自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

阿花花 發表於 24-2-14 16:33
無規定, 生約期就係一個月通知, 3月14日無問題。

X 2

按比例計算、便可以了、大家好來好去~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2024勳章

佢哋2月5號有冇比租金?有就計到3月5號,6至14號係按金扣除。

Prosperous    發表於 24-2-14 20:10

大宅

回覆樓主:

收到。thanks!

侯爵府

canies 發表於 24-2-14 18:14
其實你係月租, 唔知點解咁多人認為可以無端端畀個日期通知你一個月後退租,你估返工resign咩? 正常係2月5 ...
其實好多人都唔識, 唔知道所謂一個月通知, 係以租期來計, 所以有機會要住多過一個月才可以搬, 提早搬就要照畀最後一個租期的租。不過好多時啲租客唔識嘢, 就費事同佢嘈, 好來好去!

最奇妙係呢度有啲人, 唔識不特止, 仲要好冇禮貌話樓主貪心! 其實如果衰起上來, 個租客照舊 3月14 號搬, 樓主可以响按金度扣租扣到佢4月5。不過我自己就會算數, 費事嘈。

侯爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-2-14 16:55
14/2 一個月通知咪13/3 係last day lor

租客肯交多一日才交吉
其實樓主講法係正確, 我以前亦問過律師, 通知退租果日之後一個月, 不等於交吉日。只係任何一方要响上一個租期提出通知, 講明下個租期完畢後退租。所以退租交吉果日, 係指租期最尾一天。除非租約講明可以按日數計, 或雙方協議唔使用租期計! 我有朋友就係領過嘢, 搬走之後畀業主扣咗佢大半個月租, 佢出咗事先問我點解咁, 律師都同佢講冇得追。

見你惡到咁, 都費事講咁多, 自己睇:

https://www.clic.org.hk/zh/topics/landlord_tenant/toTerminateATenancyBeforeExpiration/notifying_period_of_tenancy_termination

侯爵府

ShingLing88 發表於 24-2-14 19:04
佢哋2月5號有冇比租金?有就計到3月5號,6至14號係按金扣除。
點評畀錯 emoji 你添!

租客 2 月14 提出通知, 話住到 3 月14, 但佢都要畀足整個租期的租金! 租金一向不能用按金抵銷。

所以租客 3月5日仍要畀足一個月租金, 佢交足租, 响 4 月5日之前, 幾時搬都得。

侯爵府

blueglass 發表於 24-2-14 18:13
唔係大胃口,問清楚啫! 我又冇話一定要收!

真係冇禮貌!
你計法係正確的, 不過租客明顯唔識, 就費事同佢嘈。我會叫佢 3 月5號按比例交返到 14 號的租金就算。不過建議你同佢講明, 係你通融, 唔用一般計法, 容許佢不用交晒一個月租。

大宅

Prosperous 發表於 24-2-14 20:24
其實樓主講法係正確, 我以前亦問過律師, 通知退租果日之後一個月, 不等於交吉日。只係任何一方要响上一個租 ...

Thanks 收到~ 我就係自己唔清楚條 界,都係想問下知清楚啲啫, 都會遇到啲負面冇禮貌嘅人, 衰人實有!但 我都好好運喺bk蒲咗二十幾年 都遇到好多好多好好嘅JM

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

跟租約,有無列明生約要一個月通知?有無列明退租要交整個月租? 一般無列明既話,大家都understood 邊日交吉就計到邊日。而法例上,按金不能抵銷租金,最尾單丁日用按金扣租只係行個方便,但要留意收樓時驗清楚無損毀先好退回按金。

公爵府

BK Milk勳章

Prosperous 發表於 24-2-14 20:24
其實樓主講法係正確, 我以前亦問過律師, 通知退租果日之後一個月, 不等於交吉日。只係任何一方要响上一個租 ...

你講呢條明顯係死約期間問題,業主係有權扣錢,但係生約時間係可以單方通知,業主亦唔可以借機會扣錢。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

blueglass 發表於 24-2-14 16:29
想問下有經驗JM, 租客每月5號起租,現在是生約,佢話今日通知退租3月14日付租到此日。請問實際退租日是否為 ...

業主ok佢3月14退租就得啦,你租俾佢果陣有無講明退租要依租期4號退?如果無,佢又有1個月通知你你咪照計租囉。
3月5日至14日 = 10日
(租金除31日)x10日

珍珠宮

tkop 發表於 24-2-14 18:38
咁你自己都係冇乜礼貌
我雙租族, 有次個女業主, 氣場嘩72家房客包租婆

3百萬舊樓,要分租比人, 那來的底氣

瑪瑙宮

blueglass 發表於 24-2-14 18:50
梗係你啦又騎呢又冇禮貌~ 次次答埋啲嘢亂咁噏當秘芨~ 好好反省下!

今次答得你咁好又话人乱噏,仲好意思叫人反省

侯爵府

auhiyo 發表於 24-2-14 20:57
你講呢條明顯係死約期間問題,業主係有權扣錢,但係生約時間係可以單方通知,業主亦唔可以借機會扣錢。
...
死約根本就冇得退租, 即係簽一年就住唔住都要交足一年。不過你地個個都專家上身咁, 費事拗喇, 自己去問下租務律師啦!

公爵府

回覆樓主:

都係大家傾好
自己接受到就得

有時租客就佢自己搬去新屋日子
想早些或遲些交屋我都ok 架
總之交租交到住果日我都接受

試過死約期內租客想搬提早解約
都係照計到佢還鎖匙果日算
我但求好來好去順利收返間屋啫~

阿花花    發表於 24-2-15 15:33

大宅

大力大力 發表於 24-2-14 19:00
X 2

按比例計算、便可以了、大家好來好去~

實際就係咁。

見到有人講法例咁樣, 律師又話咁樣,我只可以話可能講果個本身係律師,又或者好有錢, 係大業主, 我地一般人搵律師,講法律,唔知要花幾多時間幾多錢,最後仲唔一定有想像的好結果。

以按代租為例, 表面係唔可以,但實際上有唔少租客為保障自己咁做, 業主係可以用法律追, 但最後花錢花時間可能得個吉。

現實就係有唔少衰業主無故扣錢, 又有唔少衰租客真整壞唔賠,無話邊邊完全係好。

問題的根本都係條例的唔完善, 未能夠好好保護雙方權益。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係生約, 只要比足通知期(一個月)就可以了, 唔一定要跟每月5號的~

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

如果佢2月14日通知,通知期係一個月的話,咁佢租到3月13日就ok了, 如果佢想租耐d就pro rata計返

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁不如問一個最切身嘅問題啊,我每月7號出糧,但我今日通知話我唔做啦!咁正常我last day係咪下個月14號呢?咁我計糧係咪計到下下個月7號呢?

大宅

回覆樓主:

收到大家資訊。thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊