婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

fibimama 發表於 18-6-6 15:02
我聽完你咁講之後當堂個心舒服晒啊, 你講得好啱啊, 個99對自己麻麻仲好, 有起咩事上嚟唔使咁多手尾跟! ...

共勉之

男爵府

回覆樓主:

想大家關係好,就唔好太小心眼。這些芝麻綠豆事都唔滿意,現在她多了個孫,你日後睇唔順眼多的事!
你老公夾在中間,唔想你有唔開心,所以說些好話令你開心些,同樣地他亦會這樣對她媽媽。他這樣做,都唔想令你兩關係惡化。
想起來,如以你尺度,我當年亦有好多事情可對我奶奶不滿。但我覺得人人性格不同,始終是嫁入外性人又無感情,與她親仔囡有親疏之别好正常。如你想她待你如家人,你咪先行出第一部先,待她如親媽媽,但無論結果如何,你是否唔介意先?
調轉頭,日後你有新抱剛生完BB, 你真係會關心你心抱多些?你已當人媽媽,不是從前習惯别人痛錫的小女孩,為母當自強。

侯爵府

2024年龍年勳章

無睇晒,
但如果大家生BB,都希望大家關心下媽媽
正常人都關心個媽媽先啦,話晒媽媽都係鬼門關走完一圈
我唔認同奶奶呢個行為正確
我係樓主,我會嬲,有心既人都會關心下媽媽
但奶奶既行為係一般奶奶既通病,唔認同可以合理化

珍珠宮

2023年兔年勳章

樓主,你99好明顯只係睇孫(其實好多99都係咁,我嗰個也一樣),即使佢一入來探你先,但咪又係扮出來。心底根本將新抱位置放於孫後。
呢點好正常的心態。其實你咁在乎99探你,係咪佢平時對你好?若是已經比好多新抱幸福。
至於我真係唔在乎99探唔探(唔探我 真是唔介意) 只因佢唔係對我好,所以無期侍。
你生完好好休息。

珍珠宮

回覆樓主:

甘小事都會唔開心 ,做你奶奶都好大壓力呀 做人放鬆啲啦,自己都會開心啲

大宅

回覆樓主:

post上黎只係想舒發下自己感受,無論大家意見係點,我都會接受,我同奶奶係有好多吾開心嘅野,係自從有左大仔開始

大宅

回覆樓主:

陀大仔時,我有戒海鮮,返親去食飯,又蝦又石班又鮑魚,我老公個哥嘅女朋友都講我冇野啱食,奶奶就話我有碟肉餅

大宅

回覆樓主:

專登拎d超聲波相俾佢睇,冇出聲求其睇兩頁就放埋一邊,我朋友同事家人睇呢d相都冇一個會好似佢咁,開刀生bb,本身我媽幫我坐月,plan好曬住院果幾日煮咩黎俾我食,佢同我媽講自己又住得遠又吾方便,咁我媽就叫佢淨係煮中午果餐黎,朝早同夜晚就我媽黎,即一日黎兩轉,佢就一日黎一次

大宅

回覆樓主:

千叮萬囑叫佢煮送吾好落薑,佢照落!俾我食左夠薑,吐都吐吾切!坐月,隔幾日就黎探孫,大肚一年先見幾次,生完就成日黎!每次黎親,就不停問個孫嘅野,冇其他話題,幾耐食一次奶,食幾多呀,訓幾多個鐘,幾點沖涼.......好似答問大會咁,其實我生完都好需要人關心下,仲有好多好多野,可能你地會覺得好少事,但我只係想佢地俾dd關心,同埋雖然係緊張個孫多過我,但都吾好做到咁出面,真係好吾開心好辛苦

大宅

回覆樓主:

你有太多不合理期望啦~既然陀大仔時都冷淡,唔遷就你飲食,一年只係見幾次,生完又點會突然轉性呢?更何況生第二個?
醫院有飯餸供應,你又何必要奶奶再煮,煮完唔啱食又激心。
有老公同自己父母錫就足夠啦。

大宅

回覆樓主

我女出世照燈吾係父母冇得探,佢哋知道連醫院都冇來放開些,始終我們冇血緣關係,只係你老公係佢仔

伯爵府

雞蛋公主59 發表於 18-6-10 22:41
你有太多不合理期望啦~既然陀大仔時都冷淡,唔遷就你飲食,一年只係見幾次,生完又點會突然轉性呢?更何況 ...
好認同你講,樓主有太多不合理期望。樓主在娘家是否萬千寵愛,集所有注意力在一身?得罪講句,我覺得你幾公主。我自己親娘都唔會主動話煮三餐帶去醫院比我食,所以我覺得99肯認頭一餐已經好好。我好驚訝樓主竟然還嫌個99做得唔夠好!老實講,我阿媽無表示照顧我我都唔會話嬲,更何況99?醫院有嘢食何必勞煩老人家?仲有,唔止99,其他人主要想來睇B我覺得好正常,自己又無事無幹,又唔係龍軀鳳體好巴閉,嚟探吓已經好比面啦,仲要計較探自己先定B先,探幾耐關心D乜!? 做人咁様真係自討苦吃!做你99其實好大壓力,幾十歲人在個新抱面前要步步為營!
奉勸一句,唔好咁自我中心,睇到自己咁緊要,做人都會開心D。有老公錫已經好幸福!

複式洋房

mother904 發表於 18-6-4 09:28
佢只係做正常99做既野,如果你期望佢會重視你多過佢個仔同孫,真係諗多左了。 ...
世上只有媽媽好,99永遠都唔會當新抱係自己個女去愛惜架!絶大部分嘅99都係駛人唔洗本嘅!我家99比你家果隻99再賤嘴同心地差添!

啱啱生完,照顧自己身體最重要,妳要錫自己,B.B. 需要健康快樂嘅媽媽去照顧架!加油!

複式洋房

brq123 發表於 18-6-5 00:09
其實都算係咁,緊張個孫
我9962當年連醫院都唔黎,莫講話探孫
(利申:一直關係表面友好,大家客客氣氣,互 ...
講得好👍🏻

男爵府

回覆樓主

其實你的解決方案只有疏遠
比老公知道你的快緒
叫佢安排最多一星期見一次

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

daisymomo 發表於 18-6-4 16:01
所以我以為奶奶日日黎醫院係都會想探我,但我發現吾係,我開完刀,傷口好痛,我好辛苦慢慢起身去拎壺2公升 ...

有d老人家好介意幫人斟茶。我老爺都係。佢飲茶有次全台人都卙,根住叫工人自己去佢前個位攞茶壺自己斟,我即爆佢。你唔卙當然無問題,一係唔好理佢有無水,一係成壺比佢佢自己黎。我99都即爆佢。

係對99期望太高啦

首頁

尾頁

跳至