2017年媽媽會

跳至

首頁
23456...27

尾頁

複式洋房

我應該11月8預產期呀!你地有冇想作嘔呀?或其他反應?

大宅

小菠蘿 發表於 17-3-7 17:50

無作嘔呀,但谷胸,好痛,個人有時好精神,但突然會超眼訓,要即刻訓仲有尿頻,每朝5點就要去一次,之後又訓唔返仲有腰痛

順便提提大家,家計會拎醫生證明真係平靚正

複式洋房

機場炒麵 發表於 17-3-7 18:32
無作嘔呀,但谷胸,好痛,個人有時好精神,但突然會超眼訓,要即刻訓仲有尿頻,每朝5點就要去一次 ...

我都諗住去家計會

複式洋房

Hihi,我預產期係11月4號!
今日已經去做醫院排期,4月26測唐氏!
今日都問過私家醫生,佢話唔需要私家、政府兩邊睇!

大宅

你地有無成日肚餓,我成日都覺好肚餓,返緊工又唔知食乜好,成日食餅都覺得寡,今日買左啲橙食

複式洋房

我1月29日last m,edd 11月5日, 無嘔但真係好眼訓!

複式洋房

halo~我1月25 last m
上星期取左醫生紙..4月20做DSS1
新手..咩都唔識..而家所有野都一頭煙
請大家多多指教

大宅

回覆 pumppump 的帖子

請問你去邊間排?我去聯合排左
唔知點解無唐氏檢查個期比我既

複式洋房

OF2014 發表於 17-3-8 13:37

請問你去邊間排?我去聯合排左
我排咗瑪嘉烈呀!有啲要見咗護士先知有無期俾到你架!

大宅

哦!原來如此!謝謝你回覆

大宅

回覆樓主:

我第二胎,尼個月月尾先去check

別墅

我預產期11月11日, 係尋日知道架
Last M 2月4日
係第二胎, 大仔2歲幾
而家個肚癴住癴住咁囉, 但係個人比平時精神有力, 無乜其他感覺

複式洋房

Hi~ orangehehe sis, 咁快已知到預產期o既? 我 last M 係2月6日, 我都係琴晚先喺自行驗咗咋~ 都未係好深2紅線, 所以我都唔係好肯定, 本來諗住隔多兩日再自行驗吓先.. 我係唔係應該即刻去睇GP先?

別墅

回覆 Rurukuma 的帖子

Hello Rurukuma~ 恭喜先, 哈哈~~
預產期係用last M計之嘛, 上網都search到架~
我就因為係第2胎, 有晒經驗, 尋日M遲左2日, 心中有數;
反正自己驗完知道bingo, first step都係要去睇醫生拎懷孕證明, 而醫生又點都會幫我驗多次, 咪索性連棒都唔買, 直接去GP驗囉
我尋日去GP驗, 都係1深1淺, 但醫生話係bingo架啦, 就寫紙俾我。

早D去GP拎懷孕證明好D架, 因為你要拎住張紙去政府登記攞期做各樣檢查, 遲左D檢查就會full左, 你就要自己俾錢出私家驗架啦
好多人都會0係政府登記, 就算最後0係私家生, 都0係政府免費做唐氏, 結構, B鏈 0個D檢查, 政府D機有時仲清過私家~
不過我覺得你可以等多1-2日, 都係沒來M就去GP啦~

複式洋房

謝謝sis~ 我係新手, 不過每日有查體温, 我之前量到(應該係)著床降温, 所以琴晚先試吓驗~ 我估係bingo了, 而家成日悶痛, 黃昏時間就好想訓覺, 都半夜又唔想訓..

請問去政府登記係咪即係要去最近的政府醫院? 最近我屋企既係東區醫院, 但係我諗住去聯合生..

別墅

回覆 Rurukuma 的帖子

大家交流下唔晒唔該~
我自己上一胎就到3個月先有反應, 之前一D感覺都無, 你會唔會係心理作用哈哈
放鬆D~~

政府醫院要跟地址, 要俾住址證明, 亦都有D嚴有D鬆
我唔係咁清楚呢方面
或者你開post再問下其他sis~

複式洋房

小菠蘿 發表於 17-3-7 17:50

同我一樣。但我要等scan confirm

大宅

原來已經有人開左帖😂😂
我都揮揮手先,我前幾日驗到有左,Last m 31/1,
Edd應該係11月7~第二胎
但今次係一個意外,因為有用don dom都中~
第一胎時就有谷m感覺,胸谷到爆,
但今次就冇谷既感覺,少少攰,冇異樣

大宅

我上次經期係1月26日,岩岩check 都有2條線,但之前試過化學左。所以依家都唔敢太開心住。

大宅

想問你地有無補食葉酸

我依家除左間唔中會眼瞓之外,都無咩特別:

首頁
23456...27

尾頁

跳至