自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-6 10:44
我唔介意Uber貴+無牌
我唔介意的士態度差
我唔介意的士加價

同意。我唔係聖母冇辦法體諒佢地背後經營公唔公平,我淨係想當我需要坐車時有架車俾我坐,安全到達目的地,受雇既司機唔會俾氣我受。我都唔知算唔算高要求,但的士唔係大部分時間都滿足到。

男爵府

鐘意uber 多好多,可唔可以比市民發聲支持uber合法化

男爵府

回覆樓主:

不過咁多年嘅的士罷駛,好影響好惡

伯爵府

牛年勳章

不如佢哋諗下點提升服務水平先!
之前又話幾千架的士加左電子收費,我坐左起碼十次先見一次有。

男爵府

如果因Uber 無牌而「客氣d」 我好讚成放寬發牌比Uber 睇下係有咪因冇牌而「客氣」定因為你地揸住個牌而「唔客氣」囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章

有競爭都咁差,冇競爭佢地咪更加巴屎閉,乘客要求佢地咁?

水晶宮

回覆 qpalzm 的帖子

如果我係的士牌主, 我當然唔願意唔同意, 因為我利益受損
但問題我係用家(乘客), 我當然只需要著眼點樣可以改善宜家又貴服務又差的的士業

正如我租樓住, 我只需選擇搵一間我應付倒租金而性價相對高的單位, 業主什至發展商賺定蝕, 從來唔係我需要考慮的因素

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Adiezz 發表於 24-5-6 09:18
運輸署目前正檢視法例以處理非法出租或取酬載客,並研究如何規管網約車平台,加強打擊非法活動,本年中就規 ...

已怕左坐的士, 淨係識兜路, 希望政府比市民多個選擇坐Uber

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

希望開放uber,的士態度太差。

伯爵府

內地網約車,車程$10、$8蚊都接,唔會拒客,有單就做。

香港點解唔係跟內地嘅?我都想約的士,但落雨,去近的、交更,永遠call唔到,政府點監管先?

伯爵府

支持 Uber合法化

大宅

自從家中長者要去醫院覆診後就轉咗Uber, 的士見到輪椅會拒載,$50車程不斷比說話乘客聽,老人家病痛已經唔開心,仲要俾佢哋當乞衣,憑咩?坐Uber司機都唔會同你傾計,但有耐性有基本禮貌會叫婆婆慢慢嚟,呢啲要加幾多價的士先會有呢種服務?

伯爵府

qpalzm 發表於 24-5-6 13:53
我問你, 如果你比幾百萬問政府買左塊地起屋, 政府轉個頭一蚊都唔收比其他人係你屋企週圍任起

咁你認為無 ...

幾百萬唔係俾政府, 政府只係收過每年牌費3,159港元

幾百萬牌價只係自由市場買賣, 政府再發新牌完全無問題
好似股票咁, 間公司只值30蚊, 但有人用300蚊買, 唔同蝕左又要政府賠?

Pa123    發表於 24-5-6 23:04

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sugarbean 發表於 24-5-6 16:48
自從家中長者要去醫院覆診後就轉咗Uber, 的士見到輪椅會拒載,$50車程不斷比說話乘客聽,老人家病痛已經唔 ...

其實咁比較都有不公平地方,好司機都有既,咁uber的確打擊左佢生意,結果好司機搵唔到食,離行,得返呃人司機,都唔係辦法
放下自在

男爵府

qpalzm 發表於 24-5-6 14:05
公屋係租的唔係資產, 點會同私樓一樣

就算公屋私樓唔一樣, 兒家係BK都有人嘈啦

你要講資產,咁我講居屋啦

BK嘈o個D人,咪等於o個班輸打嬴要o既的士牌照持有人咁囉

其實大多數都係起左私樓,之後先插針公屋居屋,買左o既無得嘈,有影響地價咩?

男爵府

回覆樓主:

起標差十幾蚊都揀uber唔揀的士,即係唔關加唔加2、3蚊事啦。

男爵府

mlcbb 發表於 24-5-6 17:13
幾百萬唔係俾政府, 政府只係收過每年牌費3,159港元

幾百萬牌價只係自由市場買賣, 政府再發新牌完全無問題 ...

佢完全係表達o左輸打嬴要,唔識反省,既得利益者的心聲

珍珠宮

的士無論紅綠都經常要受氣,短程發皮氣,長途無回頭客又唔鍾意, 支持研究uber合法化

男爵府

全港的士裝返個好似Uber 咁既app ,無得揀客,我都會用。

複式洋房

Adiezz 發表於 24-5-6 09:18
運輸署目前正檢視法例以處理非法出租或取酬載客,並研究如何規管網約車平台,加強打擊非法活動,本年中就規 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊