自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

唔好意思..睇左咁耐都唔係好明....
大仔係咪伐表K1??
細仔係咪伐表N1~?

但睇洛細仔又話係K1.....

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小朋友喺下半旬出生果 d 通常都叫「細仔」, 而家適齡入讀幼稚園係 2 歲 8 個月大, 我哋可以幫小朋友選擇適齡時入讀 K1, 定係再等多一年先讀 K1 !

如果揀適齡時入讀 K1, 變相同其他年頭出世嘅小朋友, 年紀上會細 d, 所以稱為「細仔」!

如果再等多一年先讀 K1 的話, 咁小朋友就變為大人哋小朋友幾個月, 咁咪係「大仔」囉 !

原帖由 ch_mama 於 09-10-9 11:32 發表
唔好意思..睇左咁耐都唔係好明....
大仔係咪伐表K1??
細仔係咪伐表N1~?

但睇洛細仔又話係K1.....

男爵府

十月都唔係好細,我會俾佢讀K1,如果追唔上先冧K1,因為N班無乜嘢學~~
~~為咗健康, 努力運動!!  

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 Mandy.Q媽 於 09-10-9 11:53 發表
十月都唔係好細,我會俾佢讀K1,如果追唔上先冧K1,因為N班無乜嘢學~~

yes yes, 要repeat, 一定k1 but not N, 因N係教你少少自理, 玩同一D日常嘢居多, 而K1就有字學, 同埋D基本嘢, 其實已識, 無謂重覆再學啦! 所以自己現時實際, 好大chance會行嘅一步, repeat K1!

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我自己有2小朋友, 入幼稚園時大仔會比較吃香, 現在已小學已2年班及5年班喇; 老師仍然認為大仔個批會較為smart, 好多比賽或表演都往往選擇大仔果班! 由其讀d有名氣嘅小學如叩門interview, 又係大仔優勝! 所以真係唔到d mama話做細仔冇問題來安慰自己, 事實真係有分別, 連d教育界嘅老師都認為這是是實!

男爵府

畀面勳章

原帖由 hallonatalie 於 09-10-9 11:46 發表
小朋友喺下半旬出生果 d 通常都叫「細仔」, 而家適齡入讀幼稚園係 2 歲 8 個月大, 我哋可以幫小朋友選擇適齡時入讀 K1, 定係再等多一年先讀 K1 !

如果揀適齡時入讀 K1, 變相同其他年頭出世嘅小朋友, 年紀上會細 d, ...

thx...而家明白LA...

大宅

原帖由 黃黃聯婚 於 09-10-9 13:02 發表
我自己有2小朋友, 入幼稚園時大仔會比較吃香, 現在已小學已2年班及5年班喇; 老師仍然認為大仔個批會較為smart, 好多比賽或表演都往往選擇大仔果班! 由其讀d有名氣嘅小學如叩門interview, 又係大仔優勝! 所以真係唔到 ...

agree...根本就係教育制度問題, 都係果句啦,幼稚園大仔細都唔係大問題,只不過讀書係長遠嘅,重要諗埋小學先煩..
有啲傳統名校,遲過8月31日出世,連interview都無...所以唔到你唔認真考慮..

其實如果諗住讀一啲比較活動or國際學校,咁細仔都無咩大問題嘅..希望幫到你啦:)

伯爵府

好媽媽勳章

其實做 '大' 還是做 '細',因人而異
視乎小朋友的學習能力
一般到 K2,開始學寫字,才會明顯的看到小朋友的吸收能力

有的學生已經係大仔,甚至大大仔 ,但學習能力不高,成績一樣追不上。細仔讀幼稚園K1-2時,也許學得較慢。但去到 小學時,差距明顯收窄,你不翻查資料,只看成績,是沒法一口咬定那是'大'還是 '細仔'。

做大的,比別人大一年,其好處大家說得很好,我不提了
想說下面的,大家一起思考下
大仔往往自以為較叻,上課會不留心。
老師也許叫大仔幫忙做班務,搬簿,取東西,照顧同學
開始的時候,是開心的;漸漸卻覺得休息時間被剝奪了
有的大仔已經 比別人遲一年讀書,如果成績未如理想,他們的自尊感會較低;要是再留級的話,比別人更大 ~~~~

大宅

我識得個朋友, 佢個仔12月出世, 係細細仔, 但係年年考第一....

我係10月出世, 遲人一年讀書, 但係成績平平....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 carriechan 於 09-10-9 13:39 發表
我識得個朋友, 佢個仔12月出世, 係細細仔, 但係年年考第一....

我係10月出世, 遲人一年讀書, 但係成績平平....

我覺得個d細仔讀書考第一,可能係IQ超過100,但又未到資優兒,比普通小朋友聰明D,叻D所以係同一年出世的同學中,就唔會比下去.

大宅

我成日覺得自己好蠢, 細過我o既都識....

原帖由 sukkiu 於 09-10-9 14:22 發表

我覺得個d細仔讀書考第一,可能係IQ超過100,但又未到資優兒,比普通小朋友聰明D,叻D所以係同一年出世的同學中,就唔會比下去.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

伯爵府

好媽媽勳章

我自己的策略係咁
做大仔, 但會揀一間level較高的幼稚園俾佢repeat
大家都知, 香港有些幼稚園係講活潑, 課程相對較淺
有d, 多數私校, 就對知識要求高d, k1下學期要寫字, 跟住遲一兩年要默書

我相信, 俾我個仔做細仔, 去報d唔多谷的幼稚園, 係無問題的.

但係, 小學又點算呢?

我還是一個想個仔讀"好"少少小學的家長,
所以, 我會揀一間深少少的幼稚園
但, 我唔想佢係未ready, 就讀呢類幼稚園, 所以, 寧願俾佢做大仔, 等佢自信心, 自理能力, 學習意識等都足夠時, 才去pick up學校的學習, 我覺得係會事半功倍

今年, 仔仔repeat k1, 我更相信我的決定是沒有錯的. 他開始明白甚麼是投入學習, 明白甚麼是運用知識(而非一味背誦知識) , 還有, 識得問一些我覺得有意思的問題.

上年佢讀K1, 完全係一個bb, 上課只係浪費要學的東西, 根本唔吸收. 仲有最大問題, 令佢唔鍾意學習. 呢樣野先係最弊...

基礎打好的, 我期望將來考小學會著數的....

侯爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 09-10-13 11:31 發表
我自己的策略係咁
做大仔, 但會揀一間level較高的幼稚園俾佢repeat
大家都知, 香港有些幼稚園係講活潑, 課程相對較淺
有d, 多數私校, 就對知識要求高d, k1下學期要寫字, 跟住遲一兩年要默書

我相信, 俾我個仔做細仔 ...

阿仔同你個仔係用年同月, 但佢暫時响學習未有什麼問題, 只係自理响上年還是 k1 略為差一點, 但今年我看見他進步不小, 漸見他能力不比大仔的遜色, 所以我暫時都係比佢做返細仔先.
我覺得做大仔, 細仔都要睇自己小朋友既能力.

公爵府

我仔仔係10月,都係細仔
如果遲一年,做大仔又好似太大
同埋有些學校今年指明只收07出生小朋友
如果06年小朋友就唔收
所以家長們,要留意心水學校收生標準

我打算出年照比他讀k1,如果能力追不上才讀多年

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cubixluk 於 09-10-13 11:36 發表

阿仔同你個仔係用年同月, 但佢暫時响學習未有什麼問題, 只係自理响上年還是 k1 略為差一點, 但今年我看見他進步不小, 漸見他能力不比大仔的遜色, 所以我暫時都係比佢做返細仔先.
我覺得做大仔, 細仔都要睇自己小 ...

嗯嗯, 可能我都係想佢well-prepared一點, 才同人地去競爭啦, 將來仲有好長的路....(想起都頭痕).....我還是希望基礎可以打好一點先....

兼且佢舊年讀k1真係讀到好唔開心, 我更想佢可以"撥亂反正"先, 等佢建立左正確的心態去學習, pick up較深的幼稚園課程會得心應手一點...

大宅

我小朋友12月出世都係做細仔.
我個人認為做細仔好D,萬一追唔上留一次班都唔會大人好多 .

大宅

以前讀書9~12月出世的例必下年先讀, 唔駛好似而家咁由家長揀, 揀完做細又要過埋幼稚園個關, 佢地一見9~12月連面試都未必有機會. 不過我覺得選擇做大做細真係好睇baby本身, 另外佢喺屋企係哥哥姐姐又真係唔同. 我讀書時又唔覺大仔(上年9~12月出世)特別醒, 其實都係因人而異. 不過細仔選做大又唔需要擔心好似大人地好多, 去到大學畢業邊有人理你係21定22歲, 成績先係最緊要.

大宅

選擇repeat既話小朋友見個個同學升班自己留班會唔開心呢?

子爵府

原帖由 Elly媽咪 於 09-10-8 12:32 發表
我個女12月出世,做細女,而家K2都OK,

same same 呀!05年12月
女女由N1 ~ K2, 每個月ge觀察&學習進度報告,成績都中上

男爵府

因為以前收生係一定要足3歲先可以入學,而家係以年度去計,所以而家d家長成日都要唸小朋友做大仔好定細仔好,多添咗家長既煩腦囉...........
原帖由 qqbabe 於 09-10-13 13:12 發表
以前讀書9~12月出世的例必下年先讀, 唔駛好似而家咁由家長揀, 揀完做細又要過埋幼稚園個關, 佢地一見9~12月連面試都未必有機會. 不過我覺得選擇做大做細真係好睇baby本身, 另外佢喺屋企係哥哥姐姐又真係唔同. 我讀書 ...

首頁

尾頁

跳至