跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:mrcheung1987+發表於+16-7-4+22:29+

原帖由 gogymiu 於 16-07-04 發表

算啦,我都唔想再因為一句打得唔清唔楚既字句去講落去,事實 ...
祝你選小學順利啦!正如你所說,安基司係點,大家會知。也不應該用叩門表現去選學校。(樓主開得lee 個post, 相信點都有個assumption吧!)。

事實上,我小朋友今年畢業。學校有他的地方可以做好d, 亦有做得好的地方。你話要深咩,安基司也不是全區最深,最淺咩?也不是。家長小朋友選校總有唔同因素、要求、限制,而且安基司只是地區校,小朋友有考到神校、有d什麼也沒有! 如果你要是操面試、操深學術....可以找另校或是走出大埔。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 gogymiu 的帖子

剛才我說的那類人已出現,就是支持你的那位朋友了

"Gogymiu我支持你。討厭有d人知少少扮代表"-->沒有理據的指控,只是帶有強烈情感的指控

"你無謂為d拋書包的井底青蛙而爭拗,留返啖氣暖下肚好過"-->沒有提出理據就批評人是井底之鞋

"再者有d人以為自己好有道理,而呢d所謂道理係人都知,只不過知易難行又係另一回事。佢地個人對小朋友評論並不足以代表學校,可以不理,亦無需動氣。你話佢仲教精佢,況且口德和品德不是一朝一夕可以培養出來!"-->何謂係人都知,說明一下吧.這段文字也是沒有理據就話人,口德同品德似乎都欠缺

我好怕同這類人溝通,因為這類人早有前設,自己認定左係咁就一味批評人,但一點理據卻拿不出來

我不介意被批評,但凡事講道理,我覺得我同你溝通到,至於你的朋友,我唔想浪費時間打字在她身上了.

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+菲比樂園+的帖子這類小學各區皆有,無

原帖由 mrcheung1987 於 16-07-04 發表
回覆 菲比樂園 的帖子

這類小學各區皆有,無分教會唔教會.
聽聞,成績不理想吧,其實詳細唔知。但真是有lee d傳聞

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 菲比樂園 的帖子

寶湖道那類太谷的不會選了,人生不是純粹做功課再者要深,自己教幾深都得,我自己要求平衡

我奉勸家長真係要睇餸食飯,自行選校得一間,揀最合適自己子女的,不是揀最出名的,不要把機會浪費了
黎緊幾年仲有不少內地大軍落黎大埔爭學位的.北區已經負荷不到了.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 菲比樂園 的帖子

各位家長,所有校長在升小簡介會當然吹得天花龍鳳,大家只要問校長一些問題,便知龍與鳳
1.請問近三年派多少人入BAND 1學校?
2.請問每級SEN的比例如何?

如果校長頓時語塞,大家知咩事

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+菲比樂園+的帖子各位家長,所有校長在

原帖由 mrcheung1987 於 16-07-04 發表
回覆 菲比樂園 的帖子

各位家長,所有校長在升小簡介會當然吹得天花龍鳳,大家只要問校長一些問題,便知龍與 ...
另一條問題,明,lee 個都反映緊學生成績質素。但第二條呢?即是問咩?接受?包容?or reject?

大宅

cheesebear 發表於 16-7-4 22:57
Gogymiu我支持你。討厭有d人知少少扮代表

哈哈,如果真係咁問,就真係祝你好運。祈求校長唔會直接in你

大宅

追完post XDD

應該為學校感到高興,因為佢有一班支持學校既家長,支持源於對學校既歸屬感。正如我自己見到其他人踩英藝既反應一樣,我都會開聲維護學校,一樣源於對學校既歸屬感,仲已經唔知係呢度同幾多人嘈過。大家既感受都一樣。
踩得人地學校既家長,又唔係用家,知道到底學校生活係點嘛?真係有咁清楚嘛?

小朋友總會有怕羞怕生保人丫,面試唔敢自我介紹當然係輸左第一步,但唔代表唔掂呀,我未去到小一叩門個階段,我唔知而家啲小學係點樣面試,或者係做試卷?高分先有得面試?或者有學校見高分就收,或者係睇面試表現?有好多因素嘛。我唔認為一個咁樣既小朋友就係唔掂。

大宅

cheesebear 發表於 16-7-4 23:43
哈哈,如果真係咁問,就真係祝你好運。祈求校長唔會直接in你

升中派位數據不用問校長,令到校長語窒,對家長百害而無一利。除非你肯定自己唔會去叩門啦
書包咪就係咁拋出來囉

大宅

aby336 發表於 16-7-4 23:47
追完post XDD

應該為學校感到高興,因為佢有一班支持學校既家長,支持源於對學校既歸屬感。正如我自己見到 ...

人地話係就係架啦,人地個d係理據丫嘛

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

錯誤

大宅

cheesebear 發表於 16-7-4 23:50
人地話係就係架啦,人地個d係理據丫嘛

d校長推薦信人人都可以有(唔知人地,我個間就係啦)。所以為校長信而選普通幼稚園,恕我孤陋寡聞未聽過。不如老實d話因為學費乸利而放棄offer好過啦,我們會明白的

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+菲比樂園+的帖子遊戲分兩部分1.自行派

回覆 菲比樂園 的帖子

遊戲分兩部分
自行唔係計分咩?同分不是會抽?唔通真是傳聞一樣是選幼稚園?(交form時真是有問咩幼稚園,仲mark 吓!)😷將自行form沒有填detail information wo?!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 aby336 的帖子

"應該為學校感到高興,因為佢有一班支持學校既家長,支持源於對學校既歸屬感。正如我自己見到其他人踩英藝既反應一樣,我都會開聲維護學校,一樣源於對學校既歸屬感,仲已經唔知係呢度同幾多人嘈過。大家既感受都一樣。
踩得人地學校既家長,又唔係用家,知道到底學校生活係點嘛?真係有咁清楚嘛?

小朋友總會有怕羞怕生保人丫,面試唔敢自我介紹當然係輸左第一步,但唔代表唔掂呀,我未去到小一叩門個階段,我唔知而家啲小學係點樣面試,或者係做試卷?高分先有得面試?或者有學校見高分就收,或者係睇面試表現?有好多因素嘛。我唔認為一個咁樣既小朋友就係唔掂。"

見你有追POST回應你一下,如果你追晒POST,希望你睇到我係話面試唔掂,唔係話小朋友唔掂

面試唔掂亦唔代表人生唔掂,面試唔掂最多讀唔到心儀學校,無大問題

我亦指出安基司有人讀得好好,唔知那位不斷咬住人出言不遜的家長有否看到?

我第一個POST已經表達重點:邊間幼稚園不重要,重要係睇小朋友個人質素.

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+mrcheung1987+於+16-07-04+發

原帖由 菲比樂園 於 16-07-04 發表
自行唔係計分咩?同分不是會抽?唔通真是傳聞一樣是選幼稚園?(交form時真是有問咩幼稚園,仲mark 吓!)& ...
自行時點樣「擇優而錄」?

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+菲比樂園+於+16-07-04+發表自

原帖由 菲比樂園 於 16-07-04 發表
自行時點樣「擇優而錄」?
除非你所講\"Sen\", 如果家長填,就話screen 到咋喎!

大宅

cheesebear 發表於 16-7-4 23:54
d校長推薦信人人都可以有(唔知人地,我個間就係啦)。所以為校長信而選普通幼稚園,恕我孤陋寡聞未聽過。 ...

"小朋友"就好ok?
"面試"好唔掂?
乜原來分開架?
即係"面試"自己一個好唔掂?唔關小朋友事?

轉呔轉得快,一定好世界!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 菲比樂園 的帖子

咁多同分自然可以揀,睇成績同面試就相對客觀
只要有經驗的老師,好易睇得出係咪SEN.

有些SEN真係有樣睇,係好易睇到那隻

大宅

菲比樂園 發表於 16-7-4 23:57
自行唔係計分咩?同分不是會抽?唔通真是傳聞一樣是選幼稚園?(交form時真是有問咩幼稚園,仲mark 吓!)& ...

自行學額可以多於50%, 今年就係有學校超收啦。亦沒有咩擇優而錄。學校可以自己揀學生只有在叩門時候,自行和大抽獎均不能自己揀。
請有些人不要亂拋書包誤導人

首頁
23456...7

尾頁

跳至