跳至

首頁

尾頁

複式洋房

smallbrother加油呀, 冇人第一胎一生左阿b出黎就即刻識湊既, 慢慢黎啦, 而家叫陪月重點train個工人, 起碼佢走左之後, 仲有工人撐住
而家有得休息就盡量休息多d, 因為...黎緊既日子先係辛苦既開始
加油!!

大宅

已經冇希望再埋身了. 第一日姑娘已經話我太短, 好難餵. 當晚半夜我就發燒, 兩個BB都去左加護病房; 第二日都無得學. 第三日B囡上返黎, 但係B囝嘔奶嚴重,無得上黎學, B囡因為加護病房係用奶樽餵, 已經有nipple confusion, 用食奶樽個方法去食。 第四日, 兩個BB都上返病房,但係我仲未上奶,同姑娘講補奶粉,姑娘唔肯,話3日唔食野都無問題,又話我短叫我用PUMP算,同C6講,C6又話再唔食奶會好易黃疸,就係咁,我迫於無奈放棄,終於同姑娘講我會全PUMP,放棄埋身。

我已經好努力,但係其他人唔支持(包括醫院同健康院都CERTIFY我唔可以埋身),又唔忍心對BB幾日無野食,又驚佢地黃疸,所以失敗左。

原帖由 vswong 於 10-11-23 00:49 發表
做人媽媽初初未習慣就係咁嫁啦!唔使灰心!你一定做得到!
你陪月其實都好好,一定要你瞓,瞓多啲先有精神,仲有瞓下對條腰都好啲嫁!
至於餵人奶就量力而為啦!有啲人有好多,有啲人谷極都冇!你試下飲奶睇下得唔得,我生大仔嗰時都唔多人 ...

大宅

甘我係咪同醫院講不餵人奶食奶粉好呢?起碼不用餓親對b?

別墅

唔緊要啦!最緊要係你地都身體健康嘛!奶粉都有足夠營養比bb,你唔使內疚同失望咖!
仲有好多野要學同適應,有時間就多d,等陪月同工人攪掂屋企d野先啦!
加油呀!你一定得咖!!

原帖由 smallbrother 於 10-11-23 18:10 發表
已經冇希望再埋身了. 第一日姑娘已經話我太短, 好難餵. 當晚半夜我就發燒, 兩個BB都去左加護病房; 第二日都無得學. 第三日B囡上返黎, 但係B囝嘔奶嚴重,無得上黎學, B囡因為加護病房係用奶樽餵, 已經有nipple confusion, 用食奶樽個方法 ...

別墅

我都覺得好多野都開頭諗好晒, 點知好多都係做唔成....就好似聯合如果BB足月可以訓係媽媽隔離....一心諗住可以係佢地一出世就學埋身食...點知我對BB就一直係加護病房.....
第1次比大B試埋身佢都肯啜下..但應該我未上奶..佢啜唔到奶就停..
到而家第3,4次比大B埋身食....佢可能知道我冇料到...完全唔啜咁濟

你要加油呀..就算係全PUMP..都最少有工人陪月幫你餵..起碼佢地都係食緊你既人奶呀!
不過我想問太短姐係點呀@@

大宅

回復 43# mini.bb 的帖子

姑娘覺得我有兩個BB+乳頭短+未上奶+BB唔合作+媽咪學極個姿態都唔岩, 所以根本係無可能埋身餵BB, 我自己好天真以為醫院係鼓勵埋身餵哺乳, 諗住一日未出院, 一日都有姑娘教, 點都要試下得唔得, 所以好堅持要學落去. 點知原來醫院只係表面鼓勵, 實際係佢地人手不足, 根本係無時間無心情無愛心去幫我呢D 特別CASE, 佢地只係工作上口頭上要鼓勵.

其實如果無我咁多問題, 你餵到D, 姑娘都會幫BB補奶粉, 不過佢地想我知難而退, 所以唔肯幫我對BB補奶粉(我一補就要補兩個).

等待驗證會員

我同你哋一樣, 好想喂人奶, 可惜bb都喺加護病房, 已經六日了, 我每天泵奶, 三嗰鐘一次, 每次得幾ml, 嗰乳頭痛到爆 , 希望明天有多啲喇, 都唔知可以挨到幾時....

大宅

Smallbrother,
你唔好咁唔開心啦, 你同BB O既健康先係最重要架。
至於餵母乳, 你盡力泵倒幾多得幾多先, KEEP住泵先上倒奶。跟住再試下埋身餵, 唔好俾咁多壓力自己!

首頁

尾頁

跳至