自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

引用:比較係煩惱嘅來源

原帖由 Edithcsm 於 15-11-11 發表
比較係煩惱嘅來源

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

公爵府

回覆:信唔信平時默書唔合格,但測驗成績有八十幾分

我女又真系中英默都試過唔合格,但考試成績又ok喎,其實默寫都有溫,但總系成績唔高,可能佢唔太重視默書

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔好比較,聽咗就算

珊瑚宮

引用:唔洗理人咁多呀,做自己便ok

原帖由 bbkiki2011 於 15-11-11 發表
唔洗理人咁多呀,做自己便ok
X 2

琥珀宮

唔好比較會開心d,從來大家都話唔溫書,平時考得差,依d不嬲九成係大話嚟架啦

大宅

信,我讀書果陣測驗好低分,因為覺得唔係考試所以冇咩點溫,但考試既成績每科都差唔多係全班最高,個個miss對住我都O晒嘴

大宅

我都試過默書quiZ唔合格,但重要考試eg呈分,會考,alevel都冇問題,仲好過唔少人,d家長成日問我媽媽補邊間,事實係中五之前從來冇補,全都係我媽媽自己培養我個好勝心岀黎,加上我係憎默書但鐘意考試既人,考前就會努力d

唔好理人咩用心,唔需要標籤大6媽媽,仔女係自己既,盡左力就得

侯爵府

但我囡嗰班有個男仔之前三次考試都全班第二,分數都係90以上,但我囡話佢平時上堂唔專心,又成日俾老師鬧,默書分數又唔好,見家長多過食飯,功課又經常做唔齊,偏偏考試就係高分,全級排20㗎。所以,唔好話平時默書差,考試就一定差,有例外㗎。

侯爵府

呀仔都係呢類,默書唔太好,什至肥佬,有時功課多,冇捉佢默一次先就好易肥佬,考測我就一定挾著佢温,佢唔蠢,教下就明,且有睇開書,閱讀理解差不多全中,已經幫到好多刺。
不過好多媽咪把口話唔理佢,其實非常緊張,尤其双非媽咪,佢哋山長水遠帶粒仔响香港租屋比佢哋受香港式教育,生活消費又高,又要補英文,其實付出比我哋香港媽咪仲多,對仔女期望可想而知。

大宅

開學咁耐聽得最多街坊媽咪講就
係「我無理佢架、無乜點溫書都拎到九十幾分」即係自稱高分果堆人都係話無乜點溫嘅!從無聽過狂溫書拎到高分!真定假你話呢

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

lingwu 發表於 15-11-11 16:26
我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計
傾開D仔默書既問題,佢地一個二個都話唔合格
但剛剛見到佢地,佢地又 ...
信,我囡就係,默書測驗考試點都唔肯溫書,完全考天材波.只要開正佢個飯就會高分,開唔中就會低分.

默書一時超低(1分同3分)一時超高分(9X-10X都有),好似坐過山車,心血少啲都激死.
大多數唔會合格.所以成日比同學取笑佢蠢,分數低,排擠佢.

但一到考試測驗,佢又好好彩成日開正佢識果啲,唔識果啲就無出.所以多數8X-9X,但間中都會唔中,就會7X.

所以我信係有考試運氣.因為平時默書成績好過囡啲,一到考試就會低分,但佢地唔係無溫習.

所以我好恨竹不成鐵,明明只要肯努力就係鐵,但篇篇佢只係想做竹.激到無氣再閙佢,人地考試會溫書,佢就走去打機睇電視,個低巳經差,成日考天材波,此住運氣好,但運氣嘢實有高有低,好運氣一過.....到時無眼睇.

男爵府

引用:我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計傾開D

原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表
依個世界好多「話唔駛溫書但又考得好好」的天才㗎!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我個仔,
默書有溫,唔合格;
考試無溫,7x-8x…
不過我係港媽…

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:比較係煩惱嘅來源

原帖由 Edithcsm 於 15-11-11 發表
比較係煩惱嘅來源

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我大女平時默書,評估好低分,有時甚至得10幾分,0分都試過,但佢考試好高分,有80幾分以上,而且名列前茅

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

補充,我同c6百分之百香港人黎架

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

lingwu 發表於 15-11-11 16:26
我仔都有同學默書唔合格,但測考有八九十分,默書唔合格因無温默書d字,但測考時好多時d答案有得揀就容易過死記默書d字…

侯爵府

引用:我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計傾開D

原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表
我都唔明點解你要同佢地交流,一聽就知係8婆,係咪大陸人我都唔想同呢種人講嘢

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

引用:大陸阿媽講你都好信,我識得有個女留班既大

原帖由 ANNAFRIEND 於 15-11-11 發表
大陸阿媽講你都好信,我識得有個女留班既大陸媽竟然吹到自己個女科科都唔差,8x幾分,但甘都要留班 ...
可能佢真係冇講大話,科科唔係8分,十分就係幾分,咪就係八十幾分囉,人地表達得唔好姐

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我唔會標籤係大6既媽媽就一定淨係識得吹水,有D大6媽媽都幾好,係唯獨呢幾個特別
討厭,我已經慢慢疏遠佢地

首頁
23456...7

尾頁

跳至