自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

引用:多謝各位!有冇有類似經驗嘅jm可以分享下?

原帖由 Rabbitwong-1987 於 14-05-02 發表
多謝各位!
有冇有類似經驗嘅jm可以分享下?
真係好擔心,仔仔咁細,點解要咁對佢?!
小朋友會好快復完,無事架!你唔好放棄,我與你平水相逢,但你唔開心我睇完都唔開心,當比面我啦!笑下啦!天下的小朋友都係要我們愛錫,他們亦很愛mama㗎,唔好亂諗。

大宅

引用:Quote:原帖由+Rabbitwong-1987+於+14-05-02

原帖由 sharoncool 於 14-05-03 發表
小朋友會好快復完,無事架!你唔好放棄,我與你平水相逢,但你唔開心我睇完都唔開心,當比面我啦! ...
多謝你

大宅

回覆:有冇人幫下我?

小朋友一定會冇事架!

男爵府

樓主,你仔先兩歳,未來科技進步,可能到十年後可醫治呢!
你係媽媽,對自己仔咁無信心咩,無論將來係點,你仔仔都有你呢個媽
另外醫生通常講係最壞的情況,可能無想像中咁差呢!

比心機照顧自己同仔仔

Nijnje

禁止訪問

回覆:Rabbitwong-1987 的帖子

大宅

我宜家不斷嗌自己要正面正面!但一諗起仔仔以前跑跑跳跳就即刻喊出嚟!好辛苦!

別墅

只要仍活著,總有解決的辦法!媽媽,你要同仔仔一齊加油呀

大宅

睇過好多案例,如果一個幾歲既小朋友同一個成年人得左同一種病,小朋友會比大人康復得更加快恢愎得更加好。所以唔好失望,唔好放棄,要保重自己,先可以好好照顧阿B,BB一定會好快無事架。

大宅

引用:睇過好多案例,如果一個幾歲既小朋友同一個

原帖由 yuki妈 於 14-05-03 發表
睇過好多案例,如果一個幾歲既小朋友同一個成年人得左同一種病,小朋友會比大人康復得更加快恢愎得更加好。 ...
其實見過兩個醫生,一個就話可以等神經線修復、宜家咧個就話冇嘢可以做到,好彷徨

禁止訪問

伯爵府

回覆:Rabbitwong-1987 的帖子

你仔仔岩岩先過左一大難關,點解你要咁傻又唸埋d咁既野??既然e生都話有機會行得番,點解唔相信?唔相信你個仔?冇一樣野比生命更重要!唔好咁殘忍對你個仔同老公!呢一刻我明白一定好難受,但為左你個寶貝,勇敢一點,堅強一點,一齊渡過呢個難關!一定會好返,加油,支持你同你寶貝!

大宅

引用:唔好諗埋一邊我中學時,右手冇力到筆都揸唔

原帖由 movinon 於 14-05-03 發表
唔好諗埋一邊
我中學時,右手冇力到筆都揸唔到,行行下會跌低,返學途中幽黑坐左喺街……
西醫check左好多 ...
可pm中醫資料嗎?謝謝!

大宅

Rabbitwong-1987 發表於 14-5-3 01:21
其實見過兩個醫生,一個就話可以等神經線修復、宜家咧個就話冇嘢可以做到,好彷徨

...
小朋友新陳代謝好快,好多野都可以慢慢自我修復,再加埋妳俾心機照顧佢同佢去做物理治療,阿B復原既機會就更加大,所以唔好放棄,就當個天俾左個考驗妳,好多媽咪都經歷緊呢種考驗,妳並不是一個人。唔開心壓力大時就上來呻下,我地一齊傾下個心舒暢左,就再繼續投入去戰鬥。加油

大宅

引用:你仔仔岩岩先過左一大難關,點解你要咁傻又

原帖由 KCBaby2011 於 14-05-03 發表
你仔仔岩岩先過左一大難關,點解你要咁傻又唸埋d咁既野??既然e生都話有機會行得番,點解唔相信?唔相信你 ...
係冇可能正常咁行!最壞係拐杖或者輪椅,最好係儘量貼近正常人咁行!

KCBaby2011  樓主加油!  發表於 14-5-3 08:14

水晶宮

2 poems I got from the Hypotonia Awareness FB group.....Dont give up

大宅

樓主,加油。我女女二個月大時都証實左腦膜炎。當時我都好似你咁,心如刀割,覺得生左佢出黎令佢受苦。還記得當時女女因高燒入院,醫生驗完即打抗生素。二個月時女女細小的身驅插滿喉管,每天無數次抽血,成身針筒,現在想起都重心痛。住了約一個月醫院,終於完成療程,當中也很多波折,不多講了。

最後醫生說或許會有後遺症,但因她當時還太小,未識講又未識行,不能確定,要等她長大才能肯定。我那時要等待的日子更難受,因不知何時才有答案,腦膜炎真的可大可小,智力,言語,好多方面都或會受損。樓主,我當時也想到女女長大後或有缺陷,但我只想到如何幫她走她的人生路,幫她面對,完全無諗過放棄。

好了,經過女女不斷的覆診,現在三歲了,感欣行得,跑得,把口尖到不得了,駁嘴最叻醫生也說不用再覆診了,女女發展甚至比同齡略快添。樓主,當時我女病係醫院時,我最深刻的是,那刻我只求她執番條命仔,平安出院已經夠了,其他以後或會發生的事也是其次,希望你都咁諗有咩想知再問我啦!

Dragonmama2012  你個女嗰時兩個月都捱得過,樓主仔仔一定可以好返!到時剝醫生棚牙  發表於 14-5-4 00:28
ngannatalie    發表於 14-5-3 02:15

水晶宮

Add oil

大宅

小朋友既自癒能力力真係遠遠大過你想像架。依家重係醫院定出左院了?

大宅

引用:Add+oil++ +

原帖由 亞牛亞妹 於 14-05-03 發表
Add oil
多謝你!

大宅

引用:小朋友既自癒能力力真係遠遠大過你想像架。

原帖由 HelloMickeyBB 於 14-05-03 發表
小朋友既自癒能力力真係遠遠大過你想像架。依家重係醫院定出左院了?
未出院啊!但今日醫生就已經同我講咗壞消息!

首頁
23456...8

尾頁

跳至