自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-3-24 09:06
之主主科有四科,現在主科只有三科,要對其餘五科好有信心先好drop

如果是我,我會申請轉科,轉一科輕鬆 ...

中四已過大半年,唔會轉到科,只有drop同唔drop原來的一科,去到dse都唔會有邊一方係輕鬆易考

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

[邊個話要Drop Physics既同我入黎] 四個關於Drop科既錯誤觀念. Marc Yam

https://youtu.be/eXX6kvymsuU?si=hrhTOMNeuKSgEKOb
總有離別的時候

珍珠宮

Phy 識得讀係事半功倍,要明解同應用一啲principles , 去拆解問題。一旦明咗,基本上唔洗溫都合格以上。一日唔明,溫極都唔知自己做乜。
有冇搵個識教嘅人同佢補下先?

公爵府

hashtag影視迷勳章

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:23
之前有講過阿哥迫侄女揀physics, 因為覺得phy Chem bio 揀科無敵。

而家中四讀左大半年,侄女有喊過話我阿 ...

明知努力都唔得真的唔好浪費時間,精力放在其他科目仲好。2科electives應該報到好多大學學科了。不肯定的,可以上各大學網頁睇下。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

考A level年代,F6上完第一堂chem就drop左
知道讀唔掂就唔好勉強
放下自在

大宅

Chowying 發表於 24-3-24 11:34
[邊個話要Drop Physics既同我入黎] 四個關於Drop科既錯誤觀念. Marc Yam

多謝分享,我又可以比個女睇下。。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ocarebear 發表於 24-3-24 09:29
又或者可能搵到個好嘅補習,令姪女對physics增加興趣
我仔當年剛升高中,對所有科都普普通通,之後去咗某 ...

可否pm 邊間補習社?謝謝你!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Chowying 發表於 24-3-24 11:34

Thx!
好有用,我會比侄女睇吓!

子爵府

之前有講過阿哥迫侄女揀physics, 因為覺得phy Chem bio 揀科無敵。

其實吾一定要drop,吾理佢or吾去考都可以 (只要你心理上放得低,drop吾drop分別不大)
我大女,bafs,F5已知吾會高分,但一定合格,無drop,之後完全吾讀,考4
我細女,bio,完全讀唔掂,合吾合格都吾知,無drop,hea讀,考4 (甘橋bio係最後一科考,吾影響其他科,否則直頭吾入考場)

珍珠宮

宜家drop啦,唔使等,留多D時間讀好其他科

男爵府

1314625 發表於 24-3-24 11:28
中四已過大半年,唔會轉到科,只有drop同唔drop原來的一科,去到dse都唔會有邊一方係輕鬆易考
...

唔認同

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-3-24 12:52
唔認同

唔到你或者我認唔認同,一般學校唔係你話轉科就轉科

而所謂易考只係因為個學生擅長個科,如果佢擅長就會一早揀左,唔會中途轉去讀

子爵府

靚媽latte 發表於 24-3-24 09:30
我女學校規定必須要讀完中四先可以drop科,但我女開學兩個月已經發現跟吾上,最後我哋都求咗學校好耐,學 ...

好奇問下當初揀呢科係因為成績好?但去到中四先跟唔上. 還是淨為興趣而揀?

大宅

jasprincess 發表於 24-3-24 12:57
好奇問下當初揀呢科係因為成績好?但去到中四先跟唔上. 還是淨為興趣而揀?
...

吾係因為成績好,係我女聽人講嗰科難,但佢想試下,我哋就俾佢試,因為個科係第四個選修科,drop咗都冇所謂,所以我由佢

男爵府

1314625 發表於 24-3-24 12:57
唔到你或者我認唔認同,一般學校唔係你話轉科就轉科

轉唔轉到科,肯定唔會每間學校一樣、每個人一樣,所以唔會話「無可能」

容易,我有提到擅長,但除了擅長,有啲科目的確較易,宗教係其中一科。你話無一科容易,我就唔認同!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔中五開波就drop phy, 佢中四校內係中間... 估計DSE會有4... 不過當時仲未教中五中六嘅野.. 仔估計到時要花好多時間去理解同補習.. 到時最盡都係得個4... 所以去唔想.. 怕分薄左溫其他科嘅時間.. 的確佢做啱左決定..

侯爵府

如果理科讀得上, 前途會好好多.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

中五考完第一次試可以填form drop ,我女都剛drop左 ICT,唔岩讀。

水晶宮

咩時候都可以drop
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

所以有時家長唔肯放手真係會害死小朋友,讀個個又唔係家長,但就偏偏要插手,唔通人地讀醫讀 Law 自己個個又要讀咩?!唔啱讀冇興趣邊有得迫
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊