跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

畀面勳章

有冇網上預約睇以下條link,我諗有排都冇得去law,kiu kiu要返學la 其實好開心,時間過得好快.........讀n1.....k1......p1.....hahaha

http://www.ctshk.com/zhengjian/gangao.htm

原文章由 rosan, 於 07-8-23 00:11 發表
kiukiu媽,

攞左啦, 好快, 10分鐘都唔晒.
9月頭再攞回鄉卡.
你就好啦, 周圍去, 我無諗住去邊架, 攞定先者.

別墅

Hi all mami,

我都好耐冇上黎bk , 因為暑假阿囝唔駛番學, 成日要陪佢玩, 有時大家攬住瞓到12點先起身, 晏覺又唔肯瞓, 總之d時間亂晒,. 不過開心嘅時光好快完, 佢9月番學, 上午班-->8:30am! 要7:45am出門口! 我係夜鬼黎ga, 都唔知點算...

我星期二都同阿囝申請咗回鄉卡, 好彩網上預約, 只等10mins就叫我地啦. 冇諗住去邊ga, 但申請咗, 隨時去得玩嘛!

侯爵府

畀面勳章

hi mary,

妳囝囝有冇去ymca游水,我始終揾5到教練教kiu kiu,所以就咁同佢玩吓水就算

原文章由 marywmf 於 07-8-23 13:28 發表
Hi all mami,

我都好耐冇上黎bk , 因為暑假阿囝唔駛番學, 成日要陪佢玩, 有時大家攬住瞓到12點先起身, 晏覺又唔肯瞓, 總之d時間亂晒,. 不過開心嘅時光好快完, 佢9月番學, 上午班-- ...

大宅

kiukiuma,

如果有濕疹,d皮膚會好乾,咁佢地就會R,我地要幫佢地搽cream搽密d,d皮膚夠滋潤,就唔會咁痕!
依家天氣冇咁乾燥,我就幫oo搽"QV",沖涼都係呢隻牌子;你用沖凉液梘性唔可以咁强,要温和d.可以試下!
oo暫時都適應返學,問親佢返學點:"佢都話開心!"

大宅

Mary,

我都係夜鬼一隻,又係瞓到12:00pm先起身,用過來人身份話你聽.....真係好辛苦!
因為我依然係1-2am先瞓到,第ニ朝7:45am起身,自己梳洗完就開定奶,跟住幫oo攪,又要傾計、氹坐廁廁、餵奶.....,8:30am出門.
2hr later放學返黎就冲凉、煑飯、餵飯(1hr)、坐一陣(我就自己食),咁就已經2:00pm,又要陪瞓(2hr),通常我都瞓唔到,oo開學後我殘到飛起! 9月正式就返8:00am-12:00pm,到時仲要早d起身,放學之後時間仲會緊迫d.

大宅

pw530,

回鄉證我book左啦, 唔該你tel中提點, 唔係又豬再申請回港證.

mary,

你好忙wor, 你有工人幫手, 都咁忙 ??-( 係咪樣樣都親力親為 ? 我而家個工人ok, 我係屋企幾乎無嘢做
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

別墅

Hi all,

唔好意思, 咁遲先蒲頭.

PW530:
有呀, 仲係係YMCA. 學咗一年多lu!

ring:
多謝你教路, d細路番學, 佢又辛苦, 我地做阿媽就仲辛苦. (不過冇理由唔俾佢番學ga!) 我應該慘過你 , 因為要7:45am出門口, 我慣咗1-2點瞓, 到時7點要起身, 真係唔知點死!!! 個樣實似殭屍, 所以巳經入定d粉底, 諗住到時遮住對熊貓眼 , 唔好失禮個囝.

ROSAN:
我係有工人, 但係靠唔住, 野野都要自己跟, 佢1) 勁冇記性 (成日話唔記得), 2) 做野勁拿西, 是但; 3) 衛生意識低. 以上3點巳令我hb決定唔同佢續約 ( 佢出年7月先到期 , 仲有一年挨...) 佢巳經唔駛煮飯, 買餸, 去超市. 同bb沖涼, 瞓覺, 玩, 食飯都係我, 你話幫唔幫??? 或者你會覺得我岸居, 有人唔識洗, 但係我個印傭真係極品, 佢唔明唔講, 得過且過, 唔問住佢, 就實做錯野. 佢有時真係激到我嘔血, 不過要用人, 請人又難, 咪屈就lor...

[ 本文章最後由 marywmf 於 07-8-29 16:10 編輯 ]

侯爵府

畀面勳章

MARY,

好工人真係好難揾,我就錯失咗law:-( :-( :-( 初初未講續約都麻麻ok la,當話5續約就越嚟越好,好到我幫佢揾新僱主tim 放完假返嚟仲返嚟探我,佢知道我冇工人一星期,主動幫咗我幾日
我已經換咗一個工人,今次呢個啱啱嚟咗第二日,希望ok la & 一齊順利,我已經無心機再揾工人la,諗起就驚

原文章由 marywmf 於 07-8-29 15:44 發表
Hi all,

唔好意思, 咁遲先蒲頭.

PW530:
有呀, 仲係係YMCA. 學咗一年多lu!

ring:
多謝你教路, d細路番學, 佢又辛苦, 我地做阿媽就仲辛苦. (不過冇理由唔俾佢番學ga!) 我應該慘過你 , 因為要7:45am出門口, 我慣咗 ...

[ 本文章最後由 PW530 於 07-8-29 18:43 編輯 ]

大宅

mary,

哇, 你件工人係另一極品wor, 好似她總歎過你.
咪係lor, 有時請著呢的瘟神, 真係唔知點算, 真係唔係炒就可解決,
唉, 只可以講唔好彩啦. 你話, hk政府幫我們的乜 ? 如果我工人係咁, 可能我會痴線, 你要忍到明年, 真係慘... 真無可耐可...

我算感恩, 執到啦, 我屋企件極品好使好用, 我直情懶到飲杯水都叫她, 開泠氣都叫她, 因我懶得去close windows, 可想已知我係屋企有幾懶...

好的工人真難求, 再讚多2句, 我呢排看tv, 她就同阿b行去房玩, 當然到9:30pm個套她又想看, 又游返來一齊看...

啊, 以前我會自己切生果, 而家又懶到生果都叫她切埋...
我真係諗唔到係屋企有咩做...

我唔係晒命, 只係有件極品又同你分享下, 希望你下次件極品係好的極品啦.

我覺得工人好難會教得好, 她的本質係畸就點, 唉, 請工人好似買六合彩.

[ 本文章最後由 rosan, 於 07-8-29 19:02 編輯 ]
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

pw530,

我又唔明你, 做乜鬼好工人你都唔留, 換過個.

侯爵府

畀面勳章

佢當初話放一個月假ar......点等ar,又5知佢返5返嚟:tongue: :tongue: :tongue: 佢又5講去結婚,如果5係我諗辨法去過呢一個月ma:-( :-( :-( :-( 都我知嘅時候已經太遲la:-( :-( :-( :-(

妳所講以上嘅情況,我嘅舊工人都會做,而家個件都有做....but 太新未讚得:-| :-| :-| :-| 總之請工人等於中六合彩
原文章由 rosan, 於 07-8-29 18:47 發表
pw530,

我又唔明你, 做乜鬼好工人你都唔留, 換過個.

大宅

聽日亞女開始返學喇 我唸我同ring,mary你地一樣, 要慢慢習慣吓早起遲瞓既滋味; 一定好難頂喇, 我而家平均係2,3點瞓, 9-10起身, 聽日開始要7點半起床, 我唸起好似返工咁呀

蝦仔, 點解你返學會似樹熊呀? 我重唸你會好快適應學校生活tim

大宅

happy,

琪琪返學點呀 ? 有無大哭 ?

bk 有時神神地, 攪到唔想上來寫嘢

別墅

Hi all,

鏗鏗開學一個星期, 第一日佢喊咗10分鐘, 十分悽涼, 不過每日都有進步, 星期五巳經冇喊. 希望一直保持啦.

由於阿囝番早, 所以D時間轉早晒, 我因為7:00AM起身, 所以每晚迫自己12點前瞓, 不過晚上10點幾對眼巳經DUB晒. 所以好小時間上網 (係可以趁佢瞓晏覺時上網, 不過我通常飯氣攻心, 頂唔住要瞌一瞌...)

阿囝呢個星期初好唔慣, 成日喊同發忟憎, 我地又唔夠瞓, 所以大家都好燥. 而家同佢訂咗個新時間表就好D: 7:30起身, 8:00出門口, 11:30食午飯, 1:00上床瞓晏覺, 4:30起身, 6:00食晚飯, 7:30沖涼, 飲奶, 瞓覺. 係就係冇晒晚間活動,但為咗有精神番早學, 唯有讓步啦.

大宅

mary,

咁你就辛苦的, 俾的時間適應...

ring, happy,

我hb 係下wk就正式澳門租啦, 2房 $4,500. 計過他的開支, 船票(好貴), 長途tel, 使費, 每月額外多左 $10,000開支:-( , 雖有公司補貼, 不過都覺得澳門的嘢貴左好多, 一碗牛腩河$29,加杯飲品$14, 共$43, 拍得住中環.
前晚晚餐, 係茶餐廳, 叫左 一碟 九菜炒咸肉, 荔枝蝦$58,1個包, 1杯飲品, $120.
我下wk要去做阿四執屋, 本想帶印印去做, 但唔想阿女過去, 唯有自己來...

ring,

個碟荔枝蝦好好味, 你試下整. 將的蝦放入的荔枝肉, 出邊沾粉, 炸, 有荔枝汁, 唔乾好味, 我都想試...
你話的炸炒用邊的, 係咪的面包糠 ? 我見有的粗粒...

[ 本文章最後由 rosan, 於 07-9-12 09:03 編輯 ]

洋房

Hello咁多位靚媽, 好耐冇post野啦. 你地好嗎? 大家都一定好忙, 我呢排公司都好忙呀, .

等我報告一下kara返學的情況先. 佢學校第一個星期返一個鐘, 第二個星期返兩個鐘, 今個星期開始返三個鐘啦. 但出乎我意料之外, kara只係喺第一日喊左5分鐘, 同第二日喊左10分鐘, 之後都冇喊, 真係估佢唔到.

Kara返上午班, 但對我生活冇太大影響, 因為我每朝都要早起返工. 但就星期六, 日想瞓晏少少都唔得, kara照常7:30am就要飲支奶同起身玩.

我見佢返呢間學校都好開心. 佢放學就會同工人講話要打比媽咪. 佢同我講話:’媽咪, 我今日返學好開心呀. 我今日唱歌好好聽呀.’ 問佢有冇同小朋友玩, 佢就話:’冇呀, 佢地喊呀’.

依家佢識講多左好多野, 有時同佢傾計都覺得好好笑.
家姐 - 2005年4月21日
細佬 - 2008年7月31日

大宅

rosan,

你梗係去咗啲貴既茶餐廳食嘢喇, 不過你放心, 第日你老公一定搵到啲"燶"路食平靚正嘢, 等我又幫你問吓人先;

各位,
琪琪返咗學都兩個幾禮拜喇, 比預期好好, 因為頭兩日喊過吓外, 之後日日同我say goodbye, 擰轉頭走咗去搵玩具喇, 尋日老師話佢好叻, 幫手安慰其他小朋友, 人細鬼大, 叫同學仔 "唔洗喊, 媽咪放學會嚟接你架喇"; 重幫人抺眼淚, 真係好好笑呀!

真係好耐無上嚟吹水喇, 因為亞女返學亞媽好苦, 又要早起床, 陪瞓陪玩, 成日都好busy, 到得閒既時候已經好夜(要溫書:睇住啲股票資料) 所以好耐無打咁長篇, 又驚打完啲字,bk(pk)個website又洗曬我啲文章 :
大家都好耐無gathering喇, 唔知幾時再圍埋一枱吹下水呢???

大宅

星期一同hb 5:30am就出發去macau, 我本身有少少唔舒服,
去到執屋執親蒙, 開始唔識開部泠氣, 熱到我拉晒窗簾, 除剩
under係通屋清潔....:-(
做到唔知時間, 執左1日, 勀到唔想講嘢...
去百佳, 日本城買左一大堆用品, 重到c....
好在執完乾淨企理, 好舒服, 看真的, 原來間屋都幾大, 個廳
好大, 2個房有我們主人房大, 原來有成800'

happy,

唔知啦, 前晚同hb係樓下間蔔國餐廳食, 個2人套餐 $588, 咁我們散叫, 都成 $412再加一, 超貴, 只係叫左份 牛扒 $168, 蝦 $168, 2個湯 $72, 蒜包 $42....

你琪琪的行為真係出人意表呀, 咁叻.

大宅

Hi

我都好耐冇浦頭啦, 前排忙搬屋, 執屋, 真係原氣大傷骨都散晒, 希望業主完約後唔好加我租, 如果唔係又要搬過, 真係攞左我副老骨頭 :-( :-( , 原來你地個個都有比小朋友返Nursery , 我地得閒又可以傾吓佢地返學既野, 等我又講吓囝囝近況先
囝囝9月返新學校佢好叻仔冇哭, 仲好喜歡, 係第2日返到學校見到佢個班主任仲撲埋去攬住老師, 好似當左老師係mami 咁 , 宜家每日起身叫我同佢換校服返學校搵周老師喎 , 我仲有幫佢報左10月返葉氏個才能發展組, 學吓音樂, 希望佢會鐘意返啦

前排我同老公去左書城, 令我又諗起同你地一齊番書城買書比你地笑我:tongue: 幾時約埋又一齊返去? 我今次要幫囝囝買中學書

幾時大家又會約埋一齊玩過呀? 記得預埋我呀
祝大家中秋節快樂

rosan
你老公去左macau 做野, 咁你地咪少左時間見面 :-(

crystal
你都好忙吓喎, 呢排股市咁旺係咪執唔少呢? 我都要跟吓你搵食, 過啲料黎好喎

shirley
kara 好叻女喎, 証明佢好喜歡返新學校, 你可以放心晒

kiukiuma
冇工人用, 你頂唔頂得住呀 ?-(

ring
oo 宜家係學校好啲嗎 ?

[ 本文章最後由 yorkboy 於 07-9-22 10:52 編輯 ]

別墅

Hi,

大家都好忙? 真係小朋友大啲, 家長就忙啲. 見到樂樂牚著校服, 有啲感動想:-( , 真係大個仔. 都好想見吓大家小朋友校服look, 重有鬼節look.

首頁
23456...9

尾頁

跳至