自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

人都走咗,佢(二奶)喜歡,咪由佢搞後事,況且你老豆都選擇同佢一起十幾年。

水晶宮

回覆樓主:

明的,如果是我,我會由那邊搞

細細個已無承擔,無盡責任,到年老先後悔嗰d男人,可能你覺得我殘忍,我係唔會認佢,所以2奶想搞由佢,我唔會掙,我只會記得邊個卜心卜命對頭家付出的人

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

佢當初決定離婚, 唔要e個屋企, 即係了斷咗, 比我, 唔會爭住攪, 除非迫住攪,10幾年啦, 總之有佢冇我, 有我冇佢。

仲要睇埋阿媽意願。

男爵府

mj830 發表於 17-5-26 07:57
您講中左我想表達既野,我一蚊都唔想比個29拎到(雖然知道佢有死亡證都唔會拎到)!亦想比佢知道佢咩身分 ...

其實樓主係咪諗住分遺產呀?驚自己個老豆原來有層樓你想去爭係咪?

點解亞媽唔鐘意你都執意要你爸做證婚人?你咁係傷害緊你媽,今次你媽又想唔想同人爭黎搞後事?如果佢唔想搞咁多野,你又係傷害緊佢。

除非你係想爭家產啦!

別墅

beautymimi 發表於 17-5-26 08:16
其實樓主係咪諗住分遺產呀?驚自己個老豆原來有層樓你想去爭係咪?

點解亞媽唔鐘意你都執意要你爸做證婚 ...

以我所知佢冇乜錢哈哈⋯唔好睇到個個都係為錢,我只係仲當佢係爸爸所以咁堅持

行禮個度媽媽心裡面都明白我既感受⋯所以之後都原諒左我

其實媽媽睇得好開!係我睇得唔開!

伯爵府

mj830 發表於 17-5-26 04:20
(長文)

爸爸十幾年前有二奶離開左屋企,媽媽辛苦足咁多年,撐住頭家,初初離開仲有過數比錢媽媽,之後拖 ...

關心左auntie想點先~
唔好由你地做仔女嘅決定點做,
媽媽決定,你地協助執行,咁會唔會好啲嗎?

我無爬文呀~見到你留言,第一個想法就係咁啦!jm,希望你同你家人都唔好太難過!

大宅

beautymimi 發表於 17-5-26 08:16

點解亞媽唔鐘意你都執意要你爸做證婚 ...

如果個老豆有層樓,個女去攞返有咩問題呀

男爵府

mj830 發表於 17-5-26 08:20
以我所知佢冇乜錢哈哈⋯唔好睇到個個都係為錢,我只係仲當佢係爸爸所以咁堅持

行禮個度媽媽心裡 ...

咁你知個問題喺邊啦!

你未有小朋友係咪?如果你有小朋友,又要煩學業生計又盛又盛,你仲邊有心力煩呢d!

別墅

VivienMan 發表於 17-5-26 08:22
關心左auntie想點先~
唔好由你地做仔女嘅決定點做,
媽媽決定,你地協助執行,咁會唔會好啲嗎?

媽媽話佢無所謂,一切都交比我地同姑媽決定

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

支持樓主,佢來唔來都好,靈堂正中間要放阿媽個大心心花牌,邊個至係正室

公爵府

回覆樓主:

比返嗰邊搞啦,你爸爸始終係揀左嗰邊。
不過要搞清楚有冇遺產喎,有就要返唔好益二奶

侯爵府

畀面勳章

我係你乜都唔理。你媽乜都唔想先叫你同姑姐決定jeh!
Nice to meet you!

男爵府

我的育兒心得勳章

俾2奶來,不過佢係客。佢無結婚證,佢只係朋友。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

mj830 發表於 17-5-26 04:20
(長文)

爸爸十幾年前有二奶離開左屋企,媽媽辛苦足咁多年,撐住頭家,初初離開仲有過數比錢媽媽,之後拖 ...

我係大半年前都經歷你呢個情況!不過唔同在個二奶無理我爸既身後事!第一你爸過身後醫院既文件係咪你簽?要係你簽先可以幫佢做後事!第二你爸媽未離婚,你要問個女人攞返爸爸既証件因遺產個d係你地先搞到。
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

男爵府

一家一主。配合同佢太太處理身後事就是了。佢太太先係主人家,你配合文件上既野就是了,其他,需要你就幫手,話事野佢太太作主。
唔需要怨恨或爆佢一鑊,大人黎啦。你做秘書角色就是了。記住,出錢、出心、出力既事,你係為爸爸而做,所以,唔需要太計較,同對方客客氣氣就係基本禮貌。我係過來人

tester5    發表於 17-5-26 09:58

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

birdbird 發表於 17-5-26 06:04
其實, 二奶通知你地去見父親最後一面, 你地又肯去, 你地同二奶都算係對父親有情有義。
至於後事, 不太理解 ...

冇錯,見完最後一面就算喇,佢已經放棄咗你地一家,佢既身後事由29去攪,費事攞黎煩。(當然要問清楚媽咪既意向,如媽咪想攪先攪)

侯爵府

回覆樓主:

俾我會係爸爸未死時已經讓佢知道佢出軌對屋企有幾大傷害,如果有下世一定唔好再做。
唔好點評我

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你要學下你媽媽~其實傷你媽媽最深的人不是二奶,是你爸爸。但你爸爸永遠是你爸爸,這個也是事實,佢極差都好,你都可以原諒佢吧了~
我同意之前有位JM話,唔做多唔做少,對對方做基本尊重就可以了,既然人都走左,所有前事就帶走了~

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Jessie688 發表於 17-5-26 06:37
我會尊重媽媽意願,如果媽媽唔想理佢後事,我都唔會理。

X 2; 成件事最受傷嘅係樓主媽咪,俾我會睇佢意願,如果無無要求,我應該只會見最後一面

大宅

冇經歷過,無法跟你提任何意見,自己心里舒服無愧就得了

首頁

尾頁

跳至