在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

myfaye 發表於 17-8-17 10:26
工人唔掂.....又卑地產AA厄$...總之好多不順

工人真係撞彩
我工人算好好

男爵府

開心吸收勳章

yychu722 發表於 17-8-13 13:13

我就係負責的媽咪, 我放工會整麵包,饅頭,下午茶小食比他,連零食都係我自己整! 其他人成日話交比工 ...
好贊同你所講!

我都係盡力做個負責任O既媽媽, 我連工人都無請, 所有O野自己一手一腳做. 同你一樣, 每晚放工, 自己做麵包/饅頭/小蛋糕俾阿仔做早餐同茶點. 我連阿仔D 衫都係親手自己洗, 唔用洗衣機.

每晚等阿仔瞓O左之後, 又係一輪洗洗洗切切切, 預備明天阿仔O既午餐同晚餐.

雖然我日頭係將阿仔交俾婆婆湊, 但係阿仔o既O野, 有9成我都係自己做, 唔想婆婆辛苦.

即使自己辛苦到爆燈, 學你話齋, 咩都交比工人, 咁我生個bb O黎做乜? 當玩具咩~~~

加油!

男爵府

開心吸收勳章

BabyRonXo 發表於 17-8-17 11:45
好贊同你所講!

我都係盡力做個負責任O既媽媽, 我連工人都無請, 所有O野自己一手一腳做. 同你一樣, 每晚放 ...

姐妹,你好叻好勁,
比100 個叻你 如果要我再做埋家務,真係10 個都唔夠黎。
講真, 你日頭婆婆湊,自己唔做就辛苦婆婆, 但捱過就會好, 我成日講捱過幾年,返小學會好!

男爵府

開心吸收勳章

yychu722 發表於 17-8-17 11:50
姐妹,你好叻好勁,
比100 個叻你 如果要我再做埋家務,真係10 個都唔夠黎。
講真, 你日頭婆婆湊 ...
所以, 我99 上O黎, 佢會露出有D 嫌疑棄我屋企亂, 我唔會無視佢囉..... 我一日做足十幾個鐘, 總之我仔無病無痛, 佢D 玩具同同品乾淨就算, 大人O既O野, 求求其其充算囉.....

婆婆有話幫我手, 但始於唔想婆婆辛苦囉.....

男爵府

開心吸收勳章

BabyRonXo 發表於 17-8-17 12:06
所以, 我99 上O黎, 佢會露出有D 嫌疑棄我屋企亂, 我唔會無視佢囉..... 我一日做足十幾個鐘, 總之我仔無病無 ...

初初我未大肚, 奶奶上黎都話我屋企亂同唔乾淨, 其實已經好整齊, 但她要求太高。
我覺得有小朋友又要做家務,唔好太高要求, 只求有清潔,亂就冇計,玩具多就亂

男爵府

開心吸收勳章

yychu722 發表於 17-8-17 12:08
初初我未大肚, 奶奶上黎都話我屋企亂同唔乾淨, 其實已經好整齊, 但她要求太高。
我覺得有小朋友又要做 ...
真係唔明, 點解D 奶奶唔識體諒?

不過, 好彩O既係, 佢唔單只嫌我屋企亂, 佢都一樣嫌佢個女屋企亂.

男爵府

開心吸收勳章

BabyRonXo 發表於 17-8-17 12:18
真係唔明, 點解D 奶奶唔識體諒?

不過, 好彩O既係, 佢唔單只嫌我屋企亂, 佢都一樣嫌佢個女屋企亂.

我媽就好體諒的, 知道我返工又要做埋家務, 她成日話過黎幫手,不過我唔想她辛苦

男爵府

開心吸收勳章

yychu722 發表於 17-8-17 12:25
我媽就好體諒的, 知道我返工又要做埋家務, 她成日話過黎幫手,不過我唔想她辛苦
...
幾時都係自己阿媽係最體諒O既

男爵府

開心吸收勳章

BabyRonXo 發表於 17-8-17 13:24
幾時都係自己阿媽係最體諒O既

係,做呀媽先會體諒

男爵府

我都係咁,工人只負責家務同睇女,黎緊呀女返學,工人有3個鐘空閒至叫佢去買餸,以前都係我買佢煮,始終叫工人買咪即係要帶埋呀女去買我好明白有時帶住呀女一係買漏一係找錯錢,因為呀女會令你分心,咁都係因為有睇住呀女,總好過走失個女

男爵府

開心吸收勳章

米巴太太 發表於 17-8-17 14:05
我都係咁,工人只負責家務同睇女,黎緊呀女返學,工人有3個鐘空閒至叫佢去買餸,以前都係我買佢煮,始終叫 ...

完全講出我心聲,
我就係怕工人帶仔去買野,唔放心

男爵府

yychu722 發表於 17-8-17 14:09
完全講出我心聲,
我就係怕工人帶仔去買野,唔放心

等小朋友讀n就會好好多,大人有少少病盡快帶口罩,避免傳染佢,playhouse唔好去了,我都唯有咁做咋

男爵府

開心吸收勳章

米巴太太 發表於 17-8-17 14:16
等小朋友讀n就會好好多,大人有少少病盡快帶口罩,避免傳染佢,playhouse唔好去了,我都唯有咁做咋
...

我們病左24 小時戴口罩

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章

Ctswa 發表於 17-8-17 15:03
我都想自己湊返,成日想做兩年ftm再搵工。但我老工人工低,若我做ftm,我要用自己saving去應付開支。
...

家家有本難念的經, 我要養我媽,所以冇辦法的,不過我媽理解明白,可以收少d家用

首頁

尾頁

跳至