夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

引用:我覺得重點唔關個女仔事。佢無陪你唔夠關心

原帖由 小苦主 於 15-03-15 發表
我覺得重點唔關個女仔事。佢無陪你唔夠關心你係佢錯,扯到個女仔度佢就大條道理話你多心咗。你都要話佢知佢 ...
其實我心裡面知道
重點是我和我先生之間的問題
這幾年來我在婚姻裡不滿足,被忽視,感到恐懼、寂寞、 失望、抑鬱

我把憤恨遷怒於嗰個女仔、先生的興趣、工作、everything...
這幾年來多次想離婚,面對不了離婚又想自殺(所以那段時期要吃藥).後來想通了不再自殺,大不了離婚,又捨不得,覺得大家又不是不愛大家,只是他和我對愛和家庭的要求和觀念很不同,他亦不善於表達

後來為了換取表面上的相處平靜,我什麼事都不敢提不敢說
我差不多星期一至日都是自己一個人生活,情人節沒慶祝結婚週年沒慶祝

心裡有太多的恨,日子過得很黑暗……

他的世界都和他的興趣有關,他會興致勃勃地計劃什麼時候去什麼地方進行他的活動,卻沒有興趣與我討論我們bb 出生後的安排 (這只是其中一個例子)

雖然我思緒有時有點混亂,有幾件事其實我幾肯定的:
1. 我很感恩我有了bb, 無論外在環境發生什麼事,我都會好好保護bb, 給他很多的愛,讓他快樂
2. 我信我老公是光明磊落的,只是他的態度和對我感受的否定/指責讓我很難受和傷心
3. 我識個女仔,她不是壞人。 無論她是否仍對我老公有意思,她一係就無辜被指責一係就係可憐的輸家.

我已好幾天沒跟老公有任何聯絡了(他就是這樣,大肚也不會問候一聲),一個人時就上嚟呢度呻下
我是BK 的新手,請不要估是什麼運動/興趣了,俾佢知道我講咁多嘢佢會殺死我
(不是直接殺,他會嬲我,精神上虐待我 e.g. 住埋同一間屋但當我透明 or 直情熄電話消失左, then 我諗嘢愈來愈負面, then ......
there\'s a pattern)

我在正面地想辦法了, bb 是我很大的動力!

複式洋房

引用:如果我老公係甘,我會好傷心嬲爆,,點解老

原帖由 yipyuying 於 15-03-13 發表
如果我老公係甘,我會好傷心嬲爆,,點解老婆唔可以跟埋去旅行夠膽話我阻住曬:badf ...

大宅

回覆:Lioness 的帖子

佢一方面認為同個知己無野你唔信任佢你就唔岩,另一方面佢佢在你角度去諗呢個知己確實影響到你的情緒,但佢就無因為你而改變呢個關係,佢係有問題

大宅

引用:Quote:原帖由+小苦主+於+15-03-15+發表我覺

原帖由 Lioness 於 15-03-15 發表
其實我心裡面知道
這幾年來我在婚姻裡不滿足,被忽視,感到恐懼、寂寞、 失望 ...
你老公其實好自私,我個人感覺佢唔係最愛你也唔係擺你第一位,我老公興趣我都唔識有時佢去放車,我想佢陪我,佢都會因為陪我而唔去玩,你一方面要改變自己情緒,另一方面要你老公明白你的感受,再咁都解決唔到你地之間問題

大宅

引用:Quote:原帖由+小苦主+於+15-03-15+發表我覺

原帖由 Lioness 於 15-03-15 發表
其實我心裡面知道
這幾年來我在婚姻裡不滿足,被忽視,感到恐懼、寂寞、 失望 ...
你老公其實好自私,我個人感覺佢唔係最愛你也唔係擺你第一位,我老公興趣我都唔識有時佢去放車,我想佢陪我,佢都會因為陪我而唔去玩,你一方面要改變自己情緒,另一方面要你老公明白你的感受,再咁都解決唔到你地之間問題

複式洋房

回覆:老公有個青梅竹馬志趣相投的女性朋友 (有點長篇)

如果係甘,我都會唔呷醋

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

引用:我都係一個醋埕,唔buy乜野男女都有純友誼

原帖由 soso1227 於 15-03-14 發表
我都係一個醋埕,
唔buy乜野男女都有純友誼,
好明白你的感受。

複式洋房

我都係一個醋埕,好明白你處境,你個 BB 係意外定還是計畫有?

如果係意外我無咩計仔,但如果係計畫,睇黎你 c6 比較強硬,試吓會唔會受軟多點,不如扮吓弱者,比如懷孕期頭暈,腰骨痛,讓他多留身邊照顧,總比命令他不出外容易接受。生完更順理成章扮照顧唔掂個 BB,要他多幫手。

禁止訪問

公爵府

點解唔試下同個女仔做朋友呢?
我都有一個咁樣既男性朋友,佢之前幾個女朋友都因為我吵架,吵吵下分左手。你問我做過乜,其實我乜都無做過,一班人食飯,一班人去玩,點解要我消失。最後佢老婆出現左同我做左好朋友,未結婚之前成日約我出來攞料,我過曬比佢。結左婚啦,不知幾恩愛。佢成曰笑我唔識貨,我話好彩我唔識貨,如果唔係排唔到你。宜家都經常見面,佢當我係姑仔架咁對侍架。

男女之間係無冰清玉潔既感情但會轉化成親情,都係自己手時就要投其所好,起碼個男人覺得你大方,對你多左尊重先。夫妻間尊重最緊要,當佢覺得你唔尊重佢或佢朋友時,其實佢個心都好難過,唔係個個男人個世界只有老婆。

希望你地有轉機,有左BB佢想法可能會唔同左。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:Lioness 的帖子

睇完結論係「他不夠愛你」. 他愛他的活動勝過你,其實完全不關那個女人事,沒有那女人他也會照樣沉迷入那個興趣中。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

靚靚青蛙 發表於 15-3-15 01:30
其實一個咁outdoor 既男人要佢去理解啲"佢認為婆婆媽媽"既女人感覺好難~~(女人麻鬼煩… )
再加上你一直都表 ...
我都覺得基本問題在於佢地性格同愛好真係好唔同,而且大家都欣賞唔到大家既喜好,偏偏有個人同老公出奇地夾,樓主就自然妒忌,咁樣相處好辛苦。我係樓主會睇bb出世後會唔會大家開始有多d交流,否則拖住亦冇意思,始終兩個人完全唔同又就唔來,日日對住相對無言仲辛苦

男爵府

如果對方係男人你會否好過d? 我真係想知

大宅

不如試下你搵d野做,吾好將個中心點放晒係你老公到,你搵到個興趣你就吾會再咁專注

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sleepchuchu+於+15-03-13+發

原帖由 Lioness 於 15-03-13 發表
點解你會估到嘅?

其實我已經比一般女仔outdoor……
我和老公都玩outdoor活動,好明白跟唔玩開的人會格格不入
唔係嚇你,我見好多pair一個玩開,另一個唔玩,有半數係散
但樂觀睇,有半數維持到,共通點係另一半大方,識跟outdoor friend,出來飯聚

侯爵府

引用:JM你咁多年來都困住自己係框框,終日胡思亂

原帖由 759 於 15-03-14 發表
JM你咁多年來都困住自己係框框,終日胡思亂想,老公返工忙需要relax減壓,有人同佢有共同興趣,只不過係女 ...

侯爵府

引用:其實樓主睇來好敏感,介意個女仔介意到depr

原帖由 rayrayus 於 15-03-14 發表
其實樓主睇來好敏感,介意個女仔介意到depressed要食藥,其實如果我係你我唔會考慮生bb住。當然,而家你已 ...
看來樓主嘅情緒病唔係因為個女仔,而係樓主本身都敏感同多疑,其實呢個階段唔太適合有BB,不過既然有咗,請樓主要為咗BB令自己開朗,情緒唔好太大起伏。

首頁

尾頁

跳至