自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MerryMe 發表於 24-2-21 04:34
我最近都睇緊樓,十五十六中~~
我好彩舊年賣咗間收租兩房,有少少錢賺
近期想換自住樓(已供滿),想換間 ...

曾經想換4房,可以多一間工人房,但想深一層,仔女過幾年可能會結婚搬走,只有2老,不需要太大,到時大單位放賣要市好才可以好價賣出,都係唔換,改為裝修,住得舒服啲。

水晶宮

cattz288 發表於 24-2-20 16:35
升市難, 跌市又難

我覺得升市換樓易過跌市換。

因升市時,自己間樓易放到;到買新一間時,按揭都易啲做。

跌市難做到按揭。

水晶宮

ydoris 發表於 24-2-20 19:23
我就想同屋苑買多間俾細路住,佢地大個已經吾夠住。但又驚利息高佢地又要壓力測試供吾起。首次置業詳情我又 ...

如果能力負擔到,可以買左,收住租去供。到仔女大左才再下一步。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Astra00 發表於 24-2-21 08:24
我覺得升市換樓易過跌市換。

因升市時,自己間樓易放到;到買新一間時,按揭都易啲做。

升得急, 同人鬥搶, 咪又係難, 當年想買單位係租盤, 無得睇樓外, 同業主傾好價, 等佢去完旅行簽文件, 結果返黎時加價廿萬

放下自在

大宅

回覆樓主:

有呀,我2位中學同學。2房轉3房。
不過應該計劃左一段時間,先舊樓轉單名,然後才去睇樓,而家新居裝修緊,所以仲住舊居。

珍珠宮

cattz288 發表於 24-2-21 08:34
升得急, 同人鬥搶, 咪又係難, 當年想買單位係租盤, 無得睇樓外, 同業主傾好價, 等佢去完旅行簽文件, 結果 ...

我呢間之前也是升市時買,好多盤是連租盤約冇得睇,而家呢間我哋和2個客争赢,因我們肯先比業主反租儿個月,佢為小朋友校區換樓加由2房轉3房

換樓夾timing 不易

男爵府

shirley784 發表於 24-2-20 14:42
是的 , 我幾個同都都係等辣招月底減辣 , 到時即買 , 樓己睇 , 裝修都開始諗了

...

月底辣招會減辣?

翡翠宮

回覆樓主:

一定有
點會冇人換樓
計啱條數又有需要就會換

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊