自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

其實好少事
有必要重post 嗎
定係有咁囷擾
好需要人 support

子爵府

回覆樓主

個女人唔啱,佢見到有小朋友,冇理由撞埋去。。。但你地都有唔啱,唔係話小朋友一定要坐嗰架車就去邊到都坐,要睇環境同地點。。去到超市,啲貨又多路又窄,你小朋友好易會比啲貨責親,係好危險。。所以你地下次都係唔好推住架車入超市了。。

洋房

回覆 Ashleycorina 的帖子

我有個問題,希望大家平心靜氣研究下。。。 我留意到有幾位都話,三輪車/單車應該留返响公園玩?咁去公園踩單車一定無人話!?

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

大家可能不知道,其實西寶城間惠康很大,而且佢地本身有提供小朋友用的車仔購物車,應該比樓主的三輪車更大,所以今次真系遇到冇品的人,大家不要咬住點解推三輪車了。

男爵府

ilikethis2005 發表於 18-1-23 19:23
其實件事好矛盾,你深明爛佬怕潑婦,但又追上去搵個女人⋯你搵得個女人出黎問就諗住係嘈架啦,唔想係個女面 ...

認同x2

子爵府

onairkoma 發表於 18-1-23 22:37

我有個問題,希望大家平心靜氣研究下。。。 我留意到有幾位都話,三輪車/單車應 ...

有啲公園都範圍都唔踏得單車架。。例如係遊樂設施附近就唔得。。。多人野餐的地方,好似佐敦谷公園都唔得。。。

其實我明白你小朋友比人惡意咁撞,你係好勞氣,不過,你都可以自己想想,超市啲貨叠到咁高,如果叠得唔好,真係好易跌落黎責親小朋友。。。其實唔止係三輪車,我覺得bb車都唔好推入去,但有時得自己一個帶bb就冇辦法啦。。。如果可以,就盡量唔好推bb車入超市了。。

珍珠宮

王國教室勳章

我有個問題,希望大家平心靜氣研究下。。。 我留意到有幾位都話,三輪車/單車應 ...

其他地方我唔sure
我小朋友平時只响屋苑有個空地係踩單車,就帶佢地嗰度玩。
我以前住個屋苑就就有管理員同我講成個屋苑包括公園都唔可以踩。
我只係覺得香港真係人多,空間細,可以玩的地方係少

珍珠宮

王國教室勳章

你講個地方我有去過,我不是challenge 你,你講的女人係好衰咁樣對小朋友。
我只係覺得,有時候避免不必要的麻煩,就自己調節下。
香港地好多人好燥,行慢d都俾人推,我真係明你幾嬲。我想講,你小朋友個位低,佢真係無情力整到佢可以好傷,所以唔好俾佢坐嗰種車,整到無仇報

琥珀宮

回覆樓主:

兩邊都唔惹少

大宅

回覆樓主

呢架3輪車仔好細架,有時我都當佢係BB車咁用,更何況個BB冇係超市到踩喎,吾覺有咩問題。

伯爵府

回覆樓主:

其實質疑駕BB三輪車既人,是否有點無知?!其實樓主那款三輪車是大人用手柄來推,比BB車更窄,更不阻地方。

子爵府

真心想知道,如果我在超市使用購物車時,不小心碰到正在踩三輪車小朋友而令她受傷,,我作為顧客有冇責任?還是超市責任?我之前曾遇上類似事,當時有一小朋友騎住超市提供小朋友購物車,突然伸隻手出來,我幾乎踫到她.

子爵府

siucoming 發表於 18-1-23 21:41
呢架車如果細少少嘅bb係需要人後面推,其實同推bb車冇乜分別,仲細架d㖭。唔通你推bb車會抱起個b,再摺起架b ...

其實我都唔明

如果個point係危險,其實大把小學生初中生推住架超市車玩,成日玩到差啲反車咪仲危險。

如果話玩樂,樓主幾次表明,唔係任小朋友踩,而係大人在後面推,即作手推車用,完全無玩樂成份。

如果係阻地方,超市架車,bb車仲大架仲阻地方啦~

所以……我覺得樓主唯一做錯係搵番個女人黎鬧,我明小朋友無端端被撞係好火,但都唔好同個傻黎嘈,萬一佢癲起上黎唔知會做咩。做左父母,要學習萬大事都要沉得住氣,特別係小朋友面前,爆粗係唔要得既事情,小朋友好易有樣學樣。

男爵府

回覆樓主:

其實好小事。無得問人岩定錯,因為大家道德標準唔同。可以話架車其實唔大,有幾阻訂,仲要撞小朋友架車,講聲唔該借借都唔識。亦可以話超市唔應該出現玩具車,搵家長0係shop外睇住小朋友,另一個入去買野。
住依區既人成日話依區人有人情味,我搬入3年,真心唔覺。0的人既態度同禮貌仲衰過深水埗。

琥珀宮

ilikethis2005 發表於 18-1-23 19:23
其實件事好矛盾,你深明爛佬怕潑婦,但又追上去搵個女人⋯你搵得個女人出黎問就諗住係嘈架啦,唔想係個女面 ...

其實樓主仲上前搵個女人一係好有吉士,準備開拖,一係就唔知自己處境。
好明顯個女人有情緒病,仲走過去,拖住仔女,好多時要係仔女安全嘅立場出發,唔可以意氣之爭。

珍珠宮

kittyChing 發表於 18-1-23 18:57
重開post咁你想點吖,想人哋留言支持你呀 , 就算個女人唔啱, 超市都有小朋友車 ,係超巿自己做法 ...

咪係
好煩

伯爵府

回覆樓主:

你竟然喺個女面前講粗口, 如果我係你老婆我會同你離婚

大宅

onairkoma 發表於 18-1-23 14:31
首先, 响度講返聲"唔好意思", 因為就算太激動, 亦唔應該响個講論壇入裡寫出粗口字眼!!

(前文)

精神病嘅人,真係同佢嘈都無用,黑心啲都係咁講,你最後同佢講果句係啱嘅

珍珠宮

回覆樓主:

其實你可以換另ㄧ架超市玩具購物車,你自己部車太矮,其他人都未必見到,有危險
另外個女人分分鐘喺傻嘅,同佢嘈都無謂

大宅

睇下咩公園, 我屋企樓下唔得。
踩單去單車徑啦!

首頁
23456...9

尾頁

跳至