跳至

首頁

尾頁

大宅

kayeeee2009,

有事唔會隠隠咁少的,醫生話係好似m痛咁。或者飲完,食得肥膩野多,有d肚痛呢?
唔好咁擔心,早點休息。

別墅

原帖由 PARROTMUM 於 09-8-30 09:37 發表

唔可以唔去的喎,你地個日就係去屯醫聽咩叫唐氏,照一次超聲波, 同比你選要那一個檢查唐氏plan, 你啱週數立即安排度頸皮呀,

因為我book o左威爾斯做oscar
所以唔諗住去屯門醫院做
不過我聽日都會打電話去問清楚
萬一真係唔好彩o係威爾斯oscar個result唔好要抽羊水的話
可唔可以返屯門醫院抽

8w4d    1.35cm      13w5d  6.83cm
9w5d    2.96cm      17w5d  11.77cm   
12w5d  6.25cm

別墅

原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 12:39 發表
嘩,唔該晒你呀!有呢度d sis互相支持真好,無論訊息交流同情緒上支持都對我們這班準媽媽有莫大幫助!

唔止對準媽媽有幫助
對我呢d準爸爸都好大幫助

8w4d    1.35cm      13w5d  6.83cm
9w5d    2.96cm      17w5d  11.77cm   

別墅

原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 13:30 發表
我個陪月都係朋友用過好的介紹,你試吓同你各方好友散佈吓消息,總有人請過好的,叫佢介紹!

我都想請工人,但係屋企太細,加多個b都勉強ok, 根本再擺唔落多一個人,想換樓,四大長老又反對我大住個肚搬屋,所以都煩緊唔知點搞 :scary ...

我都煩緊第二時俾個工人訓邊度
如果要佢o係書房訓尼龍床
平時摺埋, 夜晚先舖
會唔會好衰?

別墅

原帖由 ske_joannakit 於 09-8-30 15:03 發表
bbcat3,

我的預產期是20/3/2010, 打算在廣華生

請幫我加上list, thanks!!

我昨日剛好11weeks,去左產檢,依家有4.1cm 啦,仲見到佢young手young 脚,感覺好得意 ...

我地琴日去照
9w幾
雖然個影其實都好模糊
但係都見到佢郁下郁下
真係好開心

別墅

原帖由 tigerchaichai 於 09-8-30 17:58 發表
唔該晒sppchocho, 不過登記手續係邊度,記得之前見過, 不過現在太多版, 好難搵, 可唔可再講一次..

因為媽媽就已經唔係度, 而我唔多想99湊B, 費時嘈交啦..我都諗住請陪月同工人, 不過我無諗過要咁早請..各位姊妹, 你 ...

我地都要請
我地就諗住個工人o係我地生之前2個月
即係大約出年2月開始返工
等佢有2個月時間習慣一下我地
我地都有2個月時間習慣一下佢
不過我地從未請過工人
都唔知要幾耐之前開始去搵

複式洋房

我想問而家用手可唔可以FEEL到BB,我而家怏13週了。

大宅

有d冇房,要瞓廳添!

原帖由 ahnick 於 09-8-30 22:13 發表

我都煩緊第二時俾個工人訓邊度
如果要佢o係書房訓尼龍床
平時摺埋, 夜晚先舖
會唔會好衰?

別墅

原帖由 happyglommy 於 09-8-30 22:20 發表
我想問而家用手可唔可以FEEL到BB,我而家怏13週了。

之前唔知o係邊度睇到d資料
好似最快都要16w先會有"胎動"

別墅

原帖由 tiggerkitty 於 09-8-30 22:23 發表
有d冇房,要瞓廳添!

哈, 咁我都唔算好衰
雖然如果o係書房開o左張床之後度書房門應該只可以開到一條隙仔

複式洋房

THANKS! 不過唔知係咪心理作用,有時摸一摸下面好似有野跳跳下,C6都話好似係。

原帖由 ahnick 於 09-8-30 22:26 發表

之前唔知o係邊度睇到d資料
好似最快都要16w先會有"胎動"

複式洋房

真係有D唔開心! 上星期六去QE檢查,個醫生(好YOUNG)用野塞我下面檢查,又冇話比我知會流血,我番屋企見到有血就好驚,所以再搵C+睇,好彩BB OK。

但今日突然有一攤分泌,係透明的,但有一點是暗紅色的,要用紙巾WIPE先有,真係有D擔心。唯有等星期三照OSCAR。

大宅

所以我咪話誓死唔用鴨咀囉,陰照~~更加咪搞我。

原帖由 happyglommy 於 09-8-30 22:42 發表
真係有D唔開心! 上星期六去QE檢查,個醫生(好YOUNG)用野塞我下面檢查,又冇話比我知會流血,我番屋企見到有血就好驚,所以再搵C+睇,好彩BB OK。

但今日突然有一攤分泌,係透明的,但有一點是暗紅色的,要用紙巾WIPE先有,真係有D擔心 ...

複式洋房

我下次唔會再俾佢攪,其實C+都唔駛咁檢查,唔知點解政府要,用超聲沒好多野都睇到。

原帖由 tiggerkitty 於 09-8-30 23:08 發表

大宅

醒目開學勳章

原帖由 tiggerkitty 於 09-8-30 23:08 發表

我bb 6week果時已經比人呃左用陰超:tongue: !!
因為果時未知有定無~去驗~
佢話我條線一深一淺~唔sure~(我自己用棒就2支都中)
叫我照陰超~易d照到阿b wo!!
原來咁大風險

大宅

醒目開學勳章

原帖由 tiggerkitty 於 09-8-30 22:02 發表
kayeeee2009,

有事唔會隠隠咁少的,醫生話係好似m痛咁。或者飲完,食得肥膩野多,有d肚痛呢?
唔好咁擔心,早點休息。

我m痛都只係隱隱作痛~偶然痛下果隻咋!!
聽講真係出事係痛得好緊要果隻,一定知?

其實我果晚淨係飲左幾杯橙汁
食左2粒帶子+龍蝦一小舊(生))
焗響螺半舊都無~味噌爐魚一塊仔~
(難得咁好"送"都食唔落 )
翅都唔敢食~仲有偷食左一球雪糕:;pppp:
可能食太多生冷野~~我忍唔到口唔飲凍飲呀!

大宅

我想知廣華有冇免費課程?點報名?
原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 14:11 發表
大家有冇報讀產前課程?公立唔知有冇、好唔好?我見私家醫院都有,價錢都ok,唔知又好唔好呢?課程通常都預同埋老公去,另外,我見過有d programme,最後一、兩堂教bb護理知識,呢d堂帶埋阿媽去都好,等佢refresh吓湊bb的技巧,亦可同阿媽 ...
16 week抽羊水,bb冇事,是仔仔;
21 week BPD 4.86,AC 15.42,FL 3.41
24 week BPD 6.3cm, AC 19.9,FL 4.5,重742g
27 week BPD 7.2cm, AC 23.2,FL 5.1,重1118g
32 week 重4.4 lb;35 week 重5.99 lb;
37 week 重6.99 lb
38周4日,仔仔出生了,重6.4磅。

複式洋房

好耐冇留過言, 入黎報到下先...

洋房

係 ar,我大佬個 都係比張摺床個bun bun訓廳 jar.......
原帖由 tiggerkitty 於 09-8-30 22:23 發表
有d冇房,要瞓廳添!

8w1d 19.6mm    10w3d 45.1mm
11w3d(12w1d)5.91cm囝囝
14w 83.3mm BPD29.4mm FL13.6mm

男爵府

唔該唔該 +埋我ar

預產期 26-mar 屯門醫院..thank

首頁

尾頁

跳至