自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

doadeer 發表於 17-1-21 19:08
http://sawema.pixnet.net/blog/post/36311520-「轉載」《人生必修的十堂生死課》認識自己

值得參考

珍珠宮

jasmine0527 發表於 17-1-22 00:14
原來可以打瞓覺針

唔好誤會,一般只係止痛針!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好意思, 彌留係咪即係昏迷左? 由清醒至彌留時間可以幾急?

係咪去到彌留階段時, 小朋友至可以去探病? 其他時間只能用視像會議見面? 醫院俾病人用視像會議嗎?

先謝.

翡翠宮

回覆樓主:

人類大去前,最後喪失既係聽覺,所以一定要爭取時間講令患者安心既說話,等佢安然離開。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我爸爸當年插晒喉要用呼吸機幫佢透氣,見到佢好辛苦我地好心痛,我同妹妹係佢耳邊不停講,我地大個女啦,我會好好睇住個女,你辛苦就放心走啦,唔好擔心我地,講完隔左幾個鐘就走左
感激遇上你~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

doadeer 發表於 17-1-21 19:08
http://sawema.pixnet.net/blog/post/36311520-「轉載」《人生必修的十堂生死課》認識自己

值得參考

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

chowqv 發表於 17-1-21 21:53
當年阿娘,係突然好清醒;話唔敢訓(就算打咗藥);之後有日同我地講,見到一個人帶住2個天使,叫佢跟住走 ...

請問她是否信耶穌? 謝謝~

珍珠宮

connieyee 發表於 17-1-22 09:39
咩係訓覺針?當日我爸爸走時,好痛苦,不停求我殺左佢,我心好痛,同醫生商量,醫生都話黎到呢步無辦法無任 ...
即係打完就會走既針,例如嗎啡有d醫院不停叫人打,打完一個走左就到下一個我親眼見識過

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

KTKTKT5 發表於 17-2-20 22:30
請問她是否信耶穌? 謝謝~

係吖。阿娘係屋企,牧師上黎幫佢領洗。家下都葬係基督教墓場。
可幸係咁,唔係屋企肯定大混亂,我既家姐s一定要破地獄,隔個月開壇作法。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

plee 發表於 17-1-22 12:41
我在紓緩病房工作多年,送走的癌症病人過千,分享一下經驗:

癌症不一定越來越痛,有得病人由頭至沒有用或 ...
我唔明,可否開解下原因?我想知點解有d病人係晚期,沒有痛楚、神智清晰 (仍可跟人正常傾計) 下都要打呢d安睡針?

珍珠宮

chowqv 發表於 17-2-20 22:45
係吖。阿娘係屋企,牧師上黎幫佢領洗。家下都葬係基督教墓場。
可幸係咁,唔係屋企肯定大混亂,我既家姐s ...

謝謝解答~

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

訓覺針即係嗎啡、鎮靜劑?可憐我舅父見面時仲以為可以打抵病魔,好快返出去。 連我都臨走時同佢講: 快D好番出院。点知一語成谶,17日下午四時離開了我們,連老爹18日的蛋糕也嘗不到一口!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

bosch 發表於 17-2-20 21:15
唔好意思, 彌留係咪即係昏迷左? 由清醒至彌留時間可以幾急?

係咪去到彌留階段時, 小朋友至可以去探病? ...

通常係醫院睇數據,會通知家人。
我爸爸星期一入院,星期五就叫我地見最後一面。我地仔女通頂一晚陪佢。佢竟然又穩定返!(好似rehearsal咁)
會俾小朋友探,兼唔限時間。
後來做左ct scan,知道擴散了,佢仲捱多十幾日先走。
我地不停有講:叫佢唔好擔心我地。
不過,當全部家人出外食飯時,佢就走左……
係隔離床叔叔話返我地知,話佢瞓著左咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

umama 發表於 17-2-20 23:11

通常係醫院睇數據,會通知家人。

知道可以無限時間咁探病, 我個心定番d, 但都有好多問題要諗同埋解決..... 非常多謝你既分享和幫忙. 節哀順變.

瑪瑙宮

回覆 plee 的帖子

請問你見過既人當中, 會唔會有病人到臨終時都仍然唔知自己既病況? 醫生係咪一定會直接同病人講病況, 定係會等有家人黎一齊時至講?

謝謝.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bosch 發表於 17-2-21 05:49
知道可以無限時間咁探病, 我個心定番d, 但都有好多問題要諗同埋解決..... 非常多謝你既分享和幫忙. 節哀 ...

無限時間探病唔係人人有,要A牌先得。
我爸當年急性肺炎,醫生話佢唔得,我當時唔係香港,(我中午先同佢講完電話,黃昏打電話黎話唔得)我即刻買機票第二日一早返,但一返都講緊兩日後先到,佢清醒返,但轉左A牌。隨時有心理準備,同需要家人照顧先有A..

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

99當年都昏迷咗成個月,我同c6朝早十點幾去拜62,同62講:你咁(emoji)99,唔好令佢受咁多苦啦,早啲帶佢走啦!中午去探完99,4點幾佢就走咗。我媽都係咁上下,當時昏迷咗係ICU,我入去同佢講:老媽子,你都辛苦咗咁多年,我哋個個都大啦,識照顧自己,你放心去啦!隔咗個零鐘,阿媽就走咗
I 大蚊豬   

瑪瑙宮

我愛Corina 發表於 17-2-21 08:48
無限時間探病唔係人人有,要A牌先得。
我爸當年急性肺炎,醫生話佢唔得,我當時唔係香港,(我中午先同佢 ...

多謝分享. 你要保重.

禁止訪問

回覆:分享一吓彌留階段

別墅

去年亦曾經歷跟大家類似的情況。對於癌症現今醫院處理既手法,我好側疑.抽血數包,抽腹水,CT Scan及不同的器官檢驗,抽痰。
對於癌症未期,不能進食但要合作就範聲稱舒緩的治療。

莫說是老人家,即使壯年也未必能撐到.

首頁

尾頁

跳至