自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:JoanC 的帖子

可能係你公司請既神秘顧客,睇吓你的應變能力。

珍珠宮

JoanC 發表於 15-11-17 11:59
我都試過同你差唔多嘅遭遇,不過我一早知自己 in 人,但我忘記咗,著得太 causal,in 果條友入房見我影完 f ...
咁臭串,IN完都NG會請LOR

BTW,你都有玩咖啡戀人E隻GAME AR?我睇你頭像估的

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

點會有人請

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

JoanC 發表於 15-11-16 21:58
今朝一早,有人聲稱嚟見工。對答如下:

我: 你係約咗邊位,同幾點見工?
D 對答咁似我同人對答架, mug 原來有咁多喱類人

[img=500,400][/img]

子爵府

回覆:有時搵唔到工,真係唔可以怪人

直接答佢,岩岩既對答已經in左架啦,你返去等消息

子爵府

佢最後個句先好笑

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實真係有hr約見係唔講清講楚,我試過幾次係唔知地址,有唔記得講,有講漏少少,公司名唔講就經常,但搵過咩工我有印象,多數上網搵番地址出黎。

男爵府

stepchobb 發表於 15-11-16 22:00
冇理由自己搵過咩工都唔知架
有咁既可能唔少人自己發求職信發左幾十封仲要唔同工種,一下子接幾間公司電話要佢見都亂到唔知邊間打邊間

子爵府

引用:其實真係有hr約見係唔講清講楚,我試過幾次

原帖由 seaman1982 於 15-11-17 發表
其實真係有hr約見係唔講清講楚,我試過幾次係唔知地址,有唔記得講,有講漏少少,公司名唔講就經常,但搵過 ...
係囉,有時啲公司請唔到人,都真是多得呢啲HR囉

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

回覆 JoanC 的帖子

大宅

你同佢講:已經in完啦,順便話埋你知唔請

男爵府

做人做到乜都話唔知

男爵府

引用:Quote:stepchobb+發表於+15-11-16+22:00+冇

原帖由 philipsbaby 於 15-11-17 發表
有咁既可能唔少人自己發求職信發左幾十封仲要唔同工種,一下子接幾間公司電話要佢見都亂到唔知邊間打邊間:ig ...
我明白有時係HR冇交代清楚,但都上到人地公司門口,冇理由仲係乜都答唔知

大宅

我見過最hea嘅擸頭,打電話叫我去佢度見佢,我去見,見完同佢閒聊左幾句,知佢阿媽入左醫院做手術。

兩個月後擸頭又打黎叫我見佢,我又上去,一見面友善地問候伯母手術後康復得如何?佢呆左,問我點知佢阿媽入院做過手術、我話我兩個月前見你你話比我聽的。佢果下恍然大悟,同我講對不起,唔記得左之前見過我,於是無再傾落去就打發我走了。

就係因為咁,兩年後佢係LinkedIn 找到我想我add佢我都無再理佢。

男爵府

stepchobb 發表於 15-11-17 14:01
我明白有時係HR冇交代清楚,但都上到人地公司門口,冇理由仲係乜都答唔知

...

呢個真係極品,
不過我曾經真係試過見工,係D公司坤人多D;
首先佢email講既公司名係"A工程發展公司",但上到去個門牌係"B牌實力有限公司"
有D email話上黎揾 EVA,但上到去佢問邊位 EVA,仲有D公司好玩到寫明見工係揾人力資源部李小姐;結果上到去無人知有呢個部門(根本無,細公司仔),而李小姐一共有三個,真係吹漲

珍珠宮

引用:Quote:JoanC 發表於 15-11-16 21:58 今朝一

原帖由 tester5 於 15-11-16 發表
可能真係白撞,碰下運氣有冇公司請人,一棟樓咁續間office掃落去。
以前都有人post過,見完工,未請佢,佢 ...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:不過講真+我曾經接過一打黎話+你之前apply

原帖由 馬明嫂 於 15-11-16 發表
不過講真 我曾經接過一打黎話 你之前apply左個XXX位 想約XXX
我想講 公司名又唔講 你自己叫咩名又唔講 你估 ...
其實好多人一打黎就話想約你黎見工。咩職位唔講,只講地址時間,佢自己係邊個又唔講。

但可能會係你聽電話第一句勁快講左自己係邊間公司既。

一定要自己再問清楚囉。

電話,聯絡人十次八次要自己問。

問到咩公司就自己check 返email..睇下apply 左咩post

水晶宮

珍珠宮

cmw1010 發表於 15-11-17 08:01
我都試過比人叫見工,佢講完收線,冇比地址,我打返去問,佢問我做咩唔google,而佢公司唔係大,只係中小企 ...
又係痴線架???

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至