自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

我99冇朋友, 我冇呢個問題 如果係普通朋友或鄰居, 有1封就派1封, 隨緣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ganggang 發表於 24-2-16 20:16
唔比,唔係一定要比格

肉酸啲囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

照派1封

大宅

sasafan 發表於 24-2-16 17:43
上海人都係派一封

我廣东人在深圳也是派一封,但多過香港派2封的餡多得多

大宅

回覆樓主:

可以話換左手袋,冇帶利是出来,即俾現金奶奶,叫奶奶封2封俾小朋友

翡翠宮

回覆樓主:

你都話唔比仲衰
咁……即係一封都要比啦

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

kmbb519 發表於 24-2-16 16:12
今朝趕返工, 冇執手袋, 得一封利是係袋....... 點知撞到 99 朋友同個孫........ 我地唔算好熟, 見過下咁, ...

冇帶冇辦法勝過一切,俾2封99搞。

珍珠宮

直接同個大人講,得一個利是封,當面裝多張銀紙入去先比
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

canies 發表於 24-2-16 18:35
唔派會唔會仲肉酸? 畀我會照派。

樓主最後有冇派到?

有.... 我覺得唔派就好似咋詐帝帝唔派咁, 仲肉酸

之後同我老公講返, 佢叫我當時問 99 借兩封利是...... 我覺得仲衰過唔派!!
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

紅酒 發表於 24-2-16 18:24
結果你有冇比

有, 但係我之後諗, 可能當時應該話唔記得袋利是, 之後叫 99 比返佢, 可能仲好 d....... (99成日見佢, 我就極少見)

不過算啦都過左去, 我又同佢完全唔熟....... 不過無聊開下post 嗲下

珍珠宮

ckmammy 發表於 24-2-17 00:15
我表弟都係派單封畀我個仔。 我估佢覺得入一封 $50 好睇過 2封 $20

我老公個妹, 佢上年結婚, 今年第一年派利是, 佢比一封我個女...... 乜第一年結婚唔係派雙封咩
不過我唔記得睇幾多錢

男爵府

回覆樓主:

唔覺單封有問題,我和老公各有各派。我地有時又會比雙封,睇情況好彈性。

珍珠宮

cecelc 發表於 24-2-16 17:52
如果你平時比開雙封,咁點解你手袋得返單封?

樓下看更咪比一封

聽人講係唔識我老公的 就比單封 (例如我公司)
但係果個99 朋友識我老公........佢同我99識左幾廿年果種

複式洋房

今朝趕返工, 冇執手袋, 得一封利是係袋....... 點知撞到 99 朋友同個孫........ 我地唔算好熟, 見過下咁, ...

珍珠宮

我落街飲茶忘記拿利士,問櫃面拎利士封 現場封囉

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

好視乎同99關係

男爵府

sasafan 發表於 24-2-16 17:43
上海人都係派一封

係呀,我由細到大都係收親戚一封利是,嫁咗廣東人先知要派雙封

翡翠宮

畀面勳章

唔派,反正今日都初十,唔派利是幾咁閒
日日是好日

男爵府

Bubeau 發表於 24-2-16 18:00
其實我自己覺得單封冇所謂,不過好多人都介意,所以我派雙。但今年我仔女都收到唔少係派單
...

我老公果邊上年開始都係單封,非常奇怪,我都費事問

珍珠宮

minidanny 發表於 24-2-20 00:06
我老公果邊上年開始都係單封,非常奇怪,我都費事問

真喎, 我都覺得好奇怪..... 我老公個妹, 明明係廣東人, 第一年結婚, 佢兩公婆加埋派一封咋 (但見佢全個家族+佢老公果邊, 都係正常 2公婆2封)..... 但同你一樣, 我都費事問, 同佢唔算好friend

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊