自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

珍珠宮

兩種男人都一樣咁不堪

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

李豆豆 發表於 24-4-30 22:34
兩種都唔中意
2. 如果個阿媽真係勁衰,咁都可能ok

認同

別墅

兩種都唔會揀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

兩種都唔會要

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

No113113 發表於 24-4-30 22:26
1. 對你都好,但愚考型。
2. 對你好好!但會不停鬧佢阿媽。

愚考真係接受吾到

男爵府

jtw_ki 發表於 24-5-1 00:01
愚孝一定唔揀

same

別墅

回覆樓主:

兩種都唔得喎 要兩邊討好先係好老公

複式洋房

回覆 No113113 的帖子

1!

珍珠宮

回覆樓主:

正常就兩種都唔會揀!
但如非要揀,只能說,一定唔會揀第一種,得罪講句,其實愚孝嘅人,係有戀母情節,作為正常母親,就算心有捨,都會希望兒子長大,獨當一面,明辨是非,建立自己家庭事業,而唔係同兒子建立家庭~
而第二項,真係一家唔知一家事,佢地母子之間嘅因果關係,唔係外人下下幾句道德論就評論得到,不過我會希望,恨一個人其實係為難自己,最多老死不相往來,但唔需要日鬧夜鬧,無意思,le 個都係一種情緒病!

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-5-1 14:41
多數又係錢嘅問題,有好多老婆多數都睇唔開個老公俾錢自己個阿媽,俾多少少分分鐘又係 BK 度開 post :quie ...

其實話都係錢嘅問題,真係無錯!
唔係為左個仔嘅錢,就係為左老公嘅錢,總之個個都係想要人地俾錢!!!
有D 仲搞笑,年輕時為老公嘅錢同99嘈,年紀大又為個仔嘅錢同新抱嘈,係唔知佢地嘅新抱會唔會循環落去....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

做個靚太 發表於 24-5-2 11:59
其實話都係錢嘅問題,真係無錯!
唔係為左個仔嘅錢,就係為左老公嘅錢,總之個個都係想要人地俾錢!!! : ...
所以今時今日生仔真係冇乜着數,有咩事又要分一半俾個老婆,但個老婆攞老公啲嘢就係保障自己
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-5-2 12:18
所以今時今日生仔真係冇乜着數,有咩事又要分一半俾個老婆,但個老婆攞老公啲嘢就係保障自己
...

因為le個世界,依然係男系主義,唔會有男女平等!!
女人要保障,我唔覺得有錯,你生個女出來,唔通預左俾人又食又拎?老婆生BB ,樣樣野都打折扣,老公就是繼續升職業加薪,男人幾多歲都可以搵過個,女人真係唔得,咁可以改變到咩? le個就係現實!
所以大部分女人會想保障,我覺得係可以理解,亦係正路想法~
不過其實自己有錢,就唔會去計較人地嘅錢,我同我99從來都唔係因為錢而不和,而家關係好,都係因為佢心態肯改變!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我揀1

我同c6財政獨立, 佢要俾几錢奶奶, 我从不過問, 而我俾娘家, 佢亦不會過問.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

複式洋房

No113113 發表於 24-4-30 22:26
1. 對你都好,但愚考型。
2. 對你好好!但會不停鬧佢阿媽。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 24-5-2 12:18
...

所以我身邊男性朋友,真係諗清楚先好結婚,娶個港女自私有家累,真係單身好過

esmehouse    發表於 24-5-2 19:44

男爵府

當然係孝順的好 男人俾人話不忠不孝好大罪
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

子爵府

虎到金來勳章

大宅

29XX86 發表於 24-5-1 18:55
情願揀1.
第二種呢種人,可能佢媽死後,個target就變左老婆。

有道理

公爵府

加菲貓3 發表於 24-4-30 22:44
單文字好難想像既,按咁計,郭大俠算唔算對佢啊媽,對江南七怪愚孝?令狐沖又算唔算對佢師父愚孝?就算愚孝 ...

郭靖冇對佢阿媽愚孝啦,佢媽媽亦從來冇勉強過個仔。
對師傅,初期會有些少吧⋯⋯ 不過師傅都唔係全然蠻不講理嘅人,加埋金庸筆下留情,郭大俠唔需要情義兩難全。
令狐沖我覺得冇,佢只係感情上放不低,佢真係當師傅係爸爸一樣,所以需要時間去消化接受同埋諗辦法應對。佢師傅實在太衰了⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊