自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:Chowying 發表於 15-10-16 17:52 其

原帖由 mrsjacky 於 15-10-17 發表
車房學徒,運輸工人,邊有人敢分享?
因為會有一班人出來指責你唔上進唔努力,種咩因得咩果,唔好生下一代會影響小朋友….......,,

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:非常同意你對先苦後甜既睇法。可惜現在好多

原帖由 leng1999 於 15-10-16 發表
非常同意你對先苦後甜既睇法。可惜現在好多家長不能夠忍受小朋友食一丁點既苦

...
X 2

太保護子女=害左佢

佢地終要自己面對社會的壓力~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:樓主意思即係小朋友冇時間玩係正確既

大宅

引用:+本帖最後由+小飛越+於+15-10-16+17:51+編

原帖由 小飛越 於 15-10-16 發表

近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教育問題, 明顯地分 ...
認同快樂童年和勤力讀書絕不是對立的,

至於先苦後甜定先甜後苦,我覺得取決於孩子本身天資加父母培育,如果孩子本身天資聰穎加父母適當引導,激勵,我想信佢絕對可以不用多苦也可一帆風順;

相反有的孩子本來就是資質麻麻,你硬要谷佢,那佢一定係先苦,往後甜不甜?說不定.

所以因材施教是重要的.

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:小朋友中四..+想必沒有經歷小三考TSA+和+小

原帖由 sweeticandy 於 15-10-16 發表
小朋友中四.. 想必沒有經歷小三考TSA 和 小一做功課做到.11/12 點吧~

"升了中4, 最近好少見到你的笑容, 放 ...
呀女小五,我又唔覺小三TSA有咩壓力,只係星期六返去補課,都唔係睇個人成績,完全冇理過

男爵府

其實我都好唔明點解咁多家長一聽到TSA就如臨大敵。老實說,最後連考到咩成績都唔影響自己,點解咁緊張?

公爵府

醒目開學勳章

回覆:喚醒家長, 反思家庭教育

Thanks for sharing

子爵府

2024年龍年勳章

小飛越 發表於 15-10-16 15:30
近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教育問題, 明顯地分成兩大陣營! 我地兩派都做過, 應該最有資格去講 ...
謝謝分享, 本人認為除了家長對孩子的悉心調教外, 小朋友本身的性格,佢既積極性,佢是否願意配合, 佢本身是否讀書材料等, 都係非常重要的成功因素,
我只可以講, 每個孩子都是獨特的, 沒有一套育兒方法是必勝的,
不是先苦就一定可以後甜。
不過我認同"懂得正確引導子女, 勤力讀書也可以是快樂童年!", 兩者不是對立的

男爵府

樓主嘅論點,同我c6一模一樣

禁止訪問

引用:小朋友中四..+想必沒有經歷小三考TSA+和+小

禁止訪問

引用:+本帖最後由+小飛越+於+15-10-16+17:51+編

伯爵府

引用:近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教

近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教育問題, 明顯地分 ...
多謝分享。
多謝你讓我動搖的心冷靜下來。
每個人對子女的期望及教法都不同,最重要是揸緊中指不要舉棋不定,讓子女無所適從。

珊瑚宮

小飛越 發表於 15-10-16 15:30
5. 快樂童年和勤力讀書, 永遠不是對立面, 懂得正確引導子女, 勤力讀書也可以是快樂童年!
如果家長不能理解這16 個字, 那才是整件事的死結。

學習方式可能人人不同, 但當家長自己都先認定:

返學慘過坐監
老師俾功課是一件累人的事,
要學的太多、太深,
要做的太多、太難
令人沒得玩, 令人沒得睡........

那個孩子還會喜歡讀書? 聰明的孩子就不喜歡玩/不用睡?

能把書諗好的, 毋需是天才/ IQ157, 但一定學習態度正確。

s.andp    發表於 15-10-17 21:46

子爵府

jessiemom 發表於 15-10-17 18:45
其實我都好唔明點解咁多家長一聽到TSA就如臨大敵。老實說,最後連考到咩成績都唔影響自己,點解咁緊張? ...

家長不是緊張tsa本身個試,而係學校因tsa而額外比既操練同補課令學生功課量大增。fb見到有學校因而要學生逢週六回校補課。

公爵府

喜歡樓主的總結。。

小朋友有幾多玩樂時間, 某程度跟據佢做野快吾快。。專吾專心。。。

老實, 如協議了我功課, 樂器練習( 如有)。 温習定默書等。。讓他有自由時間又可妨。。。如何平衡真要看小朋友的能力

公爵府

珍珠宮

引用:近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教

好高興見到你留言,我地大家英雄所見略同!正所謂物競天擇,適者生存,我知道唔係每個人都有書緣,但至少,過程中都去努力適應!

近日bk 出現那些家長睇法,睇到我心寒,有咁多「如此想法」嘅家長,可以預想香港將來真是……冇晒前途!

禁止訪問

開心吸收勳章

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至