自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

其實中女中佬好心唔好(emoji)利是喇,依家四五十,遲d六七十派吾派,八十歲呢?邊有人(emoji)成世利是又吾派㗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我派得唔多, 近親小朋友先俾2封$100, 而且又唔多, 朋友D小朋友互相都係俾2封$20, 同事絕大部份結左婚, 而且只係俾一封$20, 樓下保安都係一封$50, 而且只俾3,4個熟既, 所以我OK喎。

可能人地親戚朋友, 未婚同事多, 咪俾得多, 年年一萬。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

echoo 發表於 17-1-14 20:04
以前呢度有Jm講過,如果隻寵物識得拜年先會派俾佢
我係指果 d 話

你要派埋比我寵物呀! 呢 d 開到聲, 唔比, 又好似覺得你有問題咁

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

派利事唔係問題, 最怕d同事 平時招呼都唔打 , 過年就識恭喜你
或者 親戚之間有比較

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我呢幾年過年都間住去旅行, 放假旅行果幾日假期真係自己, 放假幾日, 日日去拜年跟住就返工覺得好攰都吾知為咩, 所以決定已後買到抵既機票我都吾會留港過年

男爵府

我係家人中搵得最小,但家人果份唔會小,會打和當互相交換, 家人之間我贊成收和派,但非家人的,我其實覺得可免,尤其保安果班成人

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:sts8000 發表於 17-1-13 18:50 呢排

原帖由 qinqinyan 於 17-01-13 發表
利是俾小朋友都樂意,但有d沒結婚一把年紀都來拎利是就。。。(我姑奶50幾)
...
我3個單身姑奶, 60歲前後, 我派咗2x年了。會一直派到天長地久。

伯爵府

馬霸 發表於 17-1-14 18:57
100係正常價,封得少有排俾人唱,你又2個小朋友收得返
問題係佢親戚2x 3x人,封封$100都攞命。平時食都成問題

大宅

育兒性格勳章

sts8000 發表於 17-1-13 18:50
呢排有好多利是post, 其實而家 d 嘢貴咗,人工又唔多,加上呢代人比上一代會諗自己利益多d ... 你問我,過 ...

我ok,但我老公同奶奶都唔ok,佢時時管住哂我點派,好煩,其實一年一次,我當還人情,因好少請番人食飯。只係唔鍾意以前新婚後,有同事識我兩公婆,問完老公攞兩封,再問過我。真係想比金幣朱古力佢囉。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

呢排有好多利是post, 其實而家 d 嘢貴咗,人工又唔多,加上呢代人比上一代會諗自己利益多d ... 你問我,過 ...

可以派細封d,隋心啫,我年年廿蚊,派得開心,要派得多,咪改派十蚊

男爵府

pauline_c 發表於 17-1-14 09:24
我舊年開始唔派四十以上啦!唔計孝敬長輩。
派派下唔派, 會唔會怪?我老公個邊都好多30幾40歲仲單身既, 有D係LES/GAY既, 應該又係要派到天荒地老...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fairyfloss 發表於 17-1-13 21:12
所以好多人旅行避年。又要見到d你唔想見嘅親戚,最怕新年

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

大宅

有無話要派雙封定單封?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

到,係祝福形式,可惜覺得原意變哂質

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

到,係祝福形式,可惜覺得原意變哂質

男爵府

sukisa 發表於 17-1-14 00:11
以前有人同我講過,可以派利是,係一種福氣嚟嘅。呢句嘢我記住咗十年,到而家自己可以派啦,都派得好開心
...

男爵府

TTPIG 發表於 17-1-14 18:31
我好慶幸今年過年前太婆離開左

我有2個小朋友,C6又搵唔多,我D兼職錢都儲起備用。

慶幸咩

別墅

raytem 發表於 17-1-13 23:43
未結婚派都ok, 我諗中女寧願嫁得出都唔想收利是啦!不過我覺得派比細過自己又結左婚既親戚就好無謂囉!大 ...

我奶奶外家係,但我唔理佢地,我唔派已婚,除非親細老妹,老公表妹有俾過說話我聽,但我唔怕,我一樣會按自己意願去派!

大宅

最好吾洗派

首頁

尾頁

跳至