論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都是講0個句

希望香港人可以團結一點
不要再請斷約姐姐

他們已經在香港打橫行!!!

其實,如果佢知道出到去,很難找到新工,會無工做,找到都要俾好多錢

佢就會用多些心去做好份工,

現在就不會週街斷約打橫行
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我領過野,以後都唔敢啦,怕怕....簡直係極品中既極品.....

複式洋房

回覆 jenniecatcat 的帖子

呃人啦, 家姐幫佢比7個月??e+仲要比3個月? 我知道佢地過檔新agent係唔需要再比$的, agent係為賺雇主錢, 最緊要做得成生意.
妳個工人之前份咁筍工, 十一歲少主, 和要返工日間不在家的雇主, 都唔做??
去打妳份nb+小朋友?? 我都煩緊請工人, 見過類似cv, 不其言地諗, why? why? why?
疑點重重之下, 唔揀!!!!! 因為一定有問題!
妳自己小心.

大宅

回覆 daddydaniel 的帖子

我覺得那個姐姐是患有工主病,
唔捱得,又唔願做,又唔願學,又唔受氣
唔鈡意,抄boss尤魚

出得來幾日,又快到14日,
焗住死死地氣恭苶敬敬等你請佢囉!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

別墅

我地有乜野選擇....而家D人真係冇良心...可以唔請工人既話..我真係唔會請..但係我地又要搵食..要怪就怪香港政府唔體諒民情...所有野都係保障佢地...

karee  仲有人幫佢地爭取加人工添!! 不知幾快活~  發表於 11-5-30 11:26

大宅

不要再請斷約姐姐

大宅

SUPPORT, 自己只請完約, 或海外,斷約絕不考慮!!

試過有AGENT俾左個斷約+無REFERENCE LETTER+前僱主聯絡資料 + 要我係 5分鐘內決定要唔要個工人(話好搶手,諗多陣都俾人簽埋WOR),我都費時睬佢,連AGENT都換埋! 

公爵府

我覺得好多人唔係唔想團結, 而係實際情況唔允許...有D繼約可以即時番工 OR只係等好短既時間, 但請海外, 就要等成三個月, 完約既工人又揀工. FTM就等得者,但要返工既媽媽無人湊B真係好煩架!!!

有得揀個個都想揀個好既!!!

我第二個工人係斷約, 因為第一個工人係臨開始新約之前玩野, 所以即時CANCEL晒所有野, 而呢個斷約姐姐...我唔明點解會比人炒出來, 因為真係好做得, 有D以前個工人唔會主動幫我做既野, 佢都會自動波. 好多菲人有既陃習佢都無, 呢年半我未因為工人勞氣過...

我知我好好彩,唔係個個斷約既都係咁樣..但有時真係時勢所逼!!

大宅

回覆 bbsweet 的帖子

TOTALLY AGREE !
堅決不請斷約姐姐., 上次我奶奶想請個個都係斷約, 被我阻止左.....

大宅

堅決不請斷約姐姐的意議是

讓那些姐姐知道,

你被抄/抄顧主,你是要走,要無工做,要回家

是並不容易找到另一份工

現在他們走到agent,講幾句上個boss幾刻溥

好快就有個有心人帶佢回家....

我們香港人都應該深思一下!他們己食住我們了

"佢一句唔撈,你連工都唔駛返,問你怕唔伯???"

大宅

如果想知道他們幾置在份工可參巧"可憐的僱主第二集"

男爵府

堅決不用.

別墅

我第一次請工人, 咩都唔識, 去到AGENT發現好多工人都係斷約, 我問個AGENT點解佢比我睇的個個都係咁, 我對佢地真係冇信心喎. 個AGENT答我呢家市面8成都係斷約.

結果, 雖然個AGENT係朋友介紹, 我都轉左用另一個AGENT, 呢家請左個完約已經返左印尼的姐姐, 攪緊手贖, 希望OK啦.

我都支持唔請斷約的.

伯爵府

support!

不要再請斷約姐姐,都不要請係香港stay 左幾個月的人。因佢地多係做左幾個月自已resign (騎牛找馬)。我試過2個都係咁!根本無心做,只找我stay多幾個月係HK. 其中一個來到已經有話吾舒服要上床瞓。

大宅

我朋友都試過........... 個姐姐話之前照顧個阿婆1個月左右就話唔做, 因為阿婆好惡, 成日鬧佢.

我朋友聽完覺得OK, 請左佢, 點知黎左8日就話要走, 仲同agent講阿mum成日話佢. 吓! 8日咋, 話得佢幾多呀?

不過,就算完2年約都唔見得ok. 有一種姐姐從不犯大錯, 不致要炒, 但不斷有野要你激氣.

大宅

佢當然講到上個boss幾哀,幾無理
唔0係你又點會請

最慘係香港人又會信

佢地個個自細都有training,七情上面,
演戲/大話,我們是不夠班的!

小可人媽媽  我之前有個衰工人都係啊!!!我見識過...你講得好啱...  發表於 11-6-18 00:19

複式洋房

回覆:香港人,不要再請斷約姐姐

我都從來不請未完約工人!無論佢哋話係什麼原因都好!因為好多原因都係佢哋講,未必係事實!

複式洋房

回覆:香港人,不要再請斷約姐姐

我都從來不請未完約工人!無論佢哋話係什麼原因都好!因為好多原因都係佢哋講,未必係事實!

禁止訪問

別墅

Agree,斷約工人大多數都有問題,試想想,若她是好工人,顧主實千方百計留响身邊,為何還要送上金錢、機票送她們走。唔通嫌錢腥咩

小可人媽媽  一定啦...  發表於 11-6-18 00:18

首頁

尾頁

跳至