母乳餵哺

跳至

首頁
23456...27

尾頁

洋房

你嗰bb肥嘟嘟, 咁可愛, 幾辛苦都值得, 餵得幾耐得幾耐, 吾好放棄呀....
你用邊款泵? 泵到佢無奶出, 再用手擠清就ok, 吾使咁耐呀!!
積少成多, 今次吾夠數, 咪泵多次, 我阿b都喺6oz一餐, 有時泵得5oz, 咁我咪喺下一支倒1oz落去, 湊夠 6oz....如此類推.....
原文章由 BOBOWIN 於 08-12-4 12:05 發表

好多時想放棄.....泵奶泵都瞓咗.....朝早6:00起身泵...泵成個鐘..泵完又要洗又要趕返工...我冇請工人,婆婆7:15來幫手湊B..夜晚7:30左右走......最近又涷同病...超辛苦....................但見BB一口氣吃完6OZ:yum ...

大宅

有呀!!! d黃星期二比上個星期五高左少少, 不過未使照燈住, 而家已經每隔幾日就要返健康院check住d黃同體重, 聽日又要去lu~ 想請問食人奶o既b, d黃係咪會比食奶粉o既b多d同埋冇咁快退o架

原文章由 HUEN923 於 08-12-4 12:15 發表
佢有無黃? 因為如果黃, bb會喜歡瞓覺多d, 我嗰b當初都試過一段時間瞓耐d, 原因佢黃!
但喺最緊要滿月時再返健康院有重到!!

禁止訪問

別墅

原文章由 HUEN923 於 08-12-4 12:30 發表
你嗰bb肥嘟嘟, 咁可愛, 幾辛苦都值得, 餵得幾耐得幾耐, 吾好放棄呀....
你用邊款泵? 泵到佢無奶出, 再用手擠清就ok, 吾使咁耐呀!!
積少成多, 今次吾夠數, 咪泵多次, 我阿b都喺6oz一餐, 有時泵得5oz, 咁我咪喺下一支 ...

我用MEDELA SWING ,個胸好硬但泵唔出奶...左按右按先有DD奶出...我泵完都有用手擠清...

洋房

我當初情況同你差不多, 阿b keep 住黃同埋指數高過吾使照燈標準, 所以入咗院照燈一天半
因為bb肝臟功能未成熟, d膽紅素要經由大便排出體外, 如果排便份量不理想, 膽紅素積存身體內, 就會令bb黃, 同埋人奶易消化吸收, 所以都比較易黃, 嗰時入院, 病房d bb 全部都喺飲媽媽奶!!
所以阿b 有 poo poo & 大大篤, 我就會好開心

原文章由 bingsuet_mame 於 08-12-4 12:33 發表
有呀!!! d黃星期二比上個星期五高左少少, 不過未使照燈住, 而家已經每隔幾日就要返健康院check住d黃同體重, 聽日又要去lu~ 想請問食人奶o既b, d黃係咪會比食奶粉o既b多d同埋冇咁快退o架

...

大宅

Thx for your advise!!!

我暫時出奶都ok, 亦都有餵夜奶, 不過係每日o既餐數比健康院個醫生話少姐~ 但係我見佢食得瞓得, 等我聽日去健康院睇下阿仔有冇重到先~

原文章由 小吉梨 於 08-12-4 12:34 發表
hihi~ 我係0806奶媽呀~ 而家返工, 每日都泵幾次, 回家就埋身, 但因為返工唔定時, 所以, 都幾辛苦哩...

bingsuet_mame , 我bb而家快6個月, 之前都同你一樣, 一早已經2.5小時食一次(頭幾星期), 仲無食夜奶, 佢都重得 ...

大宅

原來係咁!!! 我阿仔d poo poo唔係話好大篤, 一日得一篤係超大, 其他都係正常/得少少, 有d咩方法可以令佢d poo poo大篤d呢

原文章由 HUEN923 於 08-12-4 12:42 發表
我當初情況同你差不多, 阿b keep 住黃同埋指數高過吾使照燈標準, 所以入咗院照燈一天半
因為bb肝臟功能未成熟, d膽紅素要經由大便排出體外, 如果排便份量不理想, 膽紅素積存身體內, 就會令bb黃, 同埋人奶易消化吸收, ...

洋房

你可以用手擠1-2oz, 才用泵, 會好好多!
我半夜 3點 (自動醒) 嗰胸又喺谷到實哂, 我都喺先擠後泵, 最多半嗰鐘就攪掂, 到朝早 7:30am, 如果阿b醒咗, 就埋身餵, 否則就泵, 大約 4-5oz
其實你可以半夜泵一次, 早上再泵一次...半個鐘得嫁啦...吾好同嗰胸糾纏成嗰鐘....無効益, 另願泵多次....2次加埋一定超過6-7oz
我半夜嗰次 8-10oz + 早上 4-5oz (如果阿b無埋身食), 最少加埋 8+4都有 12oz, 夠阿b2餐.......試吓啦
原文章由 BOBOWIN 於 08-12-4 12:38 發表

我用MEDELA SWING ,個胸好硬但泵唔出奶...左按右按先有DD奶出...我泵完都有用手擠清...

洋房

都喺食得多痾得多....
健康院姑娘話平均BB每週重 (吾記得幾多) 就喺OK, 你下次返去問吓姑娘....咁你咪知阿B重得OK 吾OK?
原文章由 bingsuet_mame 於 08-12-4 12:49 發表
原來係咁!!! 我阿仔d poo poo唔係話好大篤, 一日得一篤係超大, 其他都係正常/得少少, 有d咩方法可以令佢d poo poo大篤d呢

大宅

回覆 #69 HUEN923 的文章

ok, 咁等我聽日問下姑娘先~

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 janjan28 於 08-12-3 20:35 發表

我連朝早起身都唔谷架...不過d奶量又係無少到...我見無少就由佢啦...
但係我兩邊既奶量相差好大架...都唔知點解會咁既

我都係, 左邊可以係右邊0既double 0架, 可能我右邊乳頭"lup"d , 阿b初初埋身食都冇咁好, 搞到上奶都唔冇咁多

別墅

原文章由 HUEN923 於 08-12-4 12:51 發表
你可以用手擠1-2oz, 才用泵, 會好好多!
我半夜 3點 (自動醒) 嗰胸又喺谷到實哂, 我都喺先擠後泵, 最多半嗰鐘就攪掂, 到朝早 7:30am, 如果阿b醒咗, 就埋身餵, 否則就泵, 大約 4-5oz
其實你可以半夜泵一次, 早上再泵一 ...

我係醫院聽人講話係12:00-3:00其間泵奶會上奶...所以阿B1.5-2個月時我都有係12:00後泵奶....我屋企好細再加上阿B而家11:30左右就瞓....為咗怕嘈到佢..我都會立刻上床休息.....朝早6:00起身泵奶時(泵到10-11OZ) ..多數都會嘈到佢..咁爸爸就冇得瞓..要起身湊佢...食完奶玩一陣又瞓過..但我哋就要返工冇得瞓.......有時好彩佢半夜冇醒就有5,6個鐘瞓....否則佢半夜醒咗就慘. .....攪成個鐘先瞓返.....係長期睡眠不足下.....我倆都病咗....要帶口罩..佢就用隻手仔玩口罩..攪到D毛毛走晒出來mouth:

洋房

Bobowin: O.....see你試吓 keep 住每天飲一杯檸蜜 (自己沖)...或者 keep 住食奇異果, 維他命c豐富, 預防傷風咳, 增強抵抗力
特別奇異果, 維他命c係橙既2倍, 又有葉酸, 我大囡好鐘意食, 我都喺!!

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 bbbingo 於 08-12-3 14:46 發表

係咪可以用人奶開糊仔?

可以呀,最初我係用人奶開米糊,等bb易d接受新食物,因為有媽媽奶嘅味道.

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 懶豬豬 於 08-12-4 11:09 發表
hello, 我小b女剛於11月出世, 仲未夠1個月, 現埋身餵bf, 但係佢成日都好似要食, 不過食一陣就好快in sleep; 訓一陣就醒; 醒左就即喊好似想食, 1個鐘頭餵成2-3次, 都唔知係想食定想當我係奶咀. 請問你地頭1個月係咪 ...

bb有無黃呀?我阿女初出世果陣黃,所以成日都一路食一路瞓,點攪都攪唔醒,後尾先知係因為黃,佢攰先會咁,d黃退左之後就好少一路食一路瞓.
如果你b女咁快又要再扭食奶,應該係未飽就瞓左,你最好一路餵一路摸下佢,同佢傾下計,等佢無咁易瞓着,等佢唔好當你係奶嘴,一個鐘頭餵咁多次你會太辛苦.

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-4 11:48 發表

咁你幾時開始俾糊仔BB食....之前有冇食過米粉...咩牌子.....我想係BB5個月左右俾糊仔佢試...但健康院D姑娘又話6個月食....

b女而家係食米糊,即係米粉,牌係organix, 健康院姑娘都叫我6個月先好餵米糊,但係我想bb早少少開始學吞食物,所以bb大概5個月果陣已經俾蘋果蓉同埋米糊佢食,通常食1-2茶匙,咁就唔會影響佢食奶嘅胃口,記得將生果蓉同米糊分開餵,如果唔係,當佢習慣左食蘋果米糊,齋米糊佢會唔食架!

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 bingsuet_mame 於 08-12-4 12:33 發表

...

你b仔而家黃,你要辛苦d餵密d,要2-2.5個鐘就抄醒佢食奶奶,因為人奶bb易黃,餵得唔夠密d黃退得慢就要照燈,照燈你就好辛苦了,我b女5日大我stay係醫院28個鐘幾乎無瞓過陪佢照燈,(因為要餵人奶)諗起都覺得自己同bb好慘,希望你b仔無咁嘅需要.
b仔poopoo好似唔多夠,我個女果陣一日4-5次架,仲好大篤添,所以你一定要餵密d,不能超過2個半鐘一餐,要佢不停食瞓痾,你就不停餵同埋換片,真係辛苦晒你.

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-4 12:05 發表

好多時想放棄.....泵奶泵都瞓咗.....朝早6:00起身泵...泵成個鐘..泵完又要洗又要趕返工...我冇請工人,婆婆7:15來幫手湊B..夜晚7:30左右走......最近又涷同病...超辛苦....................但見BB一口氣吃完6OZ:yum ...

BOBOWIN, 我同你個case一樣, 無工人,又係婆婆晨咁早撲黎我屋企湊孫,洗泵蒸泵又要等又多工夫...不過有一樣野唔同,我b女大部分時間埋身食,只係我返左工佢先食奶樽,一日5餐3餐埋身,咁我泵嘅時間比你用少d,只有lunch time需要泵晒兩邊,要一個鐘,其他3次都只係需要泵半個鐘,泵奶真係好辛苦,隻手又攰個泵又慢,阿女食10分鐘嘅份量我要泵起碼半個鐘,我寧願佢埋身食,只係困身d無得成日去街,不過真係舒服d.

係呢,點解你唔埋身嘅?

別墅

原文章由 HUEN923 於 08-12-4 14:54 發表
Bobowin: O.....see你試吓 keep 住每天飲一杯檸蜜 (自己沖)...或者 keep 住食奇異果, 維他命c豐富, 預防傷風咳, 增強抵抗力
特別奇異果, 維他命c係橙既2倍, 又有葉酸, 我大囡好鐘意食, 我都喺!! ...

我個中醫以前話我知有咳唔可以食橙,富士蘋果....especially奇異果....我超級鍾意食奇異果..但只食金奇異果..但現在冇得買. ...餵人奶可以食honey嗎?我表姊話bb 3 years old 前唔可以食honey???

別墅

原文章由 mamibbchu 於 08-12-4 15:08 發表

b女而家係食米糊,即係米粉,牌係organix, 健康院姑娘都叫我6個月先好餵米糊,但係我想bb早少少開始學吞食物,所以bb大概5個月果陣已經俾蘋果蓉同埋米糊佢食,通常食1-2茶匙,咁就唔會影響佢食奶嘅胃口,記得將生果蓉同米 ...

咁d蘋果蓉點整0家?個蘋果要唔要煮熟先呀?

首頁
23456...27

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊