自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 hkgra 的帖子

小測不用太緊張,小三還有得追。我女小三考試,老師打給我說阿女不懂作文,考試時中文作文沒怎樣做,0分。
阿女成績好,只是中文差點,我們每星期去圖書館借書。她自己快看,我要求一起看,選出某些詞語,不懂的一齊查字典。問同義詞和相反詞。詞句分析修辭手法。

我也會自己出題,看報紙雜誌也可出題,甚麼類型也會出,但不會操,我自己也沒這麼多時間。

大仔已中四,也是中文最差,我會陪他看文言文,一起讀報紙雜誌,不一定求成績,想他們的中文根底打得好。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 CheungKeeKee 的帖子

依家陪下佢讀中文故事書, 希望有用啦~

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 kavenzou 的帖子

平時已經有補開中文, 唔補唔敢想像~
平時常識考試都無咩問題, 今次看圖揀ABC果0的,又揀錯晒, 滴晒汗~
長問答又岩晒喎, 有時真係唔知佢問題係邊~

珍珠宮

hkgra 發表於 24-4-12 10:28
阿仔中文小測唔合格, 唉, 用最多心機溫中文~好耐未試過唔合格,
希望佢下次合格番, 話唔識運用詞語~因為係不 ...

如果local school, 影響係升中,入唔到band 1 pool

大宅

發表於 5 天前 |只看該作者

回覆樓主:

我都好想知小一如果中文不好,
點樣可以點樣幫到佢
同佢唔想睇中文書,睇就發脾氣,情緒不好
外補一星期一小時又好似作用唔大
有冇有媽媽有經驗教到點做,應該密d 補定點

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 smilesmilefan 的帖子

每日一人讀一頁故事書, 我每次都係讀6頁左右~要有趣味性既~
做下閱讀理解都有用, 我覺得

男爵府

smilesmilefan 發表於 24-5-28 10:47
我都好想知小一如果中文不好,
點樣可以點樣幫到佢
同佢唔想睇中文書,睇就發脾氣,情緒不好

唔鐘意睇中文書、係因為識字太少
建議:
讀《基礎漢字》、《我會讀》、認字卡+講故事(純粹為培養興趣)
等識多啲字先可以睇書

家長可以陪就家長陪,家長唔可以陪就搵老師
請老師一星期最少兩日
家長就日日陪

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-28 12:30
唔鐘意睇中文書、係因為識字太少
建議:
讀《基礎漢字》、《我會讀》、認字卡+講故事(純粹為培養興趣)

咁私補定補習社好?
之前有學過基礎漢字,但都唔肯堅持睇

大宅

hkgra 發表於 24-5-28 10:54

每日一人讀一頁故事書, 我每次都係讀6頁左右~要有趣味性既~

我仔睇故事書都黑面

侯爵府

2024年龍年勳章

照叫佢讀,讀讀下會習慣,我小朋友一開始都好抗拒

男爵府

smilesmilefan 發表於 24-5-28 13:32
咁私補定補習社好?
之前有學過基礎漢字,但都唔肯堅持睇

如果純粹想多做練習,咁就補習社
但想打好底,學多啲字,就私人補/自己教

複式洋房

hkgra 發表於 24-4-12 10:28
阿仔中文小測唔合格, 唉, 用最多心機溫中文~好耐未試過唔合格,
希望佢下次合格番, 話唔識運用詞語~因為係不 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊