尋日我都見個男人,
買一籃全滿棉花棒,
排隊時見hsbc有回贈有折,
都攪左好耐,阻住我地比錢,
今日見屈臣氏,aeon 都好多貨。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-1-28 21:36
咪就係恐慌囉,點解佢哋會恐慌?政府真係冇責任?

其實次次我都唔明d 人恐慌d 乜?
4 月尾至禁膠棒棉花棒, 恐慌到宜加至1 月尾就要去盲搶棉花棒?
仲有接近3 個月至到喎

象牙宮

mercurycc 發表於 24-1-28 21:47
我都係咁分析比你聽,
尋日全店9折又星期六,
點解佢地要搶問佢地啦!

如果見到咁情形,我會以為剩係得棉花棒做折

伯爵府

mercurycc 發表於 24-1-28 14:44
有紙做棉花棒。
呢兩日去買野見人勁掃棉花棒,
萬寧籃全滿。

可能無人知

象牙宮

一罐可樂 發表於 24-1-28 21:48
其實次次我都唔明d 人恐慌d 乜?
4 月尾至禁膠棒棉花棒, 恐慌到宜加至1 月尾就要去盲搶棉花棒?
仲有接近3 ...

都係嘅,不過我都想政府聽下巿民心聲,官員做事唔該貼地小小,體察下民情,強勢唔代表啱晒。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊