自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

41009022009 發表於 18-5-29 15:40
如果係我。我會錄底佢日常。比返父母睇。有哂證據自我保護先。唔好等有事發生先送走佢。越早走越好。。。。 ...
我都聽過咁既case,A成日欺凌B,又叫同學杯葛B,但A係老師同家長面前扮到好無辜可憐,搞到人人以為佢先係被欺凌。B話無,個個都唔信。後來有一日,老師唔知咩事要查書包,係A書包搵到封信,鬧B去死,又有張萬箭穿心公仔圖寫住B個名,老師先知道原來一直被欺凌既係B。
事情揭發後,A家長先知衰,但A家長由細到大都覺得人地應該遷就佢個女,所以深信個女被人蝦先會咁,後來A終於轉校。
日日是好日

大宅

ivankacheung198 發表於 18-5-29 15:09
我本身有個幸福的家,我同我老公有個3歲既囝囝,同奶奶(奶奶做保安*佢既興趣*成日唔痴家)一齊住。我老公個 ...

俾番佢啦。 廢事到時學埋d咩衰野就入你數。
話你教到佢咁

水晶宮

請問佢俾幾多錢你湊仔,
湊仔,唔包教仔.
你唔洗好似當自己仔咁湊..............

但係因為你仔仲細,
兩個差唔多年紀小朋友放埋一齊,
會近珠者赤近墨者黑.

兩個做法,

1. 直接拒紀,話湊唔掂,
2, 調整自己心理, 係湊仔, 唔係教仔,當打份工.

水晶宮

ivankacheung198 發表於 18-5-29 15:09
我本身有個幸福的家,我同我老公有個3歲既囝囝,同奶奶(奶奶做保安*佢既興趣*成日唔痴家)一齊住。我老公個 ...

唔湊就唔湊、堂叔仔咋喎、影響自己家就唔得

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

俾錢都唔湊, 搵自己笨

珍珠宮

Amy47 發表於 18-5-29 15:50
我覺得你唔係好識應付小朋友,你對佢太客氣,如果長期喺你屋企你只可以當係自己仔女咁教,佢要守你屋企嘅 ...

始終對人地同自己小朋友包容無咁強,
好多小朋友睇人蝦,自己小朋友都會有咁既行為試大人底線,其實一開始唔鐘意就拒絕,唔好將埋怨推落小朋友度

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

錢事少,陣間學埋果個女仔咁曳就慘

用戶要求終止服務

回覆樓主

幾多項不滿都好,係唔應該幫佢湊,老馮咁,直接同佢講唔會再湊,唔係帶個仔返娘家,因為你本身係幸福

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

無需做好人,講明 無愛心 無耐性 更加唔想幫人湊女, 叫佢拎走個女。

子爵府

jojo1234 發表於 18-5-29 15:19
我吾使睇你d point,我都會一口拒絕,好得閒咩

咪係,將啲時間精神擺喺自己個仔身上仲好啦
Hi

大宅

個小朋友咁既情況一定唔會湊,呀仔或多或少都會學到佢D唔好嘢,正所謂學好三年,學壞一陣都唔駛,分分鐘你轉個頭就教你個仔D衰嘢,例如明明佢想食某樣嘢,就叫你仔出口,想做某樣嘢又叫你仔出口,久而久之,呀仔一定學壞同比佢影響,比著我100%堅決唔會湊,亦唔會做保母,盡量唔比佢接觸個仔,平時出黎玩都唔駛客氣,係咁先~~

珍珠宮

回覆樓主:

有錢都唔再湊,真係會影響倒個仔。仲學埋佢啲壞習慣。到時輪到你閉翳。

我仔細個係百厭星,那時亞女得1-2歲好乖,但後來亞女懂性了,亞仔周不時蝦她,無拉拉打她一下,搶玩具(明明自己唔玩)。等.....攪到我日日返到屋企,亞女就投訴哥哥蝦佢。 後來亞女為保護自己,變得好強悍。
因為係兄妹,所以冇得避,只有日日叫亞仔唔好蝦細妹。

子爵府

回覆樓主:

揍唔嚟咪俾返人,仲乜要搞到自己一家三口原本的幸福家庭?

侯爵府

你好好人 由你肯湊個下已經覺得你好人
仲要係用心教為佢好想佢乖先會咁嬲

但要知道你其實冇必要咁做
只係比三餐佢食就得 佢中意講普通話唔學英文咪由佢

不過我係你 打!死!都!唔!會!幫!人!湊!

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我會直接講湊唔到你個女

水晶宮

回覆樓主

搵理由唔再揍,唔建議收錢,收埋錢更加老馮

就算迫於無奈要繼續照顧,都只限於照顧,教不教好唔負責唔上心,同老公先小人後君子,情況再差一定唔會再揍。

子爵府

7. 扮癡纏
(有時我個仔比佢蝦到發脾氣,我都只係好溫柔咁話:你唔可以咁做架^^~,之後攬返自己個仔等佢唔好難過,點知人地個女又走過黎攬我,突登搞到我個仔好唔開心,兩個鬥氣,我又唔可以係佢地面前做到出面)

我會直接推開佢,同佢講「我只係堂伯娘,唔係你媽咪,你唔可以攬我。」

我份人係親疏有分別,唔會待薄佢,但都唔會厚待到如親生女

子爵府

直接同堂叔仔講,同佢女唔夾,繼續落去會令到佢女唔好

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 ivankacheung198 的帖子

直接同老公或親戚講, 唔湊! 真心問, 點解唔敢講???
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

湊小朋友,就包埋教架喇
你識教,教得好埋人地個女,就叫做幫人,
教唔好,人地個女自己學壞,就入埋你數,
仲分分鐘害埋自己個親生仔,咁你識揀未?

首頁
23456...11

尾頁

跳至