自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

SJ6 發表於 18-3-31 23:58
我係前者,因為人工低咪hea囉
成正比

睇自己需要,如果返去hea 容易請假,準時放工,兼顧到屋企,我都會揀

大宅

SJ6 發表於 18-3-31 23:58
我係前者,因為人工低咪hea囉
成正比

人工低,零ot, 零壓力,hea但唔悶,
近,日日開心...冇念過要升咩大經理 ,學歷中五,不強求D咩,錢夠用咪得囉。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我一直打hea工,做過9份工,其中2份工超辛苦,所以各打3個月。現在人到中年,大鑊了,想轉工但已不容易,hea開又唔想太辛苦,但開價人地又自然對你有要求
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JoanC 發表於 18-3-31 23:39
我係後者,連做份 part time 文員仔都係勁忙。朋友話我係工作太上心,正綜辛苦命……
...

伯爵府

pomanlife 發表於 18-4-1 18:26
睇自己需要,如果返去hea 容易請假,準時放工,兼顧到屋企,我都會揀
...

yes , me too
我要湊小朋友,呢啲工啱我

伯爵府

牛奶朱古力 發表於 18-4-1 18:29
近,日日開心...冇念過要升咩大經理 ,學歷中五,不強求D咩, ...

totally agree

琥珀宮

ChloeMa 發表於 18-4-1 10:36
我識人係後者,原本人哋唔特別忙的工,佢一上場,就做到反艇。 可能係人嘅問題。
...

見過,一換老細就做到屎屎下

男爵府

bobomia 發表於 18-4-1 17:17
請指教下,認真的,謝謝!

無喎~ 好正常咁招呼D客,話定俾佢知個流程我處理到咩地步。
有東西係我能力範圍外,就直接講我部門做唔到

通常客人就少投訴少email 自然就hea

當然我唔排除我幾好運,次次都跟好客

伯爵府

回覆樓主

我份份工都係2個situation都會有
開頭就做死,起碼半年,勁忙
過左磨合期就好好多,自己control到時間,上左手就做得好快,就得閒好多
希望我快啲過左磨合期啦,而家就係忙到嘔

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢兩類人經常在同一個學校教員室出現

珍珠宮

2024年龍年勳章

一杯凍奶茶 發表於 18-4-1 23:21
無喎~ 好正常咁招呼D客,話定俾佢知個流程我處理到咩地步。
有東西係我能力範圍外,就直接講我部門做唔到 ...

IC,謝謝指教!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我係辛苦命,份份工都忙到廁所都唔得閒去,最後份工忙到我辭職後,佢請左2full4part頂我個位,都唔知火佢好,定自滿下好呢
想認識多啲屯門友

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-4-1 00:30
命嚟。
我兩個好朋友,同一個post,都係做大公司。眼見呢十幾年,一個就係返去hea,升左職都係辛苦幾個星期 ...

真係命黎
有個朋友A(專業人士)返份工好開心,同事超好,就算OT都唔過7點,跟住佢想去working holiday, 朋友A見朋友B(同一專業) 返緊份工勁辛苦晚晚OT到9點幾10點,就介紹佢入呢間公司做。點知呀B入職呀A離職後,公司大地震,呀B跟著個超harsh上司,仲慘過以前

珍珠宮

王國教室勳章

MoooVoo 發表於 18-4-2 11:14
真係命黎
有個朋友A(專業人士)返份工好開心,同事超好,就算OT都唔過7點,跟住佢想去working holiday, ...

真係好講命同有無運。
我話做到死死下個朋友,無論學業成績同工作能力都好過另一個,但另一個真係好好命,成日跟到好老闆又會帶佢過檔,人工加30%以上嗰d,但佢完全無捱過,宜家4x佢話一定做到退休啊咁舒服

翡翠宮

rachel0316 發表於 18-4-1 14:37
我有朋友 仲要高級
次次份工都閒到爆
公司layoff 都無佢份

羡慕

翡翠宮

牛奶朱古力 發表於 18-4-1 18:29
近,日日開心...冇念過要升咩大經理 ,學歷中五,不強求D咩, ...

都好

珍珠宮

回覆樓主:

我係前,所以人工低

大宅

iamiam 發表於 18-4-3 23:56
我係前,所以人工低

但要睇下低成點,萬五蚊左右而又hea, 冇壓力冇ot,唔辛苦,請假容易,真係照顧到小朋友,我覺得值得。

大宅

yucl_hk 發表於 18-3-31 23:30
好奇怪, 識有d人做親d工都好hea, 又自由, 不斷上網, 成日傾偈, 好得間咁!
打風流工咁!

我信性格影响!我份份工都做到死死吓。所以要提早退休

珍珠宮

牛奶朱古力 發表於 18-4-4 04:08
但要睇下低成點,萬五蚊左右而又hea, 冇壓力冇ot,唔辛苦,請假容易,真係照顧到小朋友,我覺得值得。
...

冇萬五,普通文職

首頁

尾頁

跳至