懷孕前後

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+Fungcs+的帖子產檢時,醫生知我有肚痛

原帖由 koeylee425 於 15-07-08 發表
回覆 Fungcs 的帖子

產檢時,醫生知我有肚痛情況,幫我用陰照度子宮頸發現架
死,我而家12週,一直有肚痛

大宅

引用:我上兩星期都係政府check到宫頸得1.7cm,医

原帖由 karenfg 於 15-07-27 發表
我上兩星期都係政府check到宫頸得1.7cm,医生開左塞陰道藥俾我,但我塞藥後肚痛所以冇塞,都冇叫我瞓床,我 ...
有冇去私家check多次呀?

大宅

回覆:ashleychowsy 的帖子

加油。。我而家25+5。。大家繼續努力

別墅

回覆:請問有冇子宮頸短/鬆,有加子宮環托既媽媽?

大家好~ 我手3年前第一胎陀到 30週流啡&啫哩狀既分泌,產檢時發現宮頸得番1.3 ,仲開左少少 ... 即刻入院,1星期後就陣痛生左, 個仔 31週 3磅出世,住左 1個月醫院。

而家岩岩驗到有左,見大家咁講,book 左孫醫生2星期後第一次檢查.... 好緊張呀!

大宅

引用:大家好~+我手3年前第一胎陀到+30週流啡&啫

原帖由 worry123 於 15-08-01 發表
大家好~ 我手3年前第一胎陀到 30週流啡&啫哩狀既分泌,產檢時發現宮頸得番1.3 ,仲開左少少 ... 即刻入院 ...
請問有第二胎會有宮頸短情況?

伯爵府

引用:我上兩星期都係政府check到宫頸得1.7cm,医

原帖由 karenfg 於 15-07-27 發表
我上兩星期都係政府check到宫頸得1.7cm,医生開左塞陰道藥俾我,但我塞藥後肚痛所以冇塞,都冇叫我瞓床,我 ...
唔好返工,唔好再等!即搵私家幫你check,如果真係宮頸鬆問題,以1.7cm支持唔到足月的!政府醫生只會睇住問題發生,因為生產呢啲野係自然發生,有咩事佢地都唔駛孭鑊!

別墅

引用:+本帖最後由+koeylee425+於+15-7-8+00:13+

可否分享帶托時子宮頸長度,帶托後情況,是否都順利帶到足 ...
路過打打氣,我係25週左右時發現宮頸短1.5cm, 即時上托停工bed rest,最後挨到39週2足月出世,bb出世時8磅3,孫醫生開刀接生的!加油,記住休息多d, 上下網,睇下bb資訊,其實1日好快過

別墅

回覆:sukibeibei 的帖子

睇左幾個醫生,都話第一胎宮頸短,第二胎只會更早出現... 所以只可以check 密些 。 我上胎 30週發現變短, 咁今胎一定早過30週,一發現有短既徵兆,就要停工訓床&上宮頸託.... 希望拖到夠34週就好好多

大宅

回覆 jjc101 的帖子

捱到39weeks, 好犀利呀, 希望我都可以

別墅

引用:睇左幾個醫生,都話第一胎宮頸短,第二胎只

原帖由 worry123 於 15-08-17 發表
睇左幾個醫生,都話第一胎宮頸短,第二胎只會更早出現... 所以只可以check 密些 。 我上胎 30週發現變短, ...
你而家第二胎?我計劃生第二個,我都擔心緊會唔會再宮頸短

別墅

回覆:請問有冇子宮頸短/鬆,有加子宮環托既媽媽?

係呀~ 本來諗住吾生,但吾小心有左。上星期睇左孫醫生... 希望可以儘量keep 到 34週 🙏🏻

複式洋房

回覆:jjc101 的帖子

到39週,好叻呀,請問您係未真係日日瞓床?有時坐下,行下,都可以嗎?我带托,瞓床只係兩星期,現在25週乍,時間真係好難過,我都好希望捱到38週!

別墅

引用:係呀~+本來諗住吾生,但吾小心有左。上星

原帖由 worry123 於 15-08-17 發表
係呀~ 本來諗住吾生,但吾小心有左。上星期睇左孫醫生... 希望可以儘量keep 到 34週 🙏🏻

...
孫醫生又無話幾多週要同你上托呀?
加油~

別墅

引用:到39週,好叻呀,請問您係未真係日日瞓床?

原帖由 karenfg 於 15-08-17 發表
到39週,好叻呀,請問您係未真係日日瞓床?有時坐下,行下,都可以嗎?我带托,瞓床只係兩星期,現在25週乍 ...
我32週前係多數留家,有訓有坐,沖涼都係坐,家務各樣全部無做。夠32週就鬆懈少少,好間中落下樓下食野,但步行不超5分鐘,一去到餐廳即坐,行路超慢。

大宅

引用:回覆+Fungcs+的帖子謝謝分享+,上星期私家

回覆 Fungcs 的帖子

謝謝分享 ,上星期私家產檢,發現宮頸由之前2點幾 得返1.5x cm. 同宮頸口開始鬆, 而 ...
未照到宮頸短之前有無覺得唔舒服架?

大宅

引用:Quote:原帖由+koeylee425+於+15-07-08+發表

原帖由 森蝶 於 15-07-08 發表
大家加油呀,我26週時成日肚硬,响孫醫生度一照宮頸得返1.9cm同已經軟軟地,即刻落托。

之後一路bed rest ...
孫醫生點樣知點宮頸軟軟地?

大宅

引用:+本帖最後由+koeylee425+於+15-7-8+15:32+

回覆 fatkkk 的帖子
醫生點樣個宮頸口開左架?

大宅

回覆 恩典滿滿 的帖子

宮頸口開左, 陰照照聲波會睇到, 宮頸變軟, 醫生會用手檢查

如擔心,可約醫生再檢查一下

大宅

引用:Quote:原帖由+森蝶+於+15-07-08+發表大家加

原帖由 恩典滿滿 於 15-08-22 發表
孫醫生點樣知點宮頸軟軟地?
用手指放入去摸

複式洋房

yukisalad 發表於 15-7-8 18:16
我都係努力訓緊床既媽媽。。今次第3次了。。因為宮頸鬆問題。。但我唔係用托。。我係直接聯宮頸。。都有一 ...

我想請問你在那做聯宮手術?
政府醫生話我之前做過子宮頸手術有機會寶寶越大就頂唔住早產
想問問你們意見 謝謝

首頁
23456...10

尾頁

跳至