自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

回覆樓主

私家
1)驗血照肺超快,不過種菌也要二至三天
2)醫生經驗:要看你看那一個,基本上 senior 都是以前政府出名的醫生,經驗一定無問題
3)護士比較細❤️,大人過夜比我舒服
4)價錢:沒有保險真❤️貴,我小朋友去年肺炎,7天7萬(保險全包)

政府
1)相信如果小朋友,驗血,照肺跟種菌時間不會跟私家差太多
2)醫生:靠運氣會不會遇上好醫生,或者自己要主動跟醫生溝通,了解治療方案
3)醫護環境,私家一定好
4)價錢:大勝

如果沒有保險,個人也應會要去政府比較好

男爵府

回覆樓主:

一動不如一靜。願妳女女,快快康復!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

既然政府醫院都驗左, 唔好轉, 其實佢地都算跟得足

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

YKU_123 發表於 17-9-23 09:48

冇就麻煩啲,8年前我仔肺炎入法國5日,都要18000找數,當中仲要睇佢安排聞幾多次氣,拍痰,照呢照路,價錢會唔同。而家5日,我估冇3萬儲備,都好忟水。

男爵府

YKU_123 發表於 17-9-23 09:48

我信政府醫院多啲喎

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

政府醫院睇你係咪入主流醫院,主流醫院會好d,如果唔係,我實轉院!
我細妹上個月中風咁大件事,就係送咗入非主流醫院,拖延晒佢搶救嘅黃金48小時,呢間垃圾醫院連腦神經科醫生都要第五日先由另一間主流醫院轉介過嚟!而家我妹已經自己睇出邊私家醫生跟進,已經搵出中風原因,政府嗰邊要12月先複診,金錢買時間就係咁囉。

男爵府

YKU_123 發表於 17-9-23 09:44
發燒7日 , 3日前入院隔離房 , 一直冇精神 ! 醫生話輕微肺炎 , 食住藥先 , 佢話有機會係另一隻肺炎 , 但好少 ...

相信政府啦,我仔年初中咗肺炎都係去政府,醫生都話輕微,但見佢咳得辛苦想叫醫生俾佢打針,醫生話食住隻抗生素先,如果冇用先打,我就係醫院堅持咗3日食藥,仔仔嘅病情真係好返好多,再加多觀察兩日就出咗院!祝福你女女早日好翻,加油媽媽

珍珠宮

回覆樓主:

種菌係要時間, 同政府私家冇關, 有晒結果, 轉院冇咩意思

男爵府

發燒7日 , 3日前入院隔離房 , 一直冇精神 ! 醫生話輕微肺炎 , 食住藥先 , 佢話有機會係另一隻肺炎 , 但好少 ...

我冇買保險。我女中左3次肺炎!都係住政府醫院,住過3次 我都覺得唔錯。跟進得好好。祝早日康復

大宅

回覆樓主:

路程已走了一半,何必重新來過
祝早日康復

大宅

回覆樓主:

有事發生真係最惜身邊d人指指點點又幫唔到手
既然入左院,知道原因,我覺得唔需要再轉私家,始終政府醫療設備係最好,醫嘅奇難雜症最多。
媽媽加油,阿女好快好返架啦

珍珠宮

冇保險你又有錢就去,否則唔好!冇保險墊底,一舊棉花都同你計,條數好襟計

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cinda72. 發表於 17-9-23 12:15
2~3萬未必得,我女上次扁桃腺炎,訓3日浸會都3萬幾落樓
5年前,我女一樣肺炎,住5日三人房,2萬頭。期間聞氣續次計錢,即使問前枱取一塊膠布都要計錢,私院買服務就是如此。

所以,都要睇下,最後用左咩服務~

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

2個女都分別因肺炎入院,今年初入養和約一萬一晚,住左5晚,參考下

伯爵府

回覆樓主

已經入左政府醫院就唔好轉去私家啦!你又冇買保險,約9年前,我女肺炎入左浸會住左10日,醫生要佢隔離,住獨立病房,埋單條數好金,好彩買左保險.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果已經係政府醫院 , 種菌報告又出咗 , 點解要轉 , 公家都有好醫生呀 。

大宅

回覆樓主:

我女三年前肺炎住仁安十日,要十萬。有保險就ok
Danny , miss u

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

祝小朋友早日康復

子爵府

我女上月尾都係,燒到41.16度,入政府急症,話沒事被趕走,比左抗生素,退燒藥,第二天又燒過,入左浸會,1日後check 到某種肺炎菌,我忘記學名,醫生話呢種菌多係小意同老人,但我女18歲。入院第二日左右,退燒,打抗生素加食藥,住4天,2萬多。

首頁
23456...8

尾頁

跳至