時政擂台

跳至

首頁
23456...19

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

回覆:嘲笑他人前請先了解緣由……

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

事出必有因~

我估無人係POST 黎嘲笑O既~ 係覺得怪啫~

但佢煲飯偷電係唔啱架~

可以俾人告架~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

曲曲 發表於 15-3-10 10:51
只要開口講普通話, 有幾多人肯為佢付餐費?
一見大 6 人 = 騙子

佢淨返十幾蚊 , 原來連落咗機坐車返屋企都唔夠錢 , 唔係大 6 人一定係蝗虫 , 大家都係中國人 , 只有好小部份差 d , 其他都好努力 ga

大宅

引用:Quote:Cherryncow+發表於+15-3-10+10:51+如

原帖由 tkkmama 於 15-03-10 發表
哼~~涼薄??一隻手指指住人.. 其他既呢???
我接受討論,但係可唔可以講清楚?

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

出生富裕地方,有錢有卡有旅行支票,去邊當然都可以斯文優雅。
但呢個世界上仲有好多人窘迫拮据走投無路,佢肚餓身上又所剩無幾,無偷無搶無行乞,用自己飯煲自己米,借機場少少電煲碗白飯填肚,連餸都無。
無必要落井下石,反覆譴責。

woodpecker    發表於 15-3-10 21:19
drm    發表於 15-3-10 19:44
omother    發表於 15-3-10 15:01
siutsunboy    發表於 15-3-10 14:55
Jolin_Yuen    發表於 15-3-10 13:51

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:轉1/3++3月10日報道,日前香港機場有一山東

原帖由 cindywy 於 15-03-10 發表
係咪毒果報報導架?

複式洋房

講真去到佢呢個地步, 拎個飯煲出嚟都情有可原吖, 話唔定我都會,唔好一見人係大6人就話人, 至少佢係無乞無大吵大鬧。 亦無叫人要你同情佢 係香港我諗佢1 開口叫人幫佢, 10個有9個都唔會睬佢, 分分鐘比人鬧c蝗蟲

【本報訊】在機場用電飯煲煲飯充饑的吳加永來自山東萊蕪,已婚及育有一女,他曾在工廠做電焊工,因家中年邁父母患病,及女兒升讀大學樣樣要錢,他遂在朋友介紹下做起飄洋過海的中國民工,前往新加坡掘金。在機場啃白飯的他對記者說,他根本不愛吃白飯,但為了省錢,所以在當地用三十五元新加坡元,買了這個PowerPac電飯煲,每天白飯送鹹菜。
吳加永說,他在新加坡做地盤工人,月入八百元新加坡元(約四千五百港元),做了五年,雖工資低但是大公司,有免費床位及廉價飯盒,他每周有一天假期但幾乎都不外出,慳得就慳。去年九月約滿返鄉後,又找了一份約二千六百六十五元新加坡元(約一萬五千港元)月薪的地盤工,今年一月又再赴當地,但新工作沒廉價飯盒,於是才買了電飯煲及白米自己煮。
豈料一個月試用期後,他就被「炒魷」要返鄉,前路茫茫。他行李箱內除了電飯煲,還有他在地盤開工的衫褲、一對水靴、毛巾和一部收音機。他說因為實在太餓,迫不得已而在機場煮飯。
穿着深藍色西裝的吳加永,體型結實,性格帶山東人的剛直。因為他身上不夠錢吃飯,記者請他吃飯,他起初不肯,指不願受人恩惠,最後只肯叫了碗雲吞麵,一邊吃一邊說實在餓壞了。他對記者說,他在新加坡沒吃過一餐好的,其實他最不喜歡吃白飯,反而喜歡吃辣椒醬拌麵。他很愛面子,口袋裏只剩下四十元的他,也絕口不提原來這些錢,根本不夠他從濟南機場搭車返回二百公里外的家。

Sonia2014    發表於 15-3-10 17:31
Jolin_Yuen    發表於 15-3-10 13:53

伯爵府

同情佢嘅遭遇但唔接受佢嘅行為
一來佢自己唔知醒miss左班機,真係要負責,
二其實佢再上另一班機已經有嘢食(轉機前嗰班機都有得食吧?),其實唔算餓左好耐,如唔係飢饉30咪好大鑊?
三來,一個可以咁做,嗰嗰都可以係機場開餐,仲得了嘅?

其實佢就算俾人炒,應該都有工資㗎?可以扣除機票錢得返幾十蚊…?係咪黑工?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:果D叫人去買包買飯果D,其實有冇睇哂段新聞

原帖由 yeeyeeyeah 於 15-03-10 發表
果D叫人去買包買飯果D,其實有冇睇哂段新聞架?人地身上只餘$40 , 落機後重要搭200公里車返屋企,本身已經 ...
佢地只會放大佢地想睇ge野「瞓過龍」
香港人越來越涼薄,飯煲哥錯就錯在佢係講普通話ge b6,如果佢係金髮講英文情況已經大大不同啦

大宅

陪月勳章

引用:唉,雖然佢甘做有不妥,但了解真相後好心酸

原帖由 cherry_cici 於 15-03-10 發表
唉,雖然佢甘做有不妥,但了解真相後好心酸,誰沒潦倒過?
Agree

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

blackypurin 發表於 15-3-10 10:19
雖然係好慘,但十零蚊都可以買個包食住先

係囉, 應該夠錢買到一磅方包喎!
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

keroppipooh 發表於 15-3-10 11:49
佢地只會放大佢地想睇ge野「瞓過龍」
香港人越來越涼薄,飯煲哥錯就錯在佢係講普通話ge b6,如果 ...

??又係假設有位金髮碧眼瞓過龍,就唔會在機場煲飯食?你地真係得架啦.

複式洋房

回覆:是是但但 的帖子

內文有寫過: 口袋裏只剩下四十元的他,也絕口不提原來這些錢,根本不夠他從濟南機場搭車返回二百公里外的家。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+tkkmama+於+15-3-10+11:52+編

原帖由 tkkmama 於 15-03-10 發表
可以5著眼響呢d 位嗎?

我講ge並不是指呢件單一事件,試下自己諗2個例子如果發生響外國人身上同b6身上,你會有相同反應嗎?堅係撫心自問一下 係咪真係做到一視同仁呢?真係無雙重標準嗎?

woodpecker    發表於 15-3-10 21:21
tkkmama    發表於 15-3-10 12:03

珍珠宮

開心吸收勳章

Jasber 發表於 15-3-10 10:28
咁大個人因睡過頭而誤機, 點抵原諒?
也許人家背井離鄉,身無分文,心身均疲憊不堪。

drm    發表於 15-3-10 19:48

子爵府

畀面勳章

其實...係樣衰D囉, 去外國旅行成日見到D 背包客都係咁...

mother904    發表於 15-3-10 12:18

翡翠宮

畀面勳章

mok239 發表於 15-3-10 10:21
如果我係佢, 我會到7 仔買麵包..

仲有10 餘元嘛!
一個人身在他鄉,身上只有10餘元,未返到屋企,唔知仲會有乜事發生,返到自已國家都仲要車費路費先,肚餓難頂的時候,身邊有米有飯煲,第一選擇搵電源煮飯係求生技能
日日是好日

珍珠宮

引用:雖然係好慘,但十零蚊都可以買個包食住先

原帖由 blackypurin 於 15-03-10 發表
雖然係好慘,但十零蚊都可以買個包食住先
機場物價好高呀

大宅

好慘

首頁
23456...19

尾頁

跳至