自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 24-3-27 22:20
我見都係咁,business banking其實同consumer banking一樣,一般客仔唔會有RM跟,除非專登搵RM想要特別服 ...

Consumer banking 係咪即係卓越理財呀❓如果係就有RM跟喎,佢哋換人次次都會打嚟同我講
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

sillything 發表於 24-3-27 23:00
Consumer banking 係咪即係卓越理財呀❓如果係就有RM跟喎,佢哋換人次次都會打嚟同我講
...

Consumer banking係乜,你可以上網查一下

別墅

野原美冴 發表於 24-3-27 11:36
將d錢搬去其他銀行做定期和外幣,反正渣打又唔係最高息的

我都係咁話

珍珠宮

睛靈勳章

Yanyan0612 發表於 24-3-27 21:55
我公司係渣打做訂期,客戶經理係叫我地網上自己攞rate做,唔需要經他喎
...

點攞?首先要開到定期戶口,都唔批

男爵府

投訴再換人,我唔信咁大間公司可以無人理。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

轉晒
取消戶口

大宅

jollyma 發表於 24-3-28 03:07

你公司有無網上網行用開呢?我係login ebanking做的,入面有一個Deposit的位,唔需要開什麼定期戶口,Rate亦是自己check岩就做,完全唔需要經客戶經理的.

子爵府

2024年龍年勳章

其實呢經經理做呢,係可以攞比出面高啲嘅利率嘅啫,係冇其他用途㗎喎,佢唔俾高利率你,你咪網上自己搞囉

子爵府

2024年龍年勳章

jollyma 發表於 24-3-28 03:07

不過渣打係有啲搞笑嘅,你唔好話商業戶口,就算私人戶口做定期都好麻煩呀,我之前想去渣打做私人戶口定期,要我填表係咪香港交稅,話已經話香港交稅啦,最後都唔批,所以我放棄了

大宅

如果攪唔掂,依啲不平事,可以試吓搵佛門金c雀(佛金居士)睇吓佢接唔接嚟做。

珍珠宮

回覆樓主:

去第二間分行

男爵府

yan12345678 發表於 24-3-28 07:19
不過渣打係有啲搞笑嘅,你唔好話商業戶口,就算私人戶口做定期都好麻煩呀,我之前想去渣打做私人戶口定期 ...

點解?我一向ebanking,自己手機㩒,方便到暈!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

jollyma 發表於 24-3-27 11:33
係公司戶口,渣x銀行,做咩都要經佢,佢就hold住晒我啲嘢,之前見公司借既錢還得7788,又叫我地再借,冇借之 ...
打去cs, 話要換客户經理

大宅

回覆樓主:

我係東X有個理財戶口,每次做定期手機app 個rate 爛到爆,去就近分行問都話要聯絡返自己開戶分行的RM先可以「考慮」俾個好啲rate.

下下焗人揾RM無非mark 住你氹你買產品做什麼投資,次次都要聽佢最少十分八分鐘sell野,我話考慮下先即刻黑面,其實只係簡單做個定期,每次都要咁樣拖拉多十幾二十分鐘睇人面色,感覺好差

男爵府

jollyma 發表於 24-3-27 11:33
係公司戶口,渣x銀行,做咩都要經佢,佢就hold住晒我啲嘢,之前見公司借既錢還得7788,又叫我地再借,冇借之 ...

我喺滙豐同渣打都有所謂嘅高端戶口
我個渣X RM都唔掂

之前開戶口,渣X即時安排左個RM比我,開完戶口佢同我傾偈,佢問我啊X X X係咪你親人?

我話吓你點知㗎?佢話我親人喺度買咗美金乜乜乜,買咗幾多錢,係銀行超高端客戶…佢主動透露咗我親人嘅一部份資產俾我知,當時我真係非常驚訝,點解佢哋冇操守,仲好似懶叻咁,講咗好多嘢俾我知,我就開始驚…
其後我問返親人,啲料係堅嘅,咁我同佢講,我話你真係要小心啲渣X RM喇

渣X我而家淨係做定期,唔會放活期,完全唔使經RM,因為已經驚咗佢哋
銀行職員話做定期同RM做可能啲息會高啲,我都費事貪,唔想同佢哋有接觸

樓主,會唔會考慮轉銀行或者離開一段時間,再開户口,睇吓會唔會派過第二個RM俾你?因為你唔滿意,銀行都應該唔會隨便幫你轉RM,要有理由,request俾銀行,仲要睇吓佢批唔批,但如果你咁做,唔知RM會玩嘢,雖然佢已經玩緊嘢

我覺得,或者係佢哋公司嘅文化,佢哋嘅RM權力係幾大,有時客戶好似要睇返個RM面色咁,之前RM 叫我用開戶嗰舊錢買基金,買美金,投資乜乜嗰啲,我都冇理佢,淨係做定期,所以佢都係求其Hea下我就算,而家直頭冇人理我添
我都唔知自己RM係邊個,咁仲好唔好煩我

珍珠宮

睛靈勳章

Ftmagic 發表於 24-3-28 09:01
我喺滙豐同渣打都有所謂嘅高端戶口
我個渣X RM都唔掂

你講得啱,正正係呢種態度文化,但始終係公司企業戶口,經常要做TT, 要連根拔唔容易,我發覺佢地係sell嘢,叫借錢,你唔買,就或多或少會變面

大宅

白毛毛 發表於 24-3-27 22:20
我見都係咁,business banking其實同consumer banking一樣,一般客仔唔會有RM跟,除非專登搵RM想要特別服 ...
係lor, 正常經online banking 攪到, 一般rm都唔得閒幫忙處理

侯爵府

環保接龍勳章

銀行RM咁大權力, 都幾恐怖下噃.
我地細公司 ,
公司戶口全部都係online banking.
有錢多要做定期的話就轉錢俾老細佢自己私人戶口做.

私人戶口都有RM成日叫我去銀行見下面傾下計.
我話日日都要返工, 邊得閒呀.
你揾D濶太吧

子爵府

jollyma 發表於 24-3-28 09:41
你講得啱,正正係呢種態度文化,但始終係公司企業戶口,經常要做TT, 要連根拔唔容易,我發覺佢地係sell嘢 ...

因為而家開公司戶口都好難開,填嘢又多又交好又文件,所以有啲做公司戶口rm 睇死你唔會走因為去其他銀行開戶都好煩,還有用開公司戶口收錢更加煩!唯有收集晒你rm劣行,打去銀行投訴部或者叫quality service 部門(類似唔記得正名)投訴 要求換rm。還有你應該去其他銀行開多個戶口做backup。

珍珠宮

睛靈勳章

Yanyan0612 發表於 24-3-28 07:05
你公司有無網上網行用開呢?我係login ebanking做的,入面有一個Deposit的位,唔需要開什麼定期戶口,Rate ...

有網上銀行好多年,有deposit欄位, 睇到啲rate,得0.幾,仲用唔到,得睇,應該係要申請,會唔會你公司一早有,你可唔可以影一影比我睇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊