樓市動向

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

chan291378 發表於 20-3-15 15:50
回覆 Mnopq1 的帖子

用網上世界.......

Del

男爵府

幫手推介

別墅

Go on

別墅

0.1% 合情合理

Go on

別墅

大家要改變以前嘅想法啦!時代唔同啦!

別墅

0.1% 合情合理!!!大家要緊記 !!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chan291378 發表於 18-6-1 19:17
對買賣住宅樓宇嘅人, 應盡量用互聯網取得聯絡, 根本冇任何害處。
工商業同舖位買賣可能有些不同, 不過做得 ...

其實我就唔明你想講的什麼,買主同賣主點聯絡呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

地產良心 發表於 18-9-7 19:10
買賣二手樓唔駛同代理客氣,
對業主嚟講, 簽咗臨時買賣合約後, 基本上唔需要經紀服務, 所以你可以盡鋤佣金, ...
[2]就一定交收完先付,從來都未試過臨約就付佣金喇,你同樓主一問一答你地識?

別墅

回覆 20150618bb 的帖子

寫得幾好, 好過我寫!!!

大家睇吓!

已往地產代理可以向業主買家/租客收取苛索式收費, 係因為你地之間無直接聯絡, 其實地產代理由頭到尾都冇向業主買家/租客各方講出真話(例如買賣雙方嘅真正出價等等), 原因係佢哋驚到最後買賣雙方會同佢哋講佣金, 所以如果業主買家/租客可以直接聯絡, 經紀就無計可施, 業主買家/租客甚至可以直接搵律師簽臨時買賣合約/租約, 跟本唔需要地產代理。

買賣二手樓唔駛同代理客氣,

對業主嚟講, 簽咗臨時買賣合約後, 基本上唔需要經紀服務, 所以你可以盡鋤佣金, 你企硬俾0.1%, 我覺得冇問題。你唔駛理升市定跌市嫁,升市同跌市都一樣嘅。
對買家嚟講, 其實簽咗臨時買賣合約後你都冇乜嘢要經紀做,都係約業主成交前睇吓樓, 水電煤對吓數之類(你可以搵律師樓代辦, 唔駛搵經紀), 所以如果你認為0.1/0.2%係合理佣金, 你企硬就得嫁喇! 你唔駛驚㗎! 我可以話俾大家聽經紀係冇得揀嘅! 上世紀可以[]嘅年代已經過去!!
**不過有兩件事大家要留意:
1. 簽咗臨時買賣合約後, 買賣相方互留對方聯絡電話, 有事可直接聯絡, 唔駛吓吓要靠經紀。
2. 臨時買賣合約上寫明[佣金係完成交易後才繳付], 經紀一定話唔可以咁寫, 你哋唔駛理佢, 一定要寫, 唔寫唔好簽臨時買賣合約。

其實就算冇一早攞到聯繫, 大家都可以堅持佣金係0.1%, 大家企硬就得㗎喇, 傾完晒樓價雙方先同經紀講! 唔駛理經紀講乜㗎, 依家係二, 三十個經紀搶一單生意, 0.1%好過冇, 施永青呢班人屈咗市民好耐啦!

珊瑚宮

chan291378 發表於 20-5-22 12:39

寫得幾好, 好過我寫!!!大家睇吓!
1個佣金是城市樓盆要求,但鄉村就有的過份要4至5 都有,所有都要成交後先付佣金,甘講鄉鎮鄉村屋又太高,但有的唔太清楚野又要佢地幫你做

珊瑚宮

chan291378 發表於 20-5-22 12:39

寫得幾好, 好過我寫!!!大家睇吓!
仲有一樣野,現今賣[包商]新樓盆先係地產代理主菜

別墅

有個地產代在電台上話我教大攞回扣,
知唔知?

別墅

go on....

男爵府

請問比左細訂之後最遲幾時要比大訂

子爵府

我個真實個案:

同AA睇完樓, 咁啱業主係街度見到我, 佢要移民想賣樓, 見我有誠意, 大家坐低開門見山講出底價, 我計過數扣埋AA半佣做到, 就同AA開價, AA叫我開票當晚見, 我見到AA個時佢同我講:「x生, 兒家有人開價高過你」,我即刻cut斷佢:「咁無謂浪費大家時間」, 轉身就走, 佢即刻話: 「又唔駛咁」, 跟住到簽完約佢都無再出聲。

AA係信唔過的。

別墅

回覆 Shirleychansl 的帖子

係四至六星期, ,
相方同便可.

別墅

回覆 qpalzm 的帖子

你應同佢講, 你嘅佣0.1%,相方都係0.1%,
講完!!!!

子爵府

chan291378 發表於 20-5-30 17:31
回覆 qpalzm 的帖子

你應該同佢講, 你嘅佣金係0.1%,買賣相方都係0.1%,

佢地做生意, 大家老老實實無問題, 但係明顯好多AA成日講大話同你玩心理戰囉。

另一個實例:

有日去睇某單位, 點解全屋天花殘舊但廁所新裝左假天花嘅? 打開一睇有個盆有條膠喉連住天花, 我問個AA係咪天花漏水, 佢走佢打個電話, 轉頭話業主保證無漏水, 仲話可寫落張約度, 我心諗有冇搞錯咁都死撐, 之後無再揾佢。

男爵府

回覆樓主:

補充下搵賣家聯絡方法。
如果係自住樓, 上門按鐘或寄信就唔洗多講。
如果係出租樓或吉樓, 可以從查冊入手。因為賣家買入單位時上田土廳份備忘係要填聯絡地址的, 查份備忘就會知到個地址了, 之後識做啦

查冊查現手業主$10, 查備忘$100, $110落樓價, 上www.iris.gov.hk就得, 仲可以簽卡

男爵府

chan291378 發表於 20-5-30 17:30
回覆 Shirleychansl 的帖子

一般係四至六星期, 不過時間可以商量,

但律師樓說早少少入大訂比佢地做野,印花稅就可以一個月內比律師樓.

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊