跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BossCatCat 發表於 15-4-9 08:32
回覆 rose-mag 的帖子

其他方法好多... 不過如果要做衰人.. 就唔好啦... 唔想搞到個遊戲大家都無得玩..... ...
其實衰嘢我聽過好多,身邊有人教過我點做,不過我唔做,因為果D真係太賤嘅做法,合法地去玩個分同rebates冇問題,不過我又真係冇咁多時間,以前我都有上Slickdeals、ebates、fatwallet呢D網,亦買過唔少平嘢,但近年份工同屋企都忙咗,冇咁多時間啦。

而家AMEX越來越少人收,以前A去用AMEX都改收第二張,好似Costco咁,就嚟將AMEX轉做VISA定MasterCard,又有D餐廳唔收AMEX,好似係手續費多D同埋AMEX已經冇咗以前嘅優越感。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

以家有個容易少少既方法...

Currently AA is doing promotion when you buy miles.. 60% bonus miles.

You can buy 100,000 mile will give you 60,000 bonus, that equals 160k, if you apply for one AA card, that will get you 50k, that add up to 210k, so just use your card for another 10k, will get you 220k which equals to two Business Class ticket to HKG.

The above will cost you somewhat $2,950 + tax + $30 processing fee.

Two business class tickets from, for example Boston to HKG cost roughly $14,000 USD. So that 80% saving...

https://buymiles.aa.com/en/buygift?c=AAC_MPG_EN,US_BUY

平時買兩張 econ 都差唔多 $2800, 所以以上方法係無時間 MS o既 JM.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

BossCatCat 發表於 15-4-10 01:27
以家有個容易少少既方法...

Currently AA is doing promotion when you buy miles.. 60% bonus miles.
呢個 OK 喎!一張 biz ticket 唔洗 $4xxx lu!!但到時要我打900幾個電話先扭到張CX直飛我應該會放棄。$2xxx 有張床我伸吓,CX與否都冇所謂架。

我方圓10里都冇間Walmart,Target我又冇野買唔會去,所以玩MS對我來講係非常有難度。
你今日backup左未?

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

To be correct... 一張 business class BOS to HKG 來回只需要 $1500左右, 正價要 $7K.

如果你用 135k 換一張 first class, 等同用 $3000買一張 $18000頭等.

眼訓你講得岩... 當D分到齊, 又係時候玩另一個遊戲, 就係搵 award seat, 用分換o既機位, 比係以前要打電話, 以家已經容易好多, 你只要申請一個 JAL 或 BA 或QF frequent flyer account, 免費的, 就可以 search award seat. 你 search 到有 CX 位, 就可以打電話去 AA 訂位.

如果你要一兩張都可以只係早三四個月 book, 但如果你要 4+ 張... 就要早成十個月去 book. 好似我年尾返香港, 九星連環,日月星辰連埋一線, 先可以一次定 9 張, 要注意, CX一班機最多 release 幾個 award seat, First Class (1), Business Class (2-6), Econ (10+), 如果要多於兩張, CX 機係出發前一個星期會開多幾個位, 所以可以博一博...

我建議最好係換一張 first class 俾媽媽們自己嘆, 同老公仔女請假, 返香港一個星期, 去下旅行.... (發夢有無咁早.... )

男爵府

回覆 hikiko999 的帖子

Target store Recard, 同 Target Prepaid Recard 唔同架.

Target Prepaid Recard 係可以用 credit card 入錢, 一日 $1500 limit, 一個月 $5000 limit, 入左既錢等同入左 checking account, 係呢個 account 係可以 Billpay, send check 俾人, withdraw from ATM or to your back account.

所以好多人直接入錢, 再直接 pay 返張卡.

https://amex.serve.com/prepaidredcard/

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

請問cx幾多電話幾多號?
點解我打極8002332742都唔通???

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 15-5-29 05:56
請問cx幾多電話幾多號?
點解我打極8002332742都唔通???
係喎,呢個係CX嘅centralized CS電話號碼嚟,你打得通未呀?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 15-5-30 02:55
係喎,呢個係CX嘅centralized CS電話號碼嚟,你打得通未呀?
打左成朝都唔通,係剛剛先通咋!
都唔知咩公司來。。。

男爵府

我打通過.... 一次 (-__-!)

唔好晒時間打個 1800 Number 喇... 我次次都打長途去 HK MPC Hotline 架... 佢 24/7... 如果你 EST 3-5pm 打... 佢好快有人聽...

王國長老

BossCatCat 發表於 15-5-29 12:26
我打通過.... 一次 (-__-!)

唔好晒時間打個 1800 Number 喇... 我次次都打長途去 HK MPC Hotline 架... ...
我打通過架,不過答我唔到,都係要直接打番去香港,真把鬼。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

商務位變經濟艙

有市民為了讓八旬母親享受舒適機艙環境,不惜花費逾十萬元一家三口參加標明乘坐國泰商務客位的十天印度豪華團,惟回程時,有關旅行社卻接獲國泰通知機位「爆滿」,三人被迫降級至特選經濟客位。。。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/n ... ml?pubdate=20150528

苦主數臭劣行:逼搭下班機

「有次搭國泰去東京,佢要我飛去首爾再去東京。」「有次由東京搭國泰返香港,地勤竟以下班機舒服啲為由要我搭下班……又有次我見有人死都唔肯,個地勤就拖到Check in close逼你搭下班,係國泰先做得出。」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150528/00176_002.html

Overbook唔係問題,逼人走先係問題。
短途都算啦。我搭得國泰,一定係16粒鐘既旅程。
如果歧視我用分換biz class而踢我走,叫我點接受。
其他airline會利誘d人放棄自己個位架嘛。
bump credit叫完一round冇反應會加碼。
始終實有人會自願,大家happy。洗乜做到咁肉酸?

加上佢個電話廢既。

cx要搞搞個形象。。。

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

如果你 online check in 好少會搵你黎開刀, 通常都係搵個D未選位置既人黎 up/down grade.

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

我地 EST 9AM - 12pm 係人地好忙既時間黎架....

你幾多月返?? 你要有心理準備, 1:45am 出發都會有可能 delay, 上兩個星期有一日佢 3:45 先起飛...

仲有... 有心理準備, 班 FA 會無咩精神, 因為佢地做左 16 個鐘, 係 Boston 10pm 先到酒店, 第二日 10pm 就要再返工....

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 BossCatCat 的帖子

繁忙時間唔係藉口。呢個年代我未試過打大公司電話會busy signal咁樣衰囉。我唔介意wait in line,我hold住條線一路等一路做野,no problem。
而家d 電話系統識得話你知要等幾耐,if not call me back when a rep is available。
我起碼知道間公司未執立,我打去既時間係繁忙時間,如果等得耐我可以選擇唔等。
我一心唸住所謂全球首屈一指既airline,website唔會有錯字呱。
仲傻更更搵左3個不同carrier既電話去打,以為係我既問題。

聽你同rose-mag既口氣,好似正常過食生菜。
即係其實如果cx care客戶服務既話呢,唔會唔知有線路繁忙呢個問題囉。
難道要我去體諒佢冇錢整電話?定係我去認定佢唔重視美國個market好呢?
(或許佢全世界都有打唔通呢個問題。

跟手就俾我睇到以上兩篇新聞。
咁係cx唔好彩啦。

發完牢騷。

其實唔係我返,係我父母想試新野。今年我同c6歐遊計劃不變。

王國長老

眼訓 發表於 15-5-29 18:59
回覆 BossCatCat 的帖子

繁忙時間唔係藉口。呢個年代我未試過打大公司電話會busy signal咁樣衰囉。我唔介 ...

好老實講,係因為個schedule比較好同多班機加上係直航至會坐CX,
可以揀我會首選SQ,自從CX改咗D機位冇得拍低張櫈後,
我更加覺得CX唔掂,我上次兩三年前飛係peak season,
架機係爆得幾勁吓,佢真係可以唔夠snacks俾乘客食,
個餐唔飽,我真係餓到死至去問空姐,佢話連花生都冇晒,
莫講話杯麵雪糕,最後只有飲杯熱茶。D空姐係OK嘅,
但本身個安排真係冇以前咁好,以前已經係衰,你要投訴,
唔講英文都唔理你,喺櫃枱果度,你有你講,佢有佢唔睬你,
除非你係鬼啦。我試過好多年前有次飛,空調壞,電視音響壞,
好多人嘈,我同老公仲叫其他乘客冷靜D,因為都知個系統壞,
點都冇得搞架啦,CX幾鬼好,話賠番15蚊機上購物劵俾你,
即係又係焗人再俾錢,我搭咁多年真係草都未買過一條,
你俾張購物券我即係唔冇賠冇分別,後來老公叫我寫信去CS投訴,
哈,佢俾我地每人500 mileages,我係Asiamiles成員,
有次換嘢,搞咗成兩三個月都冇下文,最後係要寫email去CS,
佢打番電話話因為係酒要簽收,佢地有聯絡過我地,但冇人聽電話,
又係鬼話連篇,我爸爸日日喺屋企,冇人送過嘢去,樓下有看更,
有件收看更會通知,屋企冇人會有紙條放入信箱,就算真係冇人收件,
咁兩三個月聯絡唔上都應該寄信又好打電話又好,兩樣都冇,
我留我細佬手提電話,冇可能聯絡唔上,冇人聽都有留言信箱,
後來因為我寫email去CS,佢地至聯絡我,再安排送件。

老實講,超賣真係幾十年都有架啦,我自己都遇過,
通常會話俾返幾百蚊叫你讓個位出嚟,第二日再飛,
而家有網上check in,超賣真係應該少咗好多,
我試過NW連酒店都包埋再加cash,幾鬼吸引,同埋一定揀後生,
或者一pair人果D人問,年紀大嘅多數都唔會問,
CX係全球最大航空公司,但服務就比起好多航空公司都差,
形象呢樣嘢,一年幾千萬做廣告PR宣傳。。。
我覺得改善服務實際D,而家有樣嘢叫留言信箱,仲有回電服務,
點會要個客拎住個電話等極都冇人聽!有,政府部門我試過,
真係你有你不停打,個電話永遠冇人聽,但可以寄電郵,一兩日會覆番。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 rose-mag 的帖子

唔係咁耐之前既事,details唔太記得啦,應該唔係Delta就係UA架啦。

又係overbook,flight crew係閘口開咪搵自願者。

開價$300.

$400

$500 (They got my attention.)

$600

ding ding ding ding ding $700!

I seriously considered it! 我唸得來,已經話多謝各位volunteer,問題已解決。

應該而家有不少人專賺呢d credit。有晒心理準備速戰速決。

我呢d casual traveler me me mo mo實唔夠人地快。

男爵府

回覆:HKG to BOSTON direct flight

我想問問大家, 我見我同老公個credit report 裡面有好多已經好耐無用嘅credit card 好似仲 listed 响上面. 有啲仲係我無伸請過但credit card company 自動寄俾我用(我都無activate 過).
其實唔用嘅咭有需要cut咗去嗎? 我記得唔知邊到講過cut 咗反而會影響credit score. 咁係唔係唔理就ok, 反正無annual fee?

男爵府

回覆 TSX 的帖子

yes, leave it open, the more credit you have with little debt you owe, the better credit score you get.

credit score calculated base on many factor, one major factor is the debt to credit ratio.

If you have 1 card with 1000 limit on it, and you spent 500, your ratio is 50%, this is high in terms of debt ratio.

if you have 10 card with 1000 limit each, 9 are old card that you just let it keep open without annual fee, and you just spent 500 on 1 card, your debt ratio is 5% only.

many people have over 20 credit cards open also have a credit score of 800 and above, as long as you pay everything off on time, there's no worry of credit score for having too many cards.

男爵府

回覆:BossCatCat 的帖子

咁大家之前提過申請信用卡攞points 換milage, 如果响第二年charge annual fee 之前cut咗佢, 對個credit score 映响大嗎?

因為想申請chase sapphire preferred 試下蓄到幾多points, 但怕出咭一年後cut 咗會扣credit...

男爵府

回覆 TSX 的帖子

你 cut 一張兩張卡唔會影響好大架咋... 除非你打算買屋買車借 loan, 如果唔係你可以盡情玩...

如果你打算未來六個月內, refiance買屋買車借 loan, 問題都唔太大, 係多幾重手續, 我早兩三個月先 refinance, 係俾人問長問短, 又要多一間公司去查我 credit, 不過都無問題, 我個個月 pay off, 無遲, credit score 又高, 佢地都 approve 左.... 所以唔洗咁緊張...

不過又要話說回來... 如果你本身 credit score 唔高.. let say less than 760, 咁你最好都係 build up 左個 credit score 先.. for example, 你可以做 auto loan, 搵個 0% interest auto loan, 好快你個 score 就會過 760, 以家 Lexus 做緊 0.9% 好抵買... 可以考慮.

首頁

尾頁

跳至