自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

宜家D人變哂種了!真係幾醜怪的!希望我哋真係見到,大家都幫幫手!
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

大宅

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

12年陀住七個幾月肚系吉x家門口同mtr都系企企下,眼一黑就暈低左,真系無人幫手

子爵府

引用:冇救護知識真係唔應該亂幫手喎,好多時傷/

原帖由 sai_sai 於 15-06-26 發表
冇救護知識真係唔應該亂幫手喎,好多時傷/病者跌落地嗰吓可能撞傷筋骨,唔知頭唔知路去幫手扶......可能令 ...
以前好似試過有「搵食」 既人用呢d手法去厄人,其實係偷野

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:喺港鐵車廂暈左,無人理

個別事件啫.有次天水圍圖書有個呀伯跌低.即時有三個人埋去扶佢.舉手之勞.好多人都會幫的.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

今日黃昏時候就有一個女仔係街暈倒,仲好似痒癎症咁全身抽搐。我第一時間过去,見到有位女仕剛報警,個女仔係咁抽搐三分鐘,當時塊面同咀毫無血色,當時情況個女仔真係幾危急,身邊又冇人識處理,真係幾驚佢有事,我在旁睇住個女仔,觀察佢有冇呼吸,之後個女仔慢慢醒番,面開始有血色,自己能坐下,我就拎張纸巾幫佢抹汗同拎把芭蕉扇吹吓,再問佢你係咪有咩病或其他問題等,佢答未試过發生,仲話依家ok想走,我就同佢講,你頭先有人見你個頭撞落地下暈咗,你最好去e院check吓,救護車已黎梗,同埋頭先你抽搐係唔尋常的情況,仲話未試过咁,你更加要去body check,我再講……頭先情況真係可以係咁先,好彩你醒得番,之後,救護車到了,佢都有去上車!我同打電話報警的女仕留守到佢上咗車!個位女仕仲好好人,仲話如果唔係有D事,佢唔介意陪個女仔去e院㖭
希望個女仔身體冇乜事啦!

珍珠宮

我試過搭巴士見暈。坐左係樓梯,後來上層有人落車,我勉強起身扶住D吊環,都無人讓位。後來有個男人讓左車門旁塊玻璃我企,落車叮囑我小心,話我塊面青晒。一落車即嘔。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+welove1006+於+15-06-26+發表

原帖由 木土土 於 15-06-26 發表
我估係個女職員無出聲,旁人唔知個女職員想扶起佢但扶吾起,人地見到有MTR職員照顧緊你朋友,唔會知道仲有 ...
比著我都係,已經有職員幫緊,我唔會仲走埋去

水晶宮

好媽媽勳章

引用:冇救護知識真係唔應該亂幫手喎,好多時傷/

原帖由 sai_sai 於 15-06-26 發表
冇救護知識真係唔應該亂幫手喎,好多時傷/病者跌落地嗰吓可能撞傷筋骨,唔知頭唔知路去幫手扶......可能令 ...
係,我見過個伯伯暈咗(坐係凳度),報警,都唔敢掂佢,我驚郁到佢重慘

因為聽過好似話中風/爆血管呢d唔好亂郁佢

珍珠宮

我陀住大女時去產險,搭地鐵已無位坐,唔緊要。 多人頭暈到茂低,有個同我一齊企嘅丫婆叫人讓位比我。 其他人好似睇戲咁。只有1個丫叔讓。 真係好可悲

珍珠宮

上月我都在港鐵暈倒,瞓著左係地下,有個超好心男人扶起左我,都係得一個男人咁好心咋,佢仲要聽到聲返轉頭扶我, 真係好感激佢

水晶宮

引用:我朋友都試過,突然响月台暈咗。佢朋友又係

原帖由 cffw 於 15-06-26 發表
我朋友都試過,突然响月台暈咗。佢朋友又係女仔,完全唔夠力抱起佢,佢話完全無人幫手,不過就有人影相。佢 ...
我覺得係怕比人屈唔敢出手

大宅

其實大家話人冷莫時有無諗吓有時會幫倒忙?
真係有人暈如果有人通知咗職員,咁唔該你地散開唔好擁埋去比D空間人呼吸,另外唔好手多扶佢坐同企,真係暈由佢瞓直,因為你唔知佢身體會唔會有骨折,大吉利是如果胸骨斷,你又手多的佢起身,分分鐘插到心肺,大家遇到呢D情況唔該999白車就夠,比佢瞓直個人,最多比件衫佢冚住保暖就夠!
除非你係專業護士醫生,否則請確保已call白車下大家各自散水。

伯爵府

引用:我試過一個女仔响月台暈左响地上,人清醒,

原帖由 seaman1982 於 15-06-26 發表
我試過一個女仔响月台暈左响地上,人清醒,郁唔到,當時非繁忙時間月台冇人,幾分鐘後有個職員行過黎,問我 ...
我都試過幾次從單車跌低、銑低都無人理,反而自己成日幫人。可能我生得太樣衰,無人願意幫......

子爵府

真係一時時,試過屋企樓下暈,看更姨姨即刻叫我坐低,跟住有位好熱心嘅女仕一定要送我返屋企,真係好好人
又試過城門隨道排隊等轉車,企企下超暈mou低左,則邊好多人等車但冇人理,最後隨道d人出嚟,我已暈左,醒返見到兩個職員一個抬我手一個抬我對腳咁抬走我,等我醒返晒想去廁所,職員唔好意思咁話呢層冇女廁,我話男廁都照去,佢地仲話幫我看門口
有左三個月喺條街暈左,附近d人好好人,有個姨姨比左件衫我褸住,話我標晒冷汗,上到救護車個救護員話我好多汗,不斷幫我抺汗

珍珠宮

伯爵府

以前有個女同事A,喺公司厠所暈左,佢著短裙,暈嘅時候係mark大腳,露左底底

女同事B入去見倒,立即揾男同事入去抱佢返出來。

之後B同我講,因事出突然,唔醒起幫A合返埋對腳先叫人幫手,覺得好自責,雖然A事後唔知自己曾經走光。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

可能佢嗰日唔好彩姐~唔好咁灰啦,香港仲有好多好人架!

我2年前試過真係暈左無知覺~但我feel有個男人好敏捷咁捉住左我2條手臂,好彩有佢~唔係我一定撻低左⋯迷糊間仲見到有好多女人幫手。
清醒少少之後staff到左,幾個人一齊扶我落車坐,有好心人幫我搽油捽頭,跟住仲有人拎條披肩蓋住我怕我走光~
之後又有路過嘅婆婆問我要唔要藥油!!
我覺得香港人好好,好熱心助人呀!真係好多謝佢地

珍珠宮

環保接龍勳章

我試過係街見到個女仔抽筋,我學過急救(但而家過佐期架啦),真係烏低身幫個女仔打側個頭訓,佢d 口水仲流佐 d 去我隻手度,我等到救護員黎到先走。然後拿拿林去搵快餐店廁所洗手。其實中間好人圍觀,都有人幫手既。

其實我一烏低身,個領口位係會走光架,但都唔理得咁多,好在以前冇咁多人會影相放上網:wahaha:

最近,搭車又遇到有個人企企下突然訓低抽筋,不過佢家人係身邊既,嗰時都好多乘客幫手。

大家好,我是子悠~~

伯爵府

大肚屋企晕低左,醒番我只狗哄住我面

大宅

醒目開學勳章

引用:其實大家話人冷莫時有無諗吓有時會幫倒忙?

原帖由 Sofia_happy 於 15-06-27 發表
其實大家話人冷莫時有無諗吓有時會幫倒忙?
真係有人暈如果有人通知咗職員,咁唔該你地散開唔好擁埋去比D空 ...
認同

首頁
23456...7

尾頁

跳至