自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

依家係多左老人家恃老賣老,但佢既行為唔一定老人先會做,同埋如果入面有位我都唔會坐關愛座,小朋友企下冇咩所謂,我帶2個出街,如果得一個位我都會叫佢地企一陣好快到,有位唔一定要坐
不過取消關愛座我覺得真係要,依家既人德育太差,後生仔見到老人家都唔會主動讓座,要人地叫先郁

珍珠宮

開心吸收勳章

LAUKUK 發表於 17-2-8 23:41
是b6嗎
又關 B 6 咩事呀
違規內容

珊瑚宮

B6都有好人。港人亦好多吾好人

係人格品德问题
玩具萬歲!

大宅

呢個系人品差架,同優先讓位某咩關係

男爵府

有時衰既唔止係老人家

見過有細路坐關愛座/普通座位,仲唔坐直,,隻腳仲踩埋上去...
我反而覺得細路無必要成日坐..大把腳力啦..返完工果D仲攰

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

K20 發表於 17-2-8 23:29
個阿婆好歹都叫有讓個位吖,而你係咪有需要係車上教個女,唔好一人坐兩個位?落車之後講教有分別嗎?
...
Agree, 樓主似想撩交嗌

大宅

上校車 發表於 17-2-8 23:24
這是人品問題而唔係設關愛座的問題

講得好

男爵府

tutik 發表於 17-2-9 07:57
我覺得關愛坐應該包括幼稚園生,但啲公仔圖又冇喎,攪到大家磨擦更大。

認同,幼稚園生都仲要人照顧,自身無保護能力,應該可以坐關愛座

大宅

sandy1018 發表於 17-2-9 04:54
我以爲關愛座喺指俾老人家、小朋友坐㗎。

有冇睇關愛坐d圖示,老人,傷殘,孕婦及手抱小孩(BB)。咁如果有其他人需要,如身體不適咁都應該讓座俾人。

大宅

buonobi 發表於 17-2-9 09:34
有時衰既唔止係老人家

見過有細路坐關愛座/普通座位,仲唔坐直,,隻腳仲踩埋上去...

坐已經好,企喺度嗰d先衰。

子爵府

850212 發表於 17-2-8 23:35
其實借教女單打人好克人憎,有不滿直接同阿婆講。

直接講會好啲
一陣小朋友學會單打別人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

DorothyTsang 發表於 17-2-8 23:20
本人完全明白長者應該給予尊重,和讓座。但絶不能持老賣老,自己坐手袋又要位坐,還發惡駡人先。
今天下午 ...
阿婆係唔啱, 但樓主咁教女又好啱?

侯爵府

畀面勳章

回覆:真心希望取消優先座位 (上來呻吓)

我覺得關愛座應多宣傳下係孕婦,抱嬰者,殘疾都屬有需要人士,唔係淨係老人先可以坐

男爵府

以我所知,優先座係優先四種人:老人家、孕婦、傷殘人士、抱住小朋友既人士。樓主個女應該唔係上述四類人,所以可以不需佔用優先座。

其實優先座(關愛座)既設立,係因為香港人越來越冷漠、無禮,唔會讓座而產生,取消優先座的話,香港人要去到識得自律有禮既地步先得。如果香港人繼續,甚至越來越唔禮讓,結果只會令優先座廣大,或者由優先變成專用座,不會自律禮讓變成用法律黎令你禮讓。

禁止訪問

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇上半部, 唔覺妳有問題

但下半部, 妳係婆婆面前教個女不要擺兩座

咁就唔係太好

伯爵府

好憎人講野句句有骨。坦白講,我覺得單單打打的都不是善男信女。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

別墅

回覆 DorothyTsang 的帖子

其實要公民教育好緊要

男爵府

我有試過上車見到一位大嬸用個半個A4紙箱0甘大裝住2包野(2包好似砂糖),放係隔離個吉位上,當時車上都算迫..因為仲有2站係尾站..所以D 人都唔介意冇位坐.
我見到0甘既時候,我就開口話唔該可唔可以拎起D野呀...
(個位係普通座位來)...佢BEAR 左我一眼...好唔願意0甘拎起盒野...仲大大聲話我好多野拎架....
我根住唔理佢,入去坐...因為個位係窗口位...佢坐外面...佢死唔比位我行入去囉...
我火都黎....然後特登迫入去....仲要卡住佢...佢先擰開D比我入....
其實我可以唔坐..我見佢放D 野係位..真係好乞人憎..我死都要攝入去

坐低後我講: 坐位係比人坐架..唔係要黎放物件...如果要放物件就去CALL 貨VAN啦.....

別墅

係阿婆讓得1/2先係重點,等如讓半個PATPAT位比人坐

首頁
23456...7

尾頁

跳至