母乳餵哺

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+lazylake+於+12-12-09+發表咁

原帖由 scmtse 於 12-12-10 發表
冇人話人奶媽優先用房,不過你去到廁所,滿唒,d人全部開大,你會唔會隻隻門knock ,人地唔開門,便秘應唔 ...
講得好! 我最憎人咁樣knock門,超無禮貌

珍珠宮

回覆:好嬲吖!泵奶唔係大晒!

互相體諒

男爵府

其實大家都係人奶媽,你都應該好明白,如果出咁耐都唔泵就影響奶量,更何況15分鐘啫,我第一次埋身餵時,又未有餵奶巾出街,最終去左餵奶室餵,我餵左5分鐘已經有人黎想換尿片,佢等左陣問有冇人,,我話我餵緊奶,點知過多一個字,佢個朋友特登係出門講說話我聽,話餵奶應該去餵奶果度,呢度係換尿片,咁岩我差唔多餵完,即刻出去話佢,呢個育嬰室,加上成個商場都得一個,我問yr職員都係呢度餵佢先收聲。我出街通常都係自己車換尿片屎片,方便又唔駛影響人,自己架車又一定乾淨過公眾用既地方。其實我覺得樓主你冇得怪上位泵媽,要怪唯有怪自己黑仔,撞岩時間

男爵府

引用:我尋日去青衣城,阿仔肚餓,所以入去餵人奶

原帖由 becomingkitty 於 12-12-10 發表
我尋日去青衣城,阿仔肚餓,所以入去餵人奶。老公行開咗,所以全部袋、外套放喺間房,諗住我餵完先call佢返 ...
我果日就係去青衣城,同你情況差唔多,我唔明間房咁細啲人仲點係入面換,冇車既話去廁所度都有換取尿片塊板啦,果次條友比說話我聽,我就即窒返佢,話我餵人奶,問過職員都係得呢度,係,餵人奶唔係大晒,不過我覺得重要過換尿片囉。

男爵府

引用:咁我都話大家準則唔同,你可以覺得奶媽係優

原帖由 lazylake 於 12-12-09 發表
咁我都話大家準則唔同,你可以覺得奶媽係優先用房,可以用半個鐘唔使理門外人感受,我都冇話可說,只好講下 ...
同埋樓主,你講得最尾呢句,其實你個人都係自私啦唔通個個入去都有定時間?

大宅

大家都是為了自己的baby 好....不必太介意
我也試過同人一起share 間房用...用餵奶巾遮住
都明白自己等得,但細佬唔等得的feelings

男爵府

引用:Quote:原帖由+lazylake+於+12-12-09+發表咁

原帖由 xddsuki 於 12-12-10 發表
同埋樓主,你講得最尾呢句,其實你個人都係自私啦唔通個個入去都有定時間?

...
可能你理解能力低或我解釋得唔好,我由頭到尾有要求人地即刻俾我用,而我地係門口等左一段時間先敲門,第二次敲先有個男人應,係我地等唔到,已經離開,不過我同阿姐講,阿姐先同我去再敲,佢地先出黎,佢地開門第一句就我地泵緊奶喎!!!之後我先問點解唔同人share?佢就話你去厠所都得!我先火起,你個B就寶,我地就草,我究要喂奶!人人地要架啦,如果佢出黎話唔好意思,咁大家咪好囉!
大家成日要用平時比都冇辨法,我再講都冇意思!你係屋企都可以點都得,咁而家係街吖嘛!果P都係公共地方!

男爵府

引用:大家都是為了自己的baby+好....不必太介意

原帖由 tokuro 於 12-12-10 發表
大家都是為了自己的baby 好....不必太介意
我也試過同人一起share 間房用...用餵奶巾遮住:yummy ...
,其實個個人都想自己同BB食得舒服,唔想被人騷擾咖哎!!但出得街就係公共地方,所以我都快快手,如果未完咪著好衫開門俾人先!!因為我都係唔想阻人姐!!

大宅

對,大家都有同理心ga ma

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 scmtse 於 12-12-10 發表
冇人話人奶媽優先用房,不過你去到廁所,滿唒,d人全部開大,你會唔會隻隻門knock ,人地唔開門,便秘應唔 ...
Agree, knocking in the door is not helpful. The only times I will knock is when I am not sure and need to check if anyone is inside the room.
I am sure the mum inside can hear if there is anyone waiting outside.

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lazylake 發表於 12-12-10 10:00
可能你理解能力低或我解釋得唔好,我由頭到尾有要求人地即刻俾我用,而我地係門口等左一段時間先敲門,第二 ...

"我由頭到尾[有]要求人地即刻俾我用"
Doesn't this clearly reflect your true thoughts and intention?

禁止訪問

男爵府

引用:泵奶十五分鐘真係好緊,仲有人係度敲門,我

原帖由 澄晴媽媽 於 12-12-10 發表
泵奶十五分鐘真係好緊,仲有人係度敲門,我會好緊張,可能泵唔出,樓主都要考慮下你都講阿B 係换屎片,無論 ...
海洋公園只有BB房有,同埋我冇要求人地即刻俾我,只係想每個人用時諗下人地,冇人你泵一個鐘我都唔理!如果你排緊BB房,而房入面已經有人,而你排第二,每人要用半個鐘,咁你個B又喊緊,咁點吖?
不過呢度D媽媽個個都覺得冇問題!!

男爵府

引用:泵奶十五分鐘真係好緊,仲有人係度敲門,我

原帖由 澄晴媽媽 於 12-12-10 發表
泵奶十五分鐘真係好緊,仲有人係度敲門,我會好緊張,可能泵唔出,樓主都要考慮下你都講阿B 係换屎片,無論 ...
其實大家咁執著我係换片定用幾耐問題,我重新講一次,我只係想每個人用時想多一點,唔係執著可以係邊度换片,泵幾耐,或喂幾耐!點解唔可以呢??我想講係態度問題,再者我都冇當面話佢“泵奶大晒“,呢度D媽媽真係

侯爵府

frankly speaking , i cannot mke it in 15分鐘

男爵府

引用:frankly+speaking+,+i+cannot+mke+it+in+15

原帖由 榮盛 於 12-12-10 發表
frankly speaking , i cannot mke it in 15分鐘
唉............

別墅

lazylake 發表於 12-12-10 10:07
,其實個個人都想自己同BB食得舒服,唔想被人騷擾咖哎!!但出得街就係公共地方,所以我 ...
如果樓主你個標題係話"好嬲啊, 等咗半粒鐘先有房換片, 點解咁大個海洋公園得一間育嬰室?", 我相信呢度大把人支持你.

我c9泵/埋身一次最快都要最快20分鐘啦, 唔會因為有人等緊就BB會食快咗或個泵行快咗. 冇話阻唔阻住人, 又唔係喺入面瞓覺. 你等唔切就自己諗辦法囉, 爆片呢家嘢我相信大部份家長都有遇過, 如果冇房你就唔識搞就係你有問題啦.

況且, 星期六日出街人多, 連女廁都要排隊, 你週末不如留番喺屋企, 等一至五先出街, 到時周圍都有房任你換.

餵人奶已經唔係易事, 仲要撞到D唔識互諒互讓嘅人, 真無奈.

男爵府

我有次去mega box, 餵bb食奶,食左十分鐘左右就有人敲門,都唔知應唔應佢好。bb被敲門聲嚇親,扯住我又成個呆哂,到停左敲門聲,諗住bb快快手手食多幾分鐘我就出去,出面又繼續敲,仲有有個阿叔大大聲問"有無人" 嬲得我丫!
咁我咪惟有答話有人用緊,bb又被嚇一嚇,又扯住我望來望去,出面條粉皮阿叔仲要繼續敲,又搵埋清潔工幫手! 之後我叫淨係俾媽媽入黎,原來只係換片片.... 不過我bb 俾人嚇,都唔肯再食了。

樓主話你係用carseat, 咁真係有需要,都可以返上車度整呀。我而家出街,餵奶同換片都響車度搞掂左先出去。同埋bb換片片去廁所換有乜問題呢? 好過成身屎up十幾分鐘。俾着你泵奶/餵奶,你都唔想隔離有人屙屎啦。唔通你個b 係寶,唔可以去廁所換片,但人地個b 係草,要忍住臭味食奶。

男爵府

Frankly speaking all mums have diaper blow out emergency problem and have to learn to handle it anywhere with limited resources available. However you dislike it, you have to learn to handle it by yourself, in toilet, in car seat, in the car boot. You don\'t need a clean baby room and disturb a mum who is breastfeeding

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+xddsuki+於+12-12-10+發表同

原帖由 lazylake 於 12-12-10 發表
可能你理解能力低或我解釋得唔好,我由頭到尾有要求人地即刻俾我用,而我地係門口等左一段時間先敲門,第二 ...
人地用左15分鐘,而又見你冇耐性等,先叫你去廁所啫~ 廁所換屎片有乜問題,廁所每日有既屎多過育嬰室好多倍啦~ 我就沒未試過係廁所處理食物,但我就會係廁所抹屎囉~ 去廁所換屎片就話人當你個B係草… 咁你有冇諗過你個B D屎會影響到人地D奶?? 仲要爆屎片~

首頁
12345...12

尾頁

跳至