自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

吉豬 發表於 15-6-26 11:11
返到12點你都肯做…
果時爭學校$$,學校限我2個月之內還$$,所以有工請我都會做,只係估NG到佢講大話呃人話無底薪LOR

大宅

Angel_Rose 發表於 15-6-26 11:16
果時爭學校$$,學校限我2個月之內還$$,所以有工請我都會做,只係估NG到佢講大話呃人話無底薪LOR
...
最後你有冇做?

珍珠宮

Chowying 發表於 15-6-25 22:51
見到 angel rose 講暑期工,我突然諗起件往事 我同兩個中學同學一齊做暑期工,做左一個半月,佢 ...
咩野暑期工黎GA?
講開$$ E樣野,我果個回覆提到一個叫YOYO GE同事,我做左2日無做就走左,佢做多我一星期都走埋,佢同我講話公司NG出糧比佢,NG知點算,因為張約好多古怪野,好似話咩,一星期開NG到一張單就炒,做NG夠一個月NG會有糧出(包括佣金果D都無),YOYO被炒果陣做左3個星期多D

珍珠宮

吉豬 發表於 15-6-26 11:17
最後你有冇做?
無AR,做左2日就走LA
因為果時我已經用左2星期時間搵工,即係得返個半月就要回水比學校,所以JAJA林搵其他工做

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Chowying 發表於 15-6-25 22:51 見到

原帖由 吉豬 於 15-06-26 發表
pt要嘔錢架咩-0-
唔係 pt, 全職,考完 f 7 之後做既。

總有離別的時候

珍珠宮

1. 老闆好日唔在香港, 一在香港就要開會, 開足全日聽佢講廢話 (佢真係講廢話ga, 話佢點樣起家, 人地點樣成功, 昨日去shopping, 人地d 服務有幾好, blablabla)
2. 每次開會都開幾粒鐘, 開完都唔知講過d乜, 試過4點叫開會, 8點未走得

3. 另一份工, a老闆人不在港, whatsapp話星期六無乜野做就早d收工, b老闆知道就話無野做都要留到5點先準走.

珍珠宮

fionlei88 發表於 15-6-25 20:03
前前公司,上司要我請病假當日交醫生紙,我無交,第二日返去佢想出warning letter 俾我,我反問佢:如果交醫 ...
當日交?? 咪即係要返公司??
陣間佢話你返得公司即係無事, 要你做野咁點算??

珍珠宮

Chowying 發表於 15-6-26 11:37
唔係 pt, 全職,考完 f 7 之後做既。
暑期工?

珍珠宮

小歪仔 發表於 15-6-26 11:46
1. 老闆好日唔在香港, 一在香港就要開會, 開足全日聽佢講廢話 (佢真係講廢話ga, 話佢點樣起家, 人地點樣成 ...
1果點,我公司都好似
要求我們好似對手間公司咁,做到同樣GE服務質素,但又比NG起咁高GE人工,亦都無人地咁足夠GE人手,真係傻傻地GA

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 15-6-26 11:57
1果點,我公司都好似
要求我們好似對手間公司咁,做到同樣GE服務質素,但又比NG起咁高GE人工,亦都無人地咁足夠 ...
其實我地係做一般trading, 唔係開舖頭, 人地舖頭d sales有幾好關我地叉事咩

珍珠宮

小歪仔 發表於 15-6-26 12:00
其實我地係做一般trading, 唔係開舖頭, 人地舖頭d sales有幾好關我地叉事咩
...
雖然我都NG係做SALES,但老細成日咁比較真係好煩,又要人解釋點解其他公司做到你做NG到,所以有時睇報紙見到邊度有車禍死左幾多人,心諗,點解無老細份......

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

好多年前, 經AGENT 介紹了一份工。
雖然地點超級遠, 人工唔係高, 但因我係由零售轉返文職, 都照做啦。
點知返工, 寫字樓都好靚, 但入到去, 發覺像個貨倉連寫字樓。
第1日返工, 做既野完全唔係文職做既工作, 只係負責將光碟放入碟盒。

都算啦...
返工第2日臨收工, 個老細叫我入去....話我學歷差, 叫我進修。
但進修課程係個D學人生道理, 增強自信既COURSE, 重要8千幾銀....我份人工先得好似7K。
我梗係唔做啦。
跟住個老細即反面, 叫我走.....
當時返了唔夠3日, 冇糧出, 白做了2日。
跟手佢重要打去AGENT度鬧, 話我返兩日工就辭職。
AGENT 打黎責怪我, 我話我返了2日冇糧出, 白做, 佢重要我報個8千絕銀個COURSE 學乜鬼人生哲學增強自信呀!!! 我一話唔會報,佢就趕我走呀! 係佢趕我走呀!!! 唔係我做兩做唔做。跟住個AGENT 都即係話「下! 咁衰...好, 我打去話佢」
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Chowying 發表於 15-6-26 11:37 唔係

原帖由 Angel_Rose 於 15-06-26 發表
暑期工?
yes 公營機構

總有離別的時候

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:一人一個試過最不滿既返工經歷

公司要炒人,上司已經有人選,佢要我比信佢,自己唔出面

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

吉豬 發表於 15-6-25 17:20
有冇ot pay先
梗係無

大宅

是是但但 發表於 15-6-26 12:08
雖然地點超級遠, 人工唔係高, 但因我係由零售轉返文職, 都照做啦。
點知 ...
就算新入職返左2日就係2日
應該要出糧架

珍珠宮

是是但但 發表於 15-6-26 12:08
點知 ...
間公司好衰,但AGENT好好,可以比AGENT網址我嗎?我想轉工AR

講開又講,果D8K銀GE COURSE,應該係D傳銷洗腦GE課程,E D課程其中一份功課係搵多幾多個人(我已中招GE FD,份功課係搵5個人)去讀個COURSE,所以我估你BOSS係想搵你讀黎交佢份功課,好彩你無毒JA,E D COURSE係精神毒藥黎GA!!

珍珠宮

Chowying 發表於 15-6-26 12:09
yes 公營機構
我NG係好明,咁暑期工係做到8月31日GA MA(假設),咁你FD RESIGN果陣,係咪暑假未完要提早走,例如8月15交信,果D AR?

大宅

Angel_Rose 發表於 15-6-26 12:20
間公司好衰,但AGENT好好,可以比AGENT網址我嗎?我想轉工AR

講開又講,果D8K銀GE COURSE,應該係D傳銷洗腦GE課 ...
好明顯d course係呃錢同洗腦…公司要你進修應該係會有education allowance

翡翠宮

引用:Quote:Chowying 發表於 15-6-26 12:09 yes

原帖由 Angel_Rose 於 15-06-26 發表
我NG係好明,咁暑期工係做到8月31日GA MA(假設),咁你FD RESIGN果陣,係咪暑假未完要提早走,例如8月15交信,果D ...
好多年前可能記唔清,6 月開始做,我記得我 fd 第一日返工要請假,因為要考 a level practical, 邊科唔記得左。合約寫明要 2 week 通知期,所以佢地做到 7 月 就想比通知期辭職,人地嫌佢地做得少時間就玩佢地 份工本身可做到入 u 前嫁。

總有離別的時候

首頁
23456...12

尾頁

跳至