懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:訓多d啦 +

原帖由 Jihun_mama 於 13-01-06 發表
訓多d啦
今日訓了一個午覺,精神真的好左D! 謝。

別墅

引用:Quote:原帖由+happygirl228+於+13-01-06+發

原帖由 Aaaat 於 13-01-06 發表
我訓床時都成日上BK㗎 如果你唔識發花膠。有D海味鋪有賣發好左嘅花膠。容易D handle..

...
係呀,我今日都成日上網呀! 同你哋傾計我冇禁擔心及諗埋一邊。多謝。嘩咁好有舖頭發埋花膠,我要叫家人去問吓先,唔該哂。

別墅

引用:樓主你本身洗唔洗返工架?唔洗返工就係屋企

原帖由 kwan_tomato 於 13-01-06 發表
樓主你本身洗唔洗返工架?唔洗返工就係屋企休息盡量唔好出門啦,係床上面休息,小D行黎行去,訓多D BB會長 ...
多謝你的鼓勵!我可以唔駛返工,但精神上非常唔慣係屋企冇野做。我今日終於令自己瞓了一個午睡,精神好咗,雖然重有少少流啡,但你們的支持及鼓勵令我精神放鬆咗D,連老公放工返黎都鬆一口氣,話我有返笑容。我會學習叫自己放鬆及休息。今日我都不停禱告及同BB傾計,叫佢乖乖的長大,同佢傾掂我都會乖乖地slow down 俾佢有個輕鬆的環境成長。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+happygirl228+於+13-01-06+發

別墅

引用:Quote:原帖由+小紅梅+於+13-01-06+發表花膠

原帖由 2013BB 於 13-01-06 發表
唔好加杞子
ok, 我屋企都冇薬材,只會簡單地花膠加瘦肉。

大宅

回覆 happygirl228 的帖子

雖然我無作過小產同流啡,但我有左一個月多少少已經好辛苦,日日嘔,嘔到媽都唔認得,喉龍出血,個胃又唔舒服,食唔到野訓唔到又嘔已經好折磨我,仲要塊面勁出粒粒同暗瘡,成個人殘晒,我二十幾歲女都未試過爆瘡同皮膚差到咁,頭個四五個月簡直生晒我呢二十幾年黎未爆既暗瘡出黎,我本新好好皮膚同好貪靚,一時之間要接受心理同生理上轉變真係唔容易,而且剛剛發現有BB個時開始轉工,後來真係工都返唔到,答唔到車,試過幾次差D暈係巴士上面同巴士站,真係好恐佈,慘過大病,我不嬲都係個D事業心好強無野做周身唔舒服個D,但後來習慣左之後就好好多啦,我同自己講要加油,幾辛苦都好要堅持,話咁快衣家已經27WEEK啦,好快就見到我個B啦,諗返起之前幾辛苦都值得!放鬆情緒,唔好亂諗,多D同BB傾計,咁就OK LA!要休息多D呀!!!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Aaaat+於+13-01-06+發表我訓

別墅

我上個禮拜確定有左6w之後繼續返工,結果開始流啡,馬上睇c+,比左安胎藥同1個禮拜假。點知訓床頭兩日仲出埋血,好擔心,但系真系無乜可以做,只可以放鬆心情同繼續訓。希望聽日復診系好消息,bb仲系stay with me啦

大家都要加油啊!

別墅

引用:回覆+happygirl228+的帖子 雖然我無作過小

雖然我無作過小產同流啡,但我有左一個月多少少已經好辛苦,日日嘔,嘔到媽都唔 ...
陰功羅!希望你D皮膚靚番晒!人哋話second trimester 的孕婦係最靚的。你講得對,除了生理上的變化,我更加要調節心理上,開頭知道要bed rest 簡直想死,完全唔知道可以做乜野。諗深一層,其實上天要懷胎十月,係俾時間我們這些凖媽媽有足夠的時間,無論在心理及生理做好準備迎接新生命。你就快可以見到BB啦,心情一定很興奮,祝一齊順利。

水晶宮

唔冼客氣 我第一次留完血停左兩日後又有血。之後時不時有小啡。e生都話無野可以做。休息多D。
我訓 ...
我試過有一次去完廁所 睇下個廁所 係血水但抹私人部位個時又冇流野 我宜家有流啡 不過好少 只係有小小印咗係內褲 正常嗎?

you completed my life <3

大宅

係呀,你講得無錯呀,仲有呀偷偷地話你知呀,十個月其實好快過架咋,個時我岩岩有左,到左左衣家仲有兩三個月就生仔啦,真係貶眼就過!!祝你母子平安!順順利利!

別墅

唔冼客氣 我第一次留完血停左兩日後又有血。之後時不時有小啡。e生都話無野可以做。休息多D。
我訓 ...
哬,原來可能係著床! 我以為自己工作忙,害了BB. 我現在都盡量休息,好彩我老公好支持,當我皇太后服侍,估唔到佢都可以甘細心

水晶宮

引用:Quote:原帖由+kwan_tomato+於+13-01-06+發

原帖由 happygirl228 於 13-01-06 發表
陰功羅!希望你D皮膚靚番晒!人哋話second trimester 的孕婦係最靚的。你講得對,除了生理上的變化,我更加要 ...
hello...我想問一問如果我去家庭醫生診所話想照超聲波 醫生係會寫紙比我去政府醫院照定點架?thx

you completed my life <3

別墅

引用:我上個禮拜確定有左6w之後繼續返工,結果開

原帖由 sallysiu330 於 13-01-06 發表
我上個禮拜確定有左6w之後繼續返工,結果開始流啡,馬上睇c+,比左安胎藥同1個禮拜假。點知訓床頭兩日仲出 ...
大家都唔好緊張,雖然講好容易,我自己都學習中。睇到甘多jm的分享,應該BB會乖乖的黏實你,祝一切順利。

別墅

引用:回覆+happygirl228+的帖子 係呀,你講得無

係呀,你講得無錯呀,仲有呀偷偷地話你知呀,十個月其實好快過架咋,個時我岩岩 ...
係呀?! 真架?甘就好啦!因有時覺得渡日如年!希望你BB出世順利,健康,快高長大,你就快速修身做靚媽!

別墅

原帖由 xxamiamixx 於 13-01-06 發表
hello...我想問一問如果我去家庭醫生診所話想照超聲波 醫生係會寫紙比我去政府醫院照定點架?thx

...
唔好意思,這個我不清楚,因我一直睇私家婦科,係政府照因昨晚入急症。希望其他姊妹可以解答你。

大宅

好好享受呢段自由既日子,雖然好辛苦,但係身邊好多人關心同錫你咩都值返晒啦!做女人唔易,陀仔又唔易,個做人阿媽仲加唔易!BB出左世就無咁自由LU......

大宅

回覆:好擔心,流啡中作小產

我之前13週都試過作小產入院,現在BB出世了很健康。我和妳的年紀一様,高齡懷孕真很辛苦,其他年輕媽媽未必能感受到,我當時每天都飲少少桑寄生茶作安胎用,飲食很小心,每天吃牛肉,菜心,白飯,渴熱水,生之前兩星期已不能郁動,很辛苦,但一定會捱得過,請別太擔心!

別墅

引用:回覆+happygirl228+的帖子 好好享受呢段自

好好享受呢段自由既日子,雖然好辛苦,但係身邊好多人關心同錫你咩都值返晒啦! ...
真係呀,做媽媽真的唔容易,所以D人重視母親節多過父親節!而家先感受到我媽媽甘偉大!

別墅

引用:我之前13週都試過作小產入院,現在BB出世了

原帖由 muffincake 於 13-01-06 發表
我之前13週都試過作小產入院,現在BB出世了很健康。我和妳的年紀一様,高齡懷孕真很辛苦,其他年輕媽媽未必 ...
多謝你的鼓勵,很開心知道你的BB健康。除了流啡,作嘔,頭痛,頭暈,胃痛,失眠,腰骨及大腿痛到行走廁所都一邊喊,所有徵症都有齊,不過,我成日提醒自己有幾好彩,39啦,都可以懷孕,係上天給我的一份大禮物。我正學習在輕鬆的環境下好好享受這個有點難受但奇妙的過程

首頁

尾頁

跳至